Powered by

Οι επενδυτές ομολόγων αγαπούν την Ελλάδα

Αυτή η νοτιοανατολική ευρωπαϊκή χώρα των 10,7 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει τον χαμηλότερο κίνδυνο και τις υψηλότερες αποδόσεις οπουδήποτε διαπραγματεύονται τα κρατικά ομόλογα. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τη δεύτερη ταχύτερη ανάπτυξη μεταξύ των 34 ανεπτυγμένων χωρών. Είναι επίσης ένα έμβλημα της απρόσμενης οικονομικής αναζωογόνησης και της δύναμης των 19 χωρών του ευρώ.

Μιλάμε για την Ελλάδα που εγκαταλείφθηκε πριν από έξι χρόνια λόγω της επίμονης λιτότητας μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η ελληνική αναβίωση ξεκίνησε όχι πολύ καιρό μετά το 2015, τη χρονιά που ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Alan Greenspan είπε ότι ήταν "θέμα χρόνου" η Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Ο George Soros, ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος της Soros Fund Management, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι "η Ελλάδα οδεύει προς την καταστροφή". Ο Marcel Fratzcher, ο πρώην επικεφαλής πολιτικής ανάλυσης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χαρακτήριζε την Ελλάδα "πολιτική και οικονομική καταστροφή".

H καταστροφολογία ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τερματίσει πέντε χρόνια μειωμένων δαπανών κατά τη διάρκεια της ύφεσης την ίδια ώρα που εξασφάλιζε τα τελευταία 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το πακέτο των 240 δισ. ευρώ απο τους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σε αρκετούς φαινόταν πως η πίεση προς τον Τσίπρα να διατηρήσει τη λιτότητα θα μπορούσε να τον ωθήσει στην χρεοκοπία και στην εγκατάλειψη του ευρώ. Αλλά στην Ελλάδα οι δημοσκοπήσεις δεν έδειχναν την προτίμηση του κόσμου στην επιστροφή της δραχμής. Γι αυτό τον λόγο οι επενδυτές δεν συμμερίστηκαν σε μεγάλο βαθμό το αγχος του υπόλοιπου κόσμου. 

Το Grexit δεν συνέβη ποτέ και έκτοτε οι επενδυτές θεωρούν πως το ελληνικό είναι το αγαπημένο κρατικό ομόλογο. 

Το στοιχείο στο οποίο στηρίζουν την εμπιστοσύνη τους είναι η φθίνουσα διακύμανση των τιμών του ελληνικού χρέους, του οποίου η μεταβλητότητα μειώθηκε από 69% το 2015 σε χαμηλό δεκαετίας 3,8% αυτόν τον μήνα - ένα μέτρο σταθερότητας που ξεπερνά το παγκόσμιο σημείο αναφοράς σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg Barclays.

Επιτέλους σταθερότητα

Τα ελληνικά ομόλογα ξεπερνούν όλα τα σημεία αναφοράς του κόσμου, παρέχοντας συνολική απόδοση 120% τα τελευταία πέντε χρόνια, την ίδια ώρα που τα αντίστοιχα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας-Ειρηνικού και του Παγκόσμιου Υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν 19%, 13%, 8% και 13%, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg. 

Η απόδοση 39% για την Ελλάδα για δύο χρόνια εξακολουθεί να επισκιάζει τον ίδιο ανταγωνισμό. Ακόμα και τους τελευταίους έξι μήνες εν μέσω πανδημίας η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη κατά 1% καθώς οι Ευρωπαίοι, οι Η.Π.Α., η Ασία και ο παγκόσμιος δείκτης σημείωσαν απώλειες 1%, 4%, 1% και 2%. 

Τον Μάρτιο του 2019, οι επενδυτές κέρδισαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 10ετή ελληνικά ομόλογα με απόδοση 3,9%, πρόκειται για την πρώτη προσφορά σε εννέα χρόνια. Τα ίδια ομόλογα εκτιμήθηκαν τόσο πολύ, αποδίδοντας λιγότερο από 1% σήμερα, το χαμηλότερο από το 1996. Η Ελλάδα πλήρωνε πάνω από 33% στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της το 2012. 

Αρνούμενη να επιστρέψει στη δραχμή και μετατρέποντας το χρέος της από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμo και μάλιστα από τα μεγαλύτερης διάρκειας στην ευρωζώνη η Ελλάδα καθυστέρησε να ακολουθήσει τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο με το ΑΕΠ να εκτιμάται πως θα αυξηθεί στο 5,1% το 2022, Νο. 2 μεταξύ 34 χωρών, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Οι βελτιωμένες προοπτικές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες. Η S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της αξιολόγηση στην Ελλάδα σε BB από BB-. "Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την προσδοκία μας για ταχεία βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 υποχωρούν", δήλωσε η εταιρεία αξιολόγησης σε δήλωση. Η Moody's Investors Service εξέδωσε παρόμοια αναβαθμισμένη αξιολόγηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Πηγή: Capital.gr

Δειτε Επισης

Νίκος Παπαθανάσης: Μια ακόμη διεθνής αντικειμενική αναγνώριση η αναβάθμιση από Standard & Poor’s
Νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από S&P-Σε ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές το ελληνικό αξιόχρεο
Στις αγορές για άντληση €250 εκατ. το ελληνικό δημόσιο με δεκαετές ομόλογο
Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο-«Άλμα» 54,5% στο αέριο, «βουτιά» 23,3% στο λάδι
Στα €5,26 δις το εμπορικό έλλειμμα το πρώτο δίμηνο στην Ελλάδα-Μειώθηκε κατά 5,6%
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι υπέρ της ενιαίας αντίδρασης Ε.Ε. απέναντι στους δασμούς Τραμπ
Πόσο θα επηρεάσουν την Ελλάδα οι δασμοί του Τραμπ-Οι επιπτώσεις στις εξαγωγές, ποιοι κλάδοι επηρεάζονται
Οι ελληνικοί προορισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση απευθείας ξενοδοχειακών προκρατήσεων το 2025
Στο 8,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
«Επί ποδός» οι μεγάλοι της πληροφορικής στην Ελλάδα για νέα deals–Οι εξαγορές των μικρών