Απόκτησε δεξιότητες για Γαλακτοκομία - Τυροκομία στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ

Στη σημερινή ανταγωνιστική εποχή τα άτομα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με ικανότητες και δεξιότητες, από τις βασικές, όπως ο αλφαβητισμός, ο αριθμητισμός, επαγγελματικές ή τεχνικές δεξιότητες, μέχρι τις εγκάρσιες δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας και οι ψηφιακές δεξιότητες. Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διασφαλίζει το κλειδί για ένταξη ή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ατόμων στην αγορά εργασίας.

Ο κλάδος της Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας στη χώρα μας αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών μονάδων παραγωγής / βιοτεχνιών, οι οποίες παράγουν προϊόντα με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες διαδικασίες και τρόπους παρασκευής. Οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν την ανάγκη μεγάλης ζήτησης εργαζόμενων με εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες.

Το Πρόγραμμα, μέσω της έμφασης που δίνει στο συνδυασμό θεωρίας και πράξης προετοιμάζει τους/τις σπουδαστές/σπουδάστριες για επιτυχή απασχόληση τόσο στον τομέα της Γαλακτοκομικής και Τυροκομικής Βιομηχανίας όσο και σε άλλες βιοτεχνίες παραγωγής, οι οποίες εξειδικεύονται στην παραγωγή διαφόρων ειδών τυριού.

1. Εισαγωγή στο Πρόγραμμα « Γαλακτοκομία - Τυροκομία»
Το πρόγραμμα Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας προσφέρεται δωρεάν από τα ΜΙΕΕΚ στην επαρχία Λευκωσίας και οι σπουδαστές/ριες οι οποίοι/ες ολοκληρώνουν επιτυχώς τη φοίτησή τους λαμβάνουν Δίπλωμα. Είναι πρόγραμμα διετούς φοίτησης το οποίο προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα και προετοιμάζει τους σπουδαστές/ριες για σταδιοδρομία στον τομέα της Γαλακτοκομικής και Τυροκομικής Βιομηχανίας.

 

2. Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος σπουδών
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η τεχνική κατάρτιση των σπουδατών/ριών σε θέματα γαλακτοκομίας /τυροκομίας μέσω της πρακτικής αλλά και στοχευμένης θεωρητικής κατάρτισης. Επίσης, το πρόγραμμα στοχεύει στην απορρόφηση των σπουδαστών/ριών από τη γαλακτοκομική βιομηχανία του τόπου.

 

3. Ποιες ευκαιρίες εργοδότησης προσφέρει η ολοκλήρωση φοίτησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών;
Οι απόφοιτοι/ες μπορούν να εργαστούν σε γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού. Επιπλέον, μπορούν να δημιουργήσουν και να διευθύνουν ένα δικό τους γαλακτοκομείο ακόμα και να εργαστούν σαν σύμβουλοι σε συμβουλευτικές εταιρείες που ασχολούνται με βιομηχανίες γάλακτος και τυριών.


4. Γιατί κάποιος που ήδη εργάζεται στον χώρο να επιλέξει να φοιτήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα
Οι εργαζόμενοι στον χώρο θα μπορέσουν να αντιληφθούν την επιστήμη και τεχνολογία που κρύβεται πίσω από την κάθε παραγωγική διαδικασία. Θα τύχουν εξειδίκευσης σε θέματα του προγράμματος και θα διευρύνουν τις γνώσεις τους με απώτερο σκοπό την προαγωγή τους σε καλύτερη θέση εργασίας και συνεπώς την αύξηση του εισοδήματός τους.


5. Γιατί μια επιχείρηση να επιλέξει να αποστείλει τους/τις εργαζόμενους/ες της να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.
Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ώστε να στελεχώσουν τις θέσεις κλειδιά με άτομα που να γνωρίζουν άρτια το αντικείμενό τους τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι εκπαιδευόμενοι/ες θα μπορούν να μοιραστούν τις γνώσεις τους με το υπόλοιπο προσωπικό της επιχείρησης με σκοπό να βελτιώσουν τις παραγωγικές διαδικασίες και να συνεισφέρουν στη βελτίωση του τελικού προϊόντος της επιχείρησης.


6. Ποιες γνώσεις και δεξιότητες προσφέρει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών
Σε επίπεδο γνώσεων οι σπουδαστές/ριες θα αντιληφθούν και θα κατανοήσουν τις βασικές φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες του γάλακτος και θα αναγνωρίζουν τα βασικά χαρακτηριστικά των διαφορετικών ειδών τυριών. Σε επίπεδο δεξιοτήτων θα μάθουν να παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα κα τυριά και θα εκπαιδευτούν σε νέες τεχνολογίες παραγωγής.

 

7. Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δώδεκα (12) θεωρητικά μαθήματα και τέσσερα (4) πρακτικά:

Θεωρητικά μαθήματα

  1. Εισαγωγή στην Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
  2. Γαλακτοπαραγωγή
  3. Χαρακτηριστικά και ιδιότητες γάλακτος
  4. Ασφάλεια και Υγεία στο χώρο Εργασίας
  5. Τεχνολογία Γάλακτος
  6. Τεχνολογία Γαλακτοκομικών Προϊόντων
  7. Υγιεινή Τροφίμων
  8. Τυροκομία
  9. Ασφάλεια Τροφίμων
  10. Μάρκετινγκ και Εμπορία Τροφίμων
  11. Επιχειρηματικότητα για αγρο-βιοτεχνικά προϊόντα
  12. Εξοπλισμός Βιομηχανιών Επεξεργασίας Γάλακτος

 

         Πρακτικά μαθήματα

  1. Εισαγωγή στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας
  2. Ανάλυση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων
  3. Παρασκευή Γαλακτοκομικών Προϊόντων
  4. Παρασκευή Τυριών

 

Επιπλέον, το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση διάρκειας δώδεκα (12) εβδομάδων σε Γαλακτοβιομηχανίες και Τυροκομεία της Κύπρου.

Τέλος, για την απόκτηση διπλώματος οι σπουδαστές/σπουδάστριες πρέπει να εκπονήσουν διπλωματική εργασία η οποία αποτελείται τόσο από θεωρητικό όσο και από εργαστηριακό μέρος.

Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Σχολής www.mieek.ac.cy όπου μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα καθώς και για τους Κανονισμούς Σπουδών.


8. Ποια τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος σπουδών
Το πρόγραμμα παρέχει στοχευμένη εκπαίδευση τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εργαστηριακό/πρακτικό επίπεδο. Είναι διετούς φοίτησης και η γλώσσα διδασκαλίας είναι η ελληνική. Παρέχεται δωρεάν και οι σπουδαστές/σπουδάστριες μπορούν να λάβουν κρατική χορηγία για τις σπουδές τους. Επιπλέον, έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν επαγγελματίες του χώρου και να αποκτήσουν πείρα σε τυροκομεία μέσω του προγράμματος ERASMUS+.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Προγράμματα Σπουδών μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο των ΜΙΕΕΚ στο www.mieek.ac.cy ή στα τηλέφωνα 22 800651/ 22800652/ 22800653

Ακαδημαϊκός Συντονιστής του προγράμματος: Χριστιάνα Παρπούνα

Η Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και την Κυπριακή Δημοκρατία και υλοποιούν τη συνεχή σχέση του Ευρωπαίου πολίτη με τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης, η οποία αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)