powered by

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα μία στις τρεις επιχειρήσεις

Μία στις τρεις επιχειρήσεις(32%) παραμένει χωρίς πλάνο για το μέλλον, δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Cypronetwork Consultancy Group Χρίστος Μιχαηλίδης, μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Cyprus Institute of Marketing (CIM).

Κατά την διάσκεψη Τύπου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας για την επιχειρηματικότητα, που διεξήχθη από την εταιρεία CMRC Cypronetwork Ltd του ομίλου Cypronetwork σε συνεργασία με το CIM και με τη χορηγία των εταιρειών Green Energy Group και Baker Tilly.

Διαβάστε ακόμη: 

Στο τραπέζι η επίσπευση ανοίγματος εσωτερικών χώρων

Το ράλι της αγοράς αυτοκινήτων και ποια μάρκα ανέπτυξε ταχύτητα

Ζεσταίνονται οι κατασκευές- Ναι για 115 μεγάλα έργα σε δύο μήνες

360: Πόλος έλξης για ενοικιαστές στο κέντρο της Λευκωσίας

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη αναξιοποίητα σχέδια στα Υπουργεία, αλλά λόγω της πανδημίας του covid-19, οι επιχειρήσεις δεν προβαίνουν σε νέα σχέδια. Πρόκειται για το 9ο κύμα της συγκεκριμένης έρευνας, που κάλυψε τον προηγούμενο χρόνο. «Τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την πανδημία, το 30-40% είναι επιρρεπείς σε πιθανές χειρότερες εξελίξεις από την πανδημία και το 14% έχει αξιοποιήσει τα σχέδια της ΑνΑΔ», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

«Η έρευνα έγινε ακριβώς για να δούμε πώς οι επιχειρήσεις βλέπουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή», τόνισε από την πλευρά του ο CEO του CIM, Γιάγκος Χατζηγιάννης.

«Από τη μια επικρατεί μια αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι και από την άλλη, υπάρχει μια παθογένεια, γι’ αυτό πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο», επισήμανε. Υπογράμμισε επίσης ότι θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους αναλυτές «για να δούμε μελλοντικά πως βελτιώνουμε τους δείκτες».

Από την πλευρά του, ο CEO της Baker Tilly Μάριος Κλείτου ανέφερε ότι «οι διαδικασίες δεν εφαρμόζονται, γι’ αυτό το 48% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο». Υπέδειξε παράλληλα, ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν το επίπεδο των υπηρεσιών τους. Πρόσθεσε ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων τονίζει ότι υπάρχει αρνητικό κλίμα για τον τομέα των υπηρεσιών, όμως, ο ίδιος πιστεύει πως αυτό είναι παροδικό και ότι η Κύπρος μπορεί να ανταγωνιστεί οποιαδήποτε άλλη χώρα ως κέντρο παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Το δείγμα κάλυψε 400 επιχειρήσεις από όλο το φάσμα, μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές σε παγκύπρια κάλυψη από τους κλάδους των τουρισμού, υπηρεσιών, εμπορίου, βιομηχανίας και κατασκευών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 73% των επιχειρήσεων φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του covid-19, όσον αφορά στις γενικές λειτουργίες τους. Το 22% λίγο και το 5% καθόλου. Όσον αφορά τη βοήθεια από τα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση των επιχειρήσεων, έξι στις δέκα τοποθετούνται θετικά, μια στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρούν ότι τα μέτρα βοήθησαν αρκετά, ενώ μόλις το 11% των επιχειρήσεων δεν έμειναν ικανοποιημένες από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.

Επιπλέον:

• Μια στις δέκα επιχειρήσεις (12%) έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (27%). Από την άλλη, το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας αυξήθηκε έστω και οριακά (15% σε σχέση με 10%). Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων/ υπηρεσιών καθώς και των πωλήσεων/ Μάρκετινγκ.

• Επτά στις δέκα επιχειρήσεις (74%) αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους τον επόμενο χρόνο θα παραμείνει σταθερός. Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων προβλέπει ποσοστό 8%, αρκετά μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα (20%), με όσους εξέφρασαν αντίθετη άποψη, δηλαδή έκαναν αναφορά σε μείωση του προσωπικού να αυξάνονται στο 14%, σε σχέση με το 5% του προηγούμενου κύματος.

• Ο βαθμός ικανοποίησης από την πορεία της επιχείρησης τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζει σημαντική πτώση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αφού μειώνεται στο 15%, ποσοστό σαφώς μικρότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν μη ικανοποιημένες από την πορεία τους τον τελευταίο χρόνο.

Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι η μειωμένη ζήτηση/ πελατεία/ κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες/προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η εξεύρεση νέων τρόπων/ μεθόδων προώθησης προϊόντων καθώς επίσης, η αξιοποίηση σχεδίων Κυβέρνησης και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

• Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων παρουσιάζει σημαντική μείωση, αφού συγκριτικά με τα προηγούμενα κύματα πολύ λιγότερες επιχειρήσεις δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους έχει βελτιωθεί (6% έναντι 24% το προηγούμενο κύμα). Οι επιχειρήσεις που αναφέρονται σε μειωμένο κύκλο εργασιών έχουν αυξηθεί από το 24% για το 2019 στο 70%. Η πιο πάνω τάση επικρατεί και στους δείκτες κερδοφορίας και εισπράξεων/ ρευστότητας, ενώ όσον αφορά το δείκτη κόστους χρηματοδότησης αυτός δείχνει να παραμένει σταθερός. 

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών τον επόμενο ένα χρόνο λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία αναμένεται να υπάρξει ελαφριά μείωση, όπως αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

• Οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για τον επόμενο ένα χρόνο αφορούν κυρίως στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, οι απόψεις συγκλίνουν προς τα σχέδια χρηματοδότησης επιχειρήσεων, συνέχιση των μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας και υποβολή νέων πιο στοχευμένων μέτρων, καθώς επίσης, τις φορολογικές διευκολύνσεις/ απαλλαγές και την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τάση που παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Η έρευνα λειτουργεί ως Benchmark των κυπριακών επιχειρήσεων και καλύπτει μεταξύ άλλων τάσεις και προβλέψεις ως προς τις επιδόσεις των επιχειρήσεων (απασχόληση, κύκλο εργασιών, κερδοφορία, ρευστότητα και άλλους επιχειρηματικούς δείκτες), στρατηγικές επιλογές και άλλες σχετικές παραμέτρους.

Δειτε Επισης

Πρωτιά για τους αθλητές της ομάδας ICE POWER στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού 2025
Χρυσό Μετάλλιο Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού για περιβαλλοντικές πολιτικές και δράσεις
Παραδοσιακές γεύσεις και έθιμα στο Paradox Museum Limassol
Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην υπαίθρια διαφήμιση (OOH) στην Κύπρο
Θ. Λουκαΐδης: Τα success stories των κυπριακών startups, ο ρόλος του ΙδΕΚ και η ραγδαία ανάπτυξη του οικοσυστήματος
Η επέκταση του αποτυπώματος της Eurobank στην Κύπρο και οι στόχοι της Κυβέρνησης με τους οποίους ευθυγραμμίζεται
Οι τομείς όπου βλέπει πεδίον δόξης λαμπρόν για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα το κράτος
Οι επιστήμονες που διακρίθηκαν στα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ (pics)
Οι βραβευθέντες των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ 2024 (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Όραμα η ουσιαστική ενίσχυση της θέσης της Κύπρου ως κόμβου καινοτομίας και τεχνολογίας