Powered by

Κλειδώνει η αναθεωρημένη λίστα της Βρετανίας-Δύσκολα στην πράσινη η Κύπρος

Σε σύσκεψη στη Ντάουνινγκ Στριτ εντός της ημέρας θα οριστικοποιηθούν οι όποιες αλλαγές στην κατηγοριοποίηση χωρών στο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη», που έχει υιοθετήσει η βρετανική κυβέρνηση από τότε που επέτρεψε ξανά τα ταξίδια αναψυχής.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεχθεί πολλές πιέσεις, τόσο από βουλευτές του όσο από παράγοντες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας να διευρύνει την πράσινη λίστα, η οποία περιλαμβάνει για την ώρα μόλις 12 κράτη και εδάφη.

Οι αφίξεις στη Βρετανία από αυτές τις χώρες έχουν υποχρέωση μόνο για δύο διαγνωστικά τεστ, ενώ όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες της πορτοκαλί λίστας, στην οποία υπάγονται οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί προορισμοί, έχουν υποχρέωση υποβολής σε τρία τεστ και σε δεκαήμερη απομόνωση κατ’ οίκον.

Διαβάστε ακόμα: 

Χ. Λοϊζίδης: Restart στις τουριστικές αφίξεις με πλάνο εξόδου από την κρίση

Η υποχρεωτική η προσκόμιση SafePass και οι τρεις προϋποθέσεις για τους πολίτες

Περιμένουν το Euro για να... παίξουν μπάλα τα κέντρα εστίασης

Ερωτηθείς, ωστόσο, για την επικείμενη πρώτη αναθεώρηση της κατηγοριοποίησης των ταξιδιωτικών προορισμών των Βρετανών, ο κ. Τζόνσον είπε ότι πρέπει να περιμένει τις συστάσεις του Ενιαίου Κέντρου Βιοασφάλειας, που αποτιμά τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά χώρα.

Αν και ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επιτρέψει στους πολίτες να ταξιδεύουν, σημείωσε ότι θα πρέπει να επιδείξει προσοχή. Τόνισε δε ότι δε θα διστάσει να βάλει «πράσινες» χώρες στην πορτοκαλί κατηγορία, ένα σχόλιο που εκλήφθηκε ως πιθανή αναφορά στην Πορτογαλία, το μοναδικό δημοφιλή ευρωπαϊκό προορισμό που είναι μέχρι τώρα στην πράσινη λίστα.

«Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα έχουμε δισταγμό να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα και από εκεί στην κόκκινη λίστα, αν πρέπει να το κάνουμε», είπε ο κ. Τζόνσον. Η κόκκινη λίστα περιλαμβάνει για την ώρα 43 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Οι αφίξεις από εκεί επιτρέπονται μόνο για Βρετανούς υπηκόους και αυτοί, πέρα από τα τεστ, πρέπει να πληρώνουν για δεκαήμερη καραντίνα σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο.

Οι ανακοινώσεις για την πρώτη αναθεώρηση αναμένονται σήμερα το απόγευμα και οι νέες λίστες θα ισχύουν από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την Telegraph, περισσότερες χώρες είναι πιθανό να ενταχθούν στην κόκκινη λίστα παρά στην πράσινη. Ως η πιο δυνατή υποψήφια για ένταξη στην πράσινη λίστα κρίνεται η Μάλτα.

Ταξιδιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδας και της Ισπανίας, ενώ για χώρες όπως η Κύπρος, η ηπειρωτική Ελλάδα και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές, πιο ρεαλιστική ημερομηνία υπαγωγής στην πράσινη λίστα είναι η 28η Ιουνίου, δηλαδή στην επόμενη αναθεώρηση.

Η καθυστέρηση αυτή εκτιμάται ότι θα έδινε χρόνο στην Υπηρεσία Συνόρων να προετοιμαστεί καλύτερα μετά από αποκάλυψη κυβερνητικής έκθεσης που προειδοποιεί για ουρές αναμονής τεσσάρων ωρών στο Χίθροου το καλοκαίρι λόγω αύξησης των αφίξεων και ελέγχων των υγειονομικών εγγράφων.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το σύστημα διενέργειας και ανάλυσης διαγνωστικών τεστ δε θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να διαχειριστεί τον αυξημένο όγκο των εξετάσεων αν γινόταν μεγάλη διεύρυνση της πράσινης λίστας.

Δειτε Επισης

Ανοίγει το AYÃ Resort του ομίλου All&More Hotels and Resorts-45 πολυτελείς σουίτες και τρία overwater bungalows
Η Emirates ενισχύει τις υπηρεσίες προς τη Βαρκελώνη με τρίτη καθημερινή πτήση
Έγινε ήδη σημείο αναφοράς το νέο Bean Bar στο Ζακάκι-Ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά η αλυσίδα
Επαναρχίζει τις πτήσεις προς Ισραήλ η Wizz Air-Πότε ξεκινούν
Η Ελλάδα στο top 3 των ευρωπαίων ταξιδιωτών και το 2025-Άνοδος σε βασικές αγορές
Κομισιόν: Σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης Κανονισμού της Ε.Ε. για χειραποσκευές-«Δεν είναι η τελευταία λέξη»
Στρατηγική συνεργασία Zela Aviation-Δήμου Σκύρου...Η δέσμευση που επιβεβαιώνει η εταιρεία
Wizz Air: Στην κορυφή της κατάταξης για τις χαμηλότερες εκπομπές μεταξύ μεγάλων αεροπορικών εταιρειών το 2024
Παγκόσμια τουριστική έκρηξη-Γιατί τα ταξίδια γίνονται η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη
Μοναδική εμπειρία refined dining στους ατμοσφαιρικούς χώρους του Amyth of Nicosia