Powered by

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό για την αναστολή των εκποίησεων

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από δίωρη συζήτηση, απέρριψε την αναπομπή του νόμου, ο οποίος παρατείνει την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων από την 31η Ιουλίου μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021 λόγω των εντεινόμενων κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η έξαρση της πανδημίας.

Υπέρ της αποδοχής της αναπομπής ψήφισαν 11 βουλευτές, εναντίον της αποδοχής της αναπομπής 23 και 6 Βουλευτές τήρησαν αποχή.

Διαβάστε εδώ: Το σκεπτικό Αναστασιάδη για αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις

Της συνεδρίας προήδρευσε ο πρεσβύτερος των βουλευτών Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος ενώ συνεδρίαζε η Ολομέλεια και μετά από συνεχείς αναφορές Βουλευτών σε επιστολή της ΕΚΤ σχετικά με την αναστολή των εκποιήσεων, ζήτησε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να καταθέσει την υπό αναφορά επιστολή στη Βουλή. Πριν τη λήξη της συνεδρίας, η επιστολή διαβιβάστηκε στη Βουλή και διανεμήθηκε στους Βουλευτές.

Διαβάστε εδώ: Γιατί δεν διατύπωσε γνώμη η ΕΚΤ για την αναστολή εκποιήσεων

Τα περισσότερα κόμματα διατύπωσαν τη θέση ότι σκοπίμως η επιστολή δεν διαβιβάστηκε στη Βουλή, καθώς η ημερομηνία παραλαβής από την ΕΚΤ ήταν η 20η Ιουλίου, ενώ η αναπομπή του νόμου έγινε την 23η Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι «κουραστήκαμε να προσπαθούμε να προστατεύσουμε το τραπεζικό σύστημα από τη συστημική αντιπολίτευση». Εξέφρασε την άποψη ότι έγινε παρανόηση στην επιστολή της ΕΚΤ και στη θέση ότι πρέπει να προστατευθούν οι βιώσιμοι δανειολήπτες.

«Αυτοί που χρωστούσαν και οδηγούνται προς εκποίηση είναι αυτοί που δεν πλήρωναν πριν το 2019  συνέχισε διατυπώνοντας τη θέση πως αν δεν ήταν βιώσιμοι το 2019 δεν είναι βιώσιμοι τώρα. Αναστέλλουμε τις εκποιήσεις για αυτούς που δεν ήταν βιώσιμοι πριν την πανδημία», επανέλαβε και εξέφρασε την άποψη ότι ορθά ερμηνεύτηκε η επιστολή της ΕΚΤ από το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόσθεσε πως δεν είπαμε στην ΕΚΤ ότι δίνουμε αναστολή για να αναθεωρήσουμε το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο στόχος της Κυβέρνησης είναι κανένας καταθέτης να χάσει έστω και ένα σεντ και πρόσθεσε πως οι συνεπείς δανειολήπτες έχουν επιπλέον κόστος λόγω των ΜΕΧ. Πρόσθεσε πως απώτερος στόχος είναι να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Περαιτέρω ανέφερε πως οι μισοί που έκαναν αίτηση στο ΕΣΤΙΑ είχαν ψηλά εισοδήματα και άλλη ακίνητη περιουσία. Είπε επίσης πως ακόμα δεν εφαρμόστηκε ο δρακόντειος νόμος των εκποιήσεων.

Είπε ακόμα πως όταν τον Απρίλιο ο ΔΗΣΥ υποστήριξε την αναστολή, εφαρμόζονταν περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση στη διακίνηση. Για την πώληση δανείων, είπε πως σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμους καθημερινά γίνεται πώληση δανείων.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε μέτρα με δαπάνη με 1,8 δισ. για να στηριχθεί σε όλα τα επίπεδα ο κόσμος, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι. Πρόσθεσε πως το μέτρο της αναστολής των εκποιήσεων ήταν προσωρινό, λόγω πανδημίας και ανέφερε ότι το 95% που πήραν αναστολή πληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους και άλλο 2,5% έκανε αναδιαρθρώσεις. Πρέπει να προστατευθεί το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε.

Έπειτα από την απόρριψη της αναπομπή του νόμου πάντως, ερωτηματικό αποτελεί κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο ή θα τον υπογράψει και να τον δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα για να καταστεί εφαρμοστέος.

Πυρά από αντιπολίτευση

Σημειώνεται πως πριν από την Ολομέλεια, συνεδρίασε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Στη συνεδρία είχαν προσκληθεί και ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, ωστόσο δεν παρευρέθηκαν.

Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς το Υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στον διοικητή της ΚΤΚ, λέγοντας πως «ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι ο σκοπός των εισηγητών του Νόμου, ήταν σωστός».

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου, «χαρακτηρίζει τα ποσά των δανείων, που βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής, ως στοχευμένη πολιτική και μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζει ότι η σταδιακή άρση της υποστήριξης στην οικονομία, έπρεπε να είναι ο στόχος Κυβερνήσεων αφού δεν μπορεί από την μια μέρα στην άλλη να επανέλθει το καθεστώς που είχαμε πριν την πανδημία».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνωρίζει και δηλώνει ότι αυτό το μέτρο είναι άμεσα συνυφασμένο με τις οικονομικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. «Παρά ταύτα, ανεξήγητα για εμάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, μετά από την έκδοση αυτής της γνώμης από την ΕΚΤ επιμένει στην αναπομπή της Νομοθεσίας», είπε.

«Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί ως Κυβέρνηση επιμένει στην αναπομπή του νόμου, όταν η εν λόγω αναπομπή δεν θα προκαλέσει χρηματοπιστωτική αστάθεια όπως ο Υπουργός Οικονομικών και οι εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωναν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Ιούλιο», συνέχισε η κ. Ερωτοκρίτου.

Είπε ότι δεν πρόκειται να επέλθει κίνδυνος από τις ρυθμίσεις στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα της οικονομίας του τόπου, ούτε κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης από τα εποπτικά όργανα και διερωτήθηκε για ποιόν λόγο η Κυβέρνηση «επιμένει στην αναπομπή του Νόμου με μοναδικό κριτήριο την αντισυνταγματικότητα».

Μια αντισυνταγματικότητα, την οποία, όπως είπε «η Κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει όταν οδεύαμε προς τις βουλευτικές εκλογές του Μάιου και μια αντισυνταγματικότητα την οποία η Κυβέρνηση επιλέγει να υιοθετήσει όταν πλέον απομακρύνεται από πολιτειακές εκλογές».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο για εμάς ότι χωρίς να υπάρχει κόστος στη χώρα, χωρίς να υπάρχει κόστος στο τραπεζικό σύστημα, επιλέγει να μην βοηθήσει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών, ούτε καν με μια μικρή χρονική επέκταση αναστολής των εκποιήσεων, για στοχευμένα ακίνητα» ανέφερε, για να καταλήξει, λέγοντας ότι «η συνέπεια του καθενός κρίνεται από τις πράξεις του».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως η ίδια η ΕΚΤ, στην οποία αποτάθηκε το ΥΠΟΙΚ και η Κυβέρνηση, «ξεγυμνώνει τα οποιαδήποτε έωλα επιχειρήματά τους», ενώ είπε ότι ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο την επιστολή.

 «Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη απαρέσκειά του για τον ετσιθελισμό και τη σκοπιμότητα, με την οποία η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αλλά και το κυβερνών κόμμα χειρίστηκαν το όλο ζήτημα», είπε. Αναφέρθηκε στην υπερψήφιση της αναστολής των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Ιουλίου, που έγινε «στα πρόθυρα των βουλευτικών εκλογών, με πρωτοβουλία και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ» για να προσθέσει ότι «η σκοπιμότητα είναι προφανής».

«Έπρεπε να υπερπηδηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πολιτικό κόστος στο ΔΗΣΥ ενόψει βουλευτικών εκλογών. Επομένως, τα όποια νομικά ή άλλα προβλήματα τίθενται σήμερα -λυπούμαστε να παρατηρήσουμε- ότι συνιστούν εργαλειοποίηση και της Νομικής Υπηρεσίας, αλλά και άλλων, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει τη δική της πολιτική θέση. Στο δίπολο τράπεζες-επενδυτικά ταμεία γύπες και δανειολήπτες-εγγυητές, η κυβέρνηση Συναγερμού επιλέγει το πρώτο» είπε ο κ. Δαμιανού.

Ακολούθως αναφέρθηκε σε «ακατάσχετη κινδυνολογία από πλευράς των κυβερνώντων» για να προσθέσει ότι «με επιστολή ημερομηνίας 20 Ιουλίου, την οποία το ΥΠΟΙΚ απέκρυψε από το Κοινοβούλιο -και αποδίδουμε τα εύσημα στη δημοσιογράφο που σήμερα αποκαλύπτει το περιεχόμενο της- η Κεντρική Τράπεζα λέει επί λέξη: ‘η ΕΚΤ απαντώντας στο ΥΠΟΙΚ αποφάσισε να μην διατυπώσει γνώμη αφού έλαβε ιδιαιτέρως υπόψη το γεγονός ότι σκοπός των τροποποιήσεων που εισάγονται με το σχέδιο νόμου είναι μόνο η παράταση της ανατολής των διαδικασιών εκποίησης ενυπόθηκων ακινήτων ως την 31η Οκτωβρίου 2021’».

 «Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να αποκαταστήσουμε αυτή την ισορροπία ανάμεσα στα προνόμια των τραπεζών -πλέον και των επενδυτικών ταμείων- και στα υποβαθμισμένα προνόμια των δανειοληπτών και των εγγυητών, επαναφέροντας την όλη συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε αυτή μας την προσπάθεια θα συνεχίσουμε να έχουμε συνοδοιπόρους την μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων στο Κοινοβούλιο» κατέληξε ο κ. Δαμιανού.

Ο βουλευτής της Δημοκρατική Παράταξης Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε πως η ΔΗΠΑ θα απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου, προσθέτοντας πως τόσο η Νομική Υπηρεσία, όσο και το Υπουργείο Οικονομικών και η ΚΤΚ «δεν μας έχουν πείσει με την παρουσίασή τους στην Επιτροπή Οικονομικών».

«Όταν ψηφίζαμε πριν τρεις μήνες την ίδια νομοθεσία δεν υπήρχαν κατά την Εισαγγελία αντισυνταγματικά προβλήματα, παρόλο που τα όρια τότε ήταν πολύ πιο διευρυμένα», είπε.

Αναφέρθηκε στην επιστολή της 20ης Ιουλίου, για να προσθέσει ότι η «κινδυνολογία» εκ μέρους των αρμόδιων φορέων φαίνεται ότι «δεν υφίσταται» και για αυτό η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία θέση. Μίλησε τέλος για υποχρέωση της Κυβέρνησης και της ΚΤΚ να φέρουν ένα πλαίσιο που να ρυθμίζει τις εκποιήσεις «δια παντός» ώστε, όπως είπε «να μην έχουμε κάθε τρεις μήνες αυτή την κατάσταση».

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης αναφέρθηκε στην επιστολή της 20ης Ιουλίου για να προσθέσει ότι το όλο θέμα «εξελίσσεται σε ένα κακόγουστο αστείο και φαίνεται ότι αφήνει εκτεθειμένη εντελώς την Κυβέρνηση».

Είπε ότι η πρόταση νόμου είναι «αρκετά στοχευμένη και σωστή» και «στα σωστά χρονικά πλαίσια» όσον αφορά την πανδημία και ανέφερε το Κίνημα Οικολόγων θα ξαναψηφίσει την πρόταση. Ευχήθηκε καταληκτικά να μην υπάρξει νέα αναφορά της πρότασης νόμου από τον Πρόεδρο στο Ανώτατο.

Οι έξι αποφάσεις της Κυβέρνησης 

Στις επικρίσεις που διατυπώνονται σε βάρος της Κυβέρνησης από κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη στάση που τηρεί στο θέμα της αναστολής των εκποιήσεων, απάντησε με γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος. 

«Χωρίς καμία πρόθεση αντιπαράθεσης, σε απάντηση των ισχυρισμών κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την αναπομπή του νόμου για την αναστολή εκποιήσεων ακινήτων, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε πως η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχει ποικιλοτρόπως εκφραστεί μέσα από μια σειρά αποφάσεων», τονίζει ο κ. Πελεκάνος, παραθέτοντας τις εξής αποφάσεις: 

Διαβάστε εδώ: Η απάντηση της Κυβέρνησης στην αντιπολίτευση για τις εκποιήσεις

•    Την ενίσχυση και αναβάθμιση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. 

•    Την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. 

•    Την εισαγωγή του Πλαισίου Αφερεγγυότητας. 

•    Την παράταση πληρωμής σειράς οφειλών προς το κράτος μέσω των σχεδίων ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

•    Τα πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί από τις συνέπειες της πανδημίας τα οποία συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, 

•    Το μεγαλύτερο σε έκταση και διάρκεια σχέδιο αναστολής δόσεων που εφαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δειτε Επισης

Σταύρος Σταύρου: Αδιανόητες επιδόσεις για την οικονομία μας το 2024-Η γραμμή πλεύσης για το 2025
Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία