Powered by

Η μόρφωση των γονιών σας αποκαλύπτει πόσα χρήματα θα βγάλετε στη ζωή σας

Αναμφίβολα, ένα αισιόδοξο μήνυμα είναι ότι η αφρόκρεμα πανεπιστημίων και κολλεγίων ανά τον κόσμο καταβάλει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων εισαγωγών για άτομα που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανοικοδόμηση ενός κόσμου που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. Αρκεί όμως, μόνο ένα πτυχίο από ένα καλό πανεπιστημιακό ίδρυμα για να πετύχει κανείς στη ζωή του;

«Ίσως σε αυτό το σημείο να σας απογοητεύσω αλλά η εκπαίδευση που λαμβάνουμε δεν είναι τελικά ο κυριότερος παράγοντας ο οποίος θα καθορίσει την επαγγελματική μας επιτυχία και τα χρήματα που θα βγάζουμε στο μέλλον» δηλώνει η ερευνήτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Άννα Μαντζόνι.

«Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι αν κάποιος  – ανεξαρτήτου κοινωνικού ή οικονομικού υπόβαθρου – καταφέρει να μπει στην ιατρική ή στη νομική, τότε η επαγγελματική του επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη.»

Σύμφωνα όμως με στοιχεία που προκύπτουν από νέες έρευνες δείχνουν πως ακόμη και η απόκτηση πτυχίου πανεπιστημίου «είναι σχεδόν απίθανο να σας βάλει στην ίδια επαγγελματική βάση με κάποιον που έλαβε την ίδια ακριβώς εκπαίδευση με εσάς αλλά προέρχεται από υψηλότερα κοινωνικά στρώματα.» υποστηρίζει η ερευνήτρια.

Ειδικότερα, η Μαντζόνι μιλώντας στο FastCompany, ανέφερε πως μελέτησε τα κέρδη 56.819 αποφοίτων πανεπιστημίου καταγράφοντας συγχρόνως τα επίπεδα εκπαίδευσης και μόρφωσης των γονιών τους. Διαπίστωσε, λοιπόν ότι εάν, για παράδειγμα, δύο γιατροί αποκτήσουν ιατρικά πτυχία, αλλά ο ένας είχε γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ενώ ο άλλος όχι, τότε ο δεύτερος θα κέρδιζε κατά μέσο όρο λιγότερα χρήματα από τον πρώτο.

Ένας τέτοιος ισχυρισμός όμως αναιρεί όλα όσα πιστεύαμε προηγουμένως σχετικά με το ότι ταλέντο, η σκληρή δουλειά και οι ευκαιρίες οδηγούν σε επαγγελματική ισότητα. Η Μαντζόνι, ωστόσο, παραδέχεται πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη και περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε πλήρως τους παράγοντες που καθορίζουν την επαγγελματική μας επιτυχία.

 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ