Kαβείρια Palace: Στους πλειστηριασμούς το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα
14:16 - 18 Αυγούστου 2021
Έχει χαρακτηριστεί «το μεγαλύτερο ξενοδοχείο φάντασμα», καθώς επί χρόνια στέκει ερειπωμένο σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Λήμνου, το ακρωτήριο Xλόη, «αντικρίζοντας» το απέραντο γαλάζιο.
Πέρα από την απαράμιλλη θέα και τις ερειπωμένες υποδομές, υπάρχουν και πολλά «μυστήρια» που το συνοδεύουν από την αρχή μέχρι το άδοξο τέλος του, «δικαιώνοντας» κατά κάποιο τρόπο τη θέση του κοντά στον αρχαίο ναό των Καβείρων, τόπο εμβληματικό για τα περίφημα Καβείρια Μυστήρια…
Ο λόγος για το «Καβείρια Palace», ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά ποτέ δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει…
Η αφετηρία ήταν όταν ο επιχειρηματίας Aπόστολος Xριστοφόρου αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το συγκρότημα, που πέρα από το κεντρικό κτίριο, τους συνεδριακούς χώρους, τα γήπεδα, τη μεγάλη πισίνα, τα εστιατόρια, περιλάμβανε ολόκληρο «χωριό» από αυτόνομα σπίτια. Διέθετε 242 δωμάτια, δυναμικότητας 550 κλινών. Ήταν, με άλλα λόγια, ένα ιδιαίτερα πρωτοποριακό project για την εποχή του, ταυτόχρονα όμως και πολύ απαιτητικό σε κεφάλαια. Για την κατασκευή του ελήφθησαν υψηλά δάνεια, ενώ μέρος της χρηματοδότησης καλύφθηκε και από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Άνοιξε τις πύλες του το 1994, λειτούργησε για δύο χρόνια με διάφορα προβλήματα και στη συνέχεια ο Χριστοφόρου οδηγήθηκε σε οικονομικό αδιέξοδο λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων και του υψηλού κόστους για τη λειτουργία και τη συντήρησή του.
Η «περίοδος Ψωμιάδη»
Ήταν τότε που εισήλθε στο σκηνικό ο αείμνηστος Mάκης Ψωμιάδης.
Εκτός από την ενασχόλησή του με τα ποδοσφαιρικά και τις άλλες πολυσυζητημένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ο “Big Mac”, όπως τον αποκαλούσαν, είδε στο «Καβείρια Palace» την ευκαιρία να εισέλθει στις business του τουρισμού. Όπως λένε άνθρωποι που παρακολούθησαν από κοντά την δική του περίοδο, «πίστεψε» σε αυτό το εγχείρημα και ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για να το ανορθώσει. Στο πλαίσιο αυτό, και λόγω των πολλών γνωριμιών του εκείνη την εποχή, προσκαλούσε επώνυμους και διοργάνωνε μουσικές βραδιές.
Ούτε εκείνος όμως δεν μπόρεσε να το σώσει…
Έτσι, μοιραία ακολούθησε το λουκέτο και η εγκατάλειψη με πολλά σενάρια να κυκλοφορούν για το τι πραγματικά συνέβη και ένα τέτοιο συγκρότημα αφέθηκε στην τύχη του.
Το αποτέλεσμα ήταν να υποστεί επανειλημμένα πλιάτσικο και να αποψιλωθεί από σχεδόν τα…πάντα με εξαίρεση τους τοίχους, που κι αυτοί έχουν παραδοθεί επί χρόνια στη φθορά του χρόνου.
Αφού πέρασε μια δεκαετία σχεδόν, στις αρχές του 2007 το ξενοδοχείο δημοπρατήθηκε και πουλήθηκε σε μια νεοσύστατη τότε εταιρία, έναντι τιμήματος 2,1 εκατ. ευρώ. H συμφωνία, όπως λεγόταν εκείνη την περίοδο, προέβλεπε προκαταβολή 700.000 ευρώ και τη σταδιακή αποπληρωμή του υπολοίπου ποσού.
Ο Κέρτσικωφ, οι πλειστηριασμοί και η λεηλασία
Η εταιρεία που απέκτησε τον Ιούλιο του 2007 το Kαβείρια Palace, ήταν η KLC VII Hellas, δηλαδή μία από τις εταιρείες του ξενοδοχειακού βραχίονα του ομίλου Κέρτσικωφ.
Το γιατί η KLC VII Hellas, «χτύπησε» μεν το ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μην το αξιοποιήσει αποτελεί ένα ακόμη μυστήριο.
Το σίγουρο είναι ότι από τον Μάρτιο του 2020 το άλλοτε «λαμπερό» Kαβείρια Palace ή για την ακρίβεια ό,τι έχει απομείνει από αυτό, ξεκίνησε τη «σταδιοδρομία» του στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με τιμή πρώτης προσφοράς στα 3,3 εκατ. ευρώ, επισπεύδουσα την Tράπεζα Πειραιώς και οφειλέτιδα την εταιρία KLC VII Hellas και τον ίδιο τον Β. Κέρτσικωφ «υπό την ιδιότητα του ως τρίτου κυρίου ενυπόθηκου ακινήτου».
Το Kαβείρια Palace βγήκε στις 4 Μαρτίου 2020 στο σφυρί, – για δεύτερη φορά στην ιστορία του-, για απαίτηση 100.000 ευρώ «πλέον τόκων και εξόδων, με επιφύλαξη για το υπόλοιπο των απαιτήσεων της επισπεύδουσας, ρητώς επιφυλασσόμενη με την κάθε νόμιμο μέσο και αναγκαστικό μέτρο είσπραξης παντός υπολοίπου επιταχθέντος ποσού», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο του πλειστηριασμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός εφοπλιστής Bασίλης Kέρτσικωφ, μαζί με τις οικογένειες Kαρασταμάτη και Xατζηελευθεριάδη ελέγχουν την ισχυρή ναυτιλιακή Eletson Gas.
Παράλληλα, ο ξενοδοχειακός βραχίονας της KLC έχει προχωρήσει σε σημαντικά projects στην τουριστική αγορά τα τελευταία χρόνια όπως με το εντυπωσιακό Angsana Corfu, το ξεχωριστό luxury συγκρότημα στην Kέρκυρα που αποτελεί και την πρώτη μονάδα της Banyan Tree Hotels & Resorts στην Eυρώπη.
Όσον αφορά την KLC VII Hellas, με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις (για το 2019) εμφάνιζε μηδενικό κύκλο εργασιών, ενώ με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 10/09/2020 έγινε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, ύψους199.980 ευρώ, μετά την οποία το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 3.520.666,08 ευρώ.
Το Kαβείρια Palace, που αναπτύσσεται σε έκταση 182 στρεμμάτων, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκεται εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ οι κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος είναι απόλυτα λεηλατημένες.
Κατά τις αφηγήσεις των ντόπιων, μετά το λουκέτο έγινε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο διαρκείας, όπου ακόμη και νταλίκες φόρτωναν ό,τι μπορούσε να ξηλωθεί, από κουφώματα, είδη υγιεινής, σωλήνες και κλιματιστικά, μέχρι έπιπλα, φωτιστικά, ξύλα ακόμη και τα καλώδια…
Στα «βάρη» πάντως αναφέρονταν προσημείωση υποθήκης υπέρ της Tράπεζας Πειραιώς (από τις 6/5/2008) για ποσό 3 εκατ. ευρώ και η αναγκαστική κατάσχεση, στις 24/7/2019 κατά της KLC VII Hellas και του Βασίλη Κέρτσικωφ για ποσό 100.000 ευρώ, που είναι μέρος συνολικής απαίτησης ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Στην έκθεση κατάσχεσης περιγράφεται η έκταση των 182 στρεμμάτων και το ξενοδοχειακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από τον κύριο όγκο του ξενοδοχείου συνολικής επιφάνειας 10.850,71 τ.μ., υπόγειους βοηθητικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 5.781,21 τ.μ. και bungalous συνολικής επιφάνειας 5.845,55 τ.μ. Για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του συγκροτήματος αναφέρεται ότι είναι «καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια (υγρασία, λεηλασία, έκθεση στα καιρικά φαινόμενα κ.α.)».
Η δικαστική απόφαση και το… άδηλο μέλλον
Ο πρώτος πλειστηριασμός που έγινε πέρυσι το Μάρτιο ήταν άγονος «ελλείψει ενδιαφερομένων», αλλά στη συνέχεια η KLC VII Hellas και ο Β. Κέρτσικωφ κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα διόρθωσης της τιμής πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα ζήτησαν από τα 3.300.000 ευρώ που ήταν να αυξηθεί στα 7.088.000 ευρώ. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης που εκδίκασε την αίτηση στις 27 Οκτωβρίου 2020 εξέτασε τα δεδομένα και κατέληξε στην απόρριψή της. Έχουν, ωστόσο, ενδιαφέρον τα στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση την οποία αποκαλύπτει σήμερα το newmoney.
Το δικαστήριο εστιάζει στην έκθεση κατάσχεσης σύμφωνα με την οποία «οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος είναι σήμερα καταφανώς κατεστραμμένες από φυσικά ή άλλα αίτια και δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επισκευή ή βελτίωση», καθώς και στην έκθεση εκτίμησης (από 26.6.2019)της τοπογράφου μηχανικού, Αγγ.Παπαχρυσού, βάσει της οποίας η αξία του προσδιορίσθηκε στο ποσό των 3.300.000 ευρώ.
Η κατάσταση κατά το χρόνο της αυτοψίας περιγράφεται ως «πολύ κακή» και «καθόλου συντηρημένη», με το κεντρικό κτίριο και τα περιμετρικά αυτού να παρουσιάζουν πτώση στέγης, όλα τα κτίσματα να παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, χωρίς εξοπλισμό, με καθαιρεμένα κουφώματα, είδη υγιεινής και όλες τις εγκαταστάσεις κατόπιν λεηλασίας και έκθεσης στις καιρικές συνθήκες. Η ίδια έκθεση αναφέρει ότι «η εγκατάσταση χρήζει ανακαίνισης με προοπτική ολοκλήρωσης δύο έτη και εκτιμώμενο κόστος επισκευής 9.295.311 ευρώ».
Οι αιτούντες, από την άλλη, προσκόμισαν την από 06.10.2020 έκθεση εκτίμησης της αξίας του ακινήτου (οικοπέδου με ξενοδοχειακή εγκατάσταση), της πιστοποιημένης εκτιμήτριας Μ.Σωτηροπούλου, σύμφωνα με την οποία, η αγοραία αξία του εκτιμάται στο ποσό των 7.088.000 ευρώ. Σύμφωνα με αυτή την έκθεση, η Λήμνος δεν αποτελεί εδραιωμένο τουριστικό προορισμό του Βορείου Αιγαίου, με την πλειονότητα των ξενοδοχείων (μόλις 48 στο σύνολο) να είναι εποχικά, μόλις δύο από αυτά να είναι κατηγορίας 5 αστέρων ενώ μόλις τρία 4 αστέρων. Η εκτιμήτρια εκτίμησε την αγοραία αξία του κατασχεθέντος μεταξύ 24.642 ευρώ και 32.142 ευρώ ανά δωμάτιο, στηριζόμενη σε συγκριτικά στοιχεία.
Όπως αναφέρει, «διαθέτει δική του παραλία και πρόσωπο στη θάλασσα 529 μ., έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, διαθέτει ωραίο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και είναι πλησίον του Ι.Ν. Καβείρων». Παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι «χρήζει πλήρους ανακατασκευής, δεν βρίσκεται σε εδραιωμένο τουριστικό προορισμό όπως Κέρκυρα, Κρήτη, Ρόδο, με αποτέλεσμα να απευθύνεται σε περιορισμένο αγοραστικό κοινό». Σημειωτέον μάλιστα ότι το κόστος ανακατασκευής, διάρκειας δύο ετών, εκτιμήθηκε σε 18.800.000 ευρώ.
«Η απόκλιση μεταξύ των δύο εκθέσεων εκτίμησης είναι αξιοσημείωτη, παρά το ότι αμφότερες αναφέρουν ότι συνεκτίμησαν τις ίδιες (θετικές και αρνητικές) παραμέτρους» επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση.
Το δικαστήριο, πάντως, έκρινε ότι «πλησιέστερη στην πραγματικότητα εμφανίζεται η έκθεση της μηχανικού Αγγ.Παπαχρυσού, καθώς δεν δύναται να παραβλεφθούν:
α) η εικόνα παραμέλησης και εγκατάλειψης του κατασχεθέντος όπως πρόδηλα προκύπτει από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες, «με αποκορύφωμα την εκτίμηση των αιτούντων ότι η ανακαίνιση του κατασχεθέντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος αγγίζει τα 18.800.000 ευρώ, κονδύλιο εξαιρετικά δυσχερές να ανευρεθεί υπό τις παρούσες συνθήκες γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά και αποθάρρυνσης του τουρισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στην περίπτωση δε ανεύρεσής του, εξίσου δύσκολο να επενδυθεί σε έναν προορισμό που δεν εμπίπτει στην έννοια του κλασικά κοσμοπολίτικου, όπου, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, επενδύονται ανάλογου ύψους ποσά»,
β) το πολύ περιορισμένο επενδυτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται λόγω της πολύ περιορισμένης στη Λήμνο κατηγορίας (πολυτελείας) στην οποία το ίδιο ανήκει, ευρισκόμενο σε έναν μη εδραιωμένο τουριστικά προορισμό (όπου συνήθως αναζητούνται τέτοιας κατηγορίας ακίνητα).
Έτσι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε την αίτηση ως ουσιαστικά αβάσιμη και αποφάσισε ο επαναληπτικός πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου 2020 να πραγματοποιηθεί με την ίδια τιμή εκκίνησης των 3.300.000 ευρώ.
Η συνέχεια είναι άγνωστη, όπως και το μέλλον για το Καβείρια Palace…
ΠΗΓΗ: newmoney.gr