Powered by

Το ιστορικό Forest Park και οι διακοπές για γαλαζοαίματους

Το όνομα της οικογένειας συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία του τουρισμού και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), με τον Γεώργιο Σκυριανίδη να είναι ιδρυτής του το 1941. Για εκείνα τα πρώτα χρόνια του συνδέσμου και τον πατέρα του, τις εμπειρίες τους στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και τα σημερινά δεδομένα, μίλησε στο τεύχος Ιουνίου του περιοδικού IN Business ο γιος του, Ηρακλής Σκυριανίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων του συνδέσμου για 18 χρόνια.

Αρχικά, η οικογένεια Σκυριανίδη λειτούργησε στις Πλάτρες το ξενοδοχείο Παυσίλυπον, σε μια περίοδο που ο τουρισμός ήταν για το νησί μας… μια μακρινή ιδέα. Στη συνέχεια, έδωσε νέες κατευθύνσεις στη δομή των ξενοδοχείων του νησιού, χτίζοντας το Forest Park στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων, που προσέλκυσαν σ’ αυτό ακόμη και βασιλείς.

Ο Γεώργιος Σκυριανίδης ήταν από εκείνους τους οραματιστές που πίστευαν στην εξέλιξη και είχαν την άποψη ότι η Κύπρος μπορούσε να καταστεί πόλος έλξης για τους τουρίστες, ιδρύοντας μάλιστα το 1941 τον ΠΑΣΥΞΕ, στον οποίο διετέλεσε πρόεδρος μέχρι το 1970, οπότε και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου.

«Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος Κύπριος που εστάλη το 1928 στην ξενοδοχειακή σχολή της Λωζάνης στην Ελβετία. Του είχε δοθεί τότε η ευκαιρία να πάει σε μεγάλα ξενοδοχεία της Ελβετίας και στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε στο Ritz, στο Savoy και σε πολλά άλλα. Όταν ήρθε πίσω, βρήκε τον αρχιτέκτονα Samuel Barkai και του ζήτησε να σχεδιάσει το Forest Park, ακολουθώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα των ξενοδοχείων εκείνων», αφηγείται ο κ. Ηρακλής Σκυριανίδης για το ξεκίνημα της πορείας του πατέρα του.

Διακοπές για γαλαζοαίματους

Τα επίσημα εγκαίνια του Forest Park πραγματοποιήθηκαν το 1936 από τον τότε Άγγλο Κυβερνήτη της Κύπρου, σερ Hebert Richmond Palmer, και ήταν από τα λίγα ξενοδοχεία που είχαν κτιστεί με ευρωπαϊκά πρότυπα όσον αφορά το μπαρ, τα σαλόνια και τις τραπεζαρίες.

Όπως ο κ. Σκυριανίδης εξηγεί, μέχρι τότε τα ξενοδοχεία της Κύπρου είχαν απλώς μια αίθουσα που λειτουργούσε παράλληλα ως τραπεζαρία, μπαρ και σαλόνι, ενώ τα μπάνια ήταν κοινά για τους ενοίκους. «Στην τότε εποχή, μόνο το Βερεγγάρια είχε χτιστεί στον Πρόδρομο το 1929, αλλά ο αρχιτέκτονάς του δεν είχε την εμπειρία που είχε ο Barkai, να κάνει τα μπάνια ιδιαίτερα στα δωμάτια. Μέχρι τη στιγμή που έκλεισε το Βερεγγάρια το 1978, τα μπάνια βρίσκονταν στον διάδρομο. Οι ένοικοι καλούνταν να ελέγχουν αν ήταν ελεύθερο το μπάνιο κάθε φορά που ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν».

Πολλές διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητες επέλεξαν κατά διαστήματα το Forest Park για τις διακοπές τους, αφού έκριναν ότι είχε τις ανέσεις που ήθελαν. Μεταξύ αυτών η πριγκίπισσα Μαίρη του Ηνωμένου Βασιλείου, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, καθώς κι άλλοι γαλαζοαίματοι από την Αίγυπτο, τη Βρετανία και την Ελλάδα.

Όταν ήλθαν οι Ευρωπαίοι

Το τουριστικό ρεύμα από την Αίγυπτο είχε αρχίσει από το 1930. Έρχονταν οικογένειες στην Κύπρο για να μείνουν δύο-τρεις μήνες στα ορεινά θέρετρα των Πλατρών, του Προδρόμου, του Καλοπαναγιώτη ή του Τροόδους. «Αυτός ήταν ο τουρισμός. Δεν υπήρχαν τότε τουρίστες από την Ευρώπη. Μόλις μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960 άρχισε το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη στην Αμμόχωστο και στην Κερύνεια», εξηγεί ο κ. Σκυριανίδης, απαντώντας σε ερώτηση για το τουριστικό τοπίο της τότε εποχής. Σημειώνει δε, ότι όταν άρχισε το τουριστικό ρεύμα από την Ευρώπη το 1960 και μετά, αυτοί που έρχονταν στην Κύπρο για τουρισμό ήταν για τη θάλασσα και τον ήλιο.

Αυτό, είχε βάλει σε σκέψεις και συζητήσεις τον ίδιο, πετυχαίνοντας να εντάξει στο πρόγραμμα των διακοπών των επισκεπτών και τα ορεινά: «Είχα πείσει τον Γκόρτον Μακνάλε, που ήταν ο ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας που έφερνε τουρίστες στην Κύπρο την περίοδο 1962 - 1967, να προωθήσει τα two center holiday, όπως τα λέγαμε. Δηλαδή, οι τουρίστες έμεναν μία εβδομάδα στην Αμμόχωστο ή στην Κερύνεια και μετά έρχονταν στα ορεινά θέρετρα. Ήταν μεγάλο επίτευγμα να πείσουμε τα μεγάλα γραφεία της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για παράδειγμα, να τοποθετήσουν στα προγράμματά τους και τα ξενοδοχεία στα ορεινά».

Η ίδρυση του ΠΑΣΥΞΕ

Λένε ότι η ισχύς βρίσκεται εν την ενώσει, ρητό στο οποίο πίστευε και ο πατέρας του, Γεώργιος Σκυριανίδης. Το 1941 ανέλαβε, λοιπόν, τη συνένωση των Κύπριων ξενοδόχων και ίδρυσε τον ΠΑΣΥΞΕ, με σκοπό την οργανωμένη προαγωγή και προάσπιση των συμφερόντων τους. 

«Ο πατέρας μου ήταν ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ για 35 χρόνια. Από τις πρώτες του προσπάθειες, που στέφθηκαν με επιτυχία τότε, ήταν να δοθούν τα διάφορα είδη ανάγκης που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένα ξενοδοχείο, χωρίς να πληρώνεται φόρος. Να μπορούσε, δηλαδή, ένας ξενοδόχος να πάρει τα πιατικά, τα κρεβάτια και τα υπόλοιπα duty free.

Αυτή ήταν μια σημαντική βοήθεια για τους ξενοδόχους, που βοήθησε στην ανάπτυξη νέων ξενοδοχείων», σημειώνει, για να συμπληρώσει ότι: «Είχε κάνει και μια προσπάθεια γύρω στο 1970 για να δοθούν δάνεια για τη βελτίωση των ορεινών θερέτρων, αλλά δυστυχώς, υπήρχαν ρήτρες για τους ξενοδόχους. Αν δεν πλήρωναν τις δόσεις, είχαν αύξηση 9% στους τόκους, με αποτέλεσμα το ποσό να ανεβαίνει. Οπότε, τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν και τόσο καλή ιδέα».

Οι δυσκολίες του σήμερα

Μιλώντας για τη σημερινή κατάσταση με την πανδημία, ο κ. Σκυριανίδης εξέφρασε την αγωνία που έζησαν οι ξενοδόχοι λόγω των εξελίξεων. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ξενοδόχους. Τα πλείστα ξενοδοχεία οφείλουν χρήματα στις τράπεζες, αλλά έπρεπε να παραμείνουν κλειστά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Από τη μια, κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντας το ‘οκ’ για να ανοίξουν και από την άλλη, έβλεπαν τα κρούσματα να αυξάνονται. Βέβαια, αυτό είναι παγκόσμιο πρόβλημα. 

Την ίδια στιγμή βλέπουμε ξενοδοχεία στην Ευρώπη να έχουν μειώσει τις τιμές τους για να προσελκύσουν κόσμο. Όμως, το να αναγκαστείς να μειώσεις τις τιμές σου χωρίς να έχεις πληρότητα, αυτό είναι τραγωδία. Είναι αμφίβολο αν θα έχει τουρισμό το καλοκαίρι στην Κύπρο. Κανείς δεν ξέρει».

Δύσκολες οι προβλέψεις

Σε προβλέψεις για το αν θα επανέλθει εύκολα η κανονικότητα μετά από το πλήγμα που δέχτηκε η οικονομία και η ξενοδοχειακή βιομηχανία λόγω της πανδημίας, ο κ. Σκυριανίδης υπογράμμισε ότι «όταν δεν λειτουργούν τα ξενοδοχεία, η οικονομία της Κύπρου πάει περίπατο». Σημείωσε δε ότι από την αρχή γίνονταν  προσπάθειες από τον ΠΑΣΥΞΕ, αλλά και το Υφυπουργείο Τουρισμού, για στήριξη του τομέα, όμως, είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθεί. «Όταν οι βάσεις της αγοράς, όπως για παράδειγμα η Αγγλία, απαγορεύει στον κόσμο της να ταξιδέψει τονίζοντας ότι θα πληρώσουν πρόστιμο αν το κάνουν, τότε πλέον δυστυχώς, δεν εξαρτάται από το τι θα κάνει η Κύπρος για να επανέλθει η κανονικότητα», τόνισε.

Η απόσυρση από τη δράση

Ο Ηρακλής Σκυριανίδης αποσύρθηκε από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ορεινών Θερέτρων μετά από 18 χρόνια θητείας, την ίδια χρονιά που αποφασίστηκε η επέκταση του Forest Park, που διήρκησε από το 1991 μέχρι το 1995. Μια επέκταση βελτίωσης του ξενοδοχείου, που στοίχισε περίπου 600 χιλιάδες και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα, τη δημιουργία 60 επιπλέον δωματίων, μιας εσωτερικής πισίνας και του conference room.

Σήμερα, η οικογένεια Σκυριανίδη ενοικιάζει το Forest Park. «Το ξενοδοχείο ενοικιάστηκε για πρώτη φορά το 2018. Αυτή τη στιγμή, το έχουμε ενοικιάσει για άλλα δύο-τρία χρόνια. Βέβαια, ενδιαφέρομαι ακόμη για το ξενοδοχείο και το επισκέπτομαι κάθε δύο-τρεις μέρες, βλέπω τι γίνεται και δίνω όπου χρειάζεται τις συμβουλές μου για τον τρόπο που λειτουργεί», εξήγησε ο ίδιος για την απόσυρσή του από την ενεργό δράση.

Δειτε Επισης

Τα δέκα κορυφαία αεροδρόμια στην Ε.Ε. το 2024-Μέσα και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για πρώτη φορά στην ιστορία του
Άσκηση αντιμετώπισης απειλής από drones στο αεροδρόμιο Λάρνακας-Τι περιλάμβανε το σενάριο
Υστερεί σε υποδομές πρόσβασης για ΑμεΑ η Λάρνακα-Τα ευρήματα έρευνας της Ablebook σε συνεργασία με ΕΤΑΠ
Οι μεγαλομέτοχοι πέραν των 35 εισηγμένων εταιρειών της Κύπρου και το «πάρε-δώσε» στα μετοχικά κεφάλαια
Pizza Mia: Ενδυναμώνει την παρουσία της στη Λευκωσία-Νέο κατάστημα στον Στρόβολο
Χριστάκης Χαραλάμπους: Αυξημένη ζήτηση για ακίνητα-Στόχος η αύξηση της δυναμικής της Domenica Solar
Τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που επέλεξαν οι αγοραστές το 2024
Το ενδιαφέρον για «Προμηθέα» και τι προβλέπουν οι συμφωνίες που θα υπογράψει στην Αίγυπτο για «Κρόνο» και «Αφροδίτη» ο Χριστοδουλίδης
Τα αιτήματα του ΚΕΒΕ στον Γιάννη Παναγιώτου-Ύψιστης σημασίας ζήτημα το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες
Πάει Κάιρο και φέρνει σημαντικές συμφωνίες με Αίγυπτο για «Κρόνο» και «Αφροδίτη» ο Νίκος Χριστοδουλίδης