Η συνταγή μεταμόρφωσης του ψηφιακού μέλλοντος της Κύπρου
07:05 - 28 Απριλίου 2021
Δεν αρκεί η ύπαρξη και μόνο της ψηφιακής τεχνολογίας στη ζωή μας για να μεταμορφώσει το οικονομικό και επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου, αλλά επιβάλλεται η αλλαγή νοοτροπίας και κουλτούρας για την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα μας, καθώς επίσης και η ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων που θα υποβοηθήσουν, ώστε η ψηφιακή μεταμόρφωση να γίνει πραγματικότητα.
Ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress στελέχη του δημόσιου, ημικρατικού και ιδιωτικού τομέα παρέθεσαν τις προτεραιότητές τους για υλοποίηση της ψηφιακής μεταμόρφωσης και τον θετικό αντίκτυπό της στο οικονομικό μοντέλο της Κύπρου.
Τι θα κάνει η Cyta στη βάση 4 πυλώνων
Άμεσα θα πρέπει να αναλάβουμε δράση και οι θεωρητικές συνομιλίες του παρελθόντος να γίνουν πράξη ανέφερε ο CEO της Cyta Ανδρέας Νεοκλέους, ο οποίος επικεντρώθηκε στο τι προτίθεται να πράξει η Cyta για την ψηφιακή μεταμόρφωση της Κύπρου. Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοκλέους επισήμανε πως μια ψηφιακή χώρα θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες υποδομές για να υπάρχει απρόσκοπτη συνδεσιμότητα τόσο εντός Κύπρου όσο και εκτός Κύπρου. Προς το σκοπό αυτό οι ενέργειες της Cyta επικεντρώνονται σε 4 πυλώνες.
1. Optical fiber connectivity-Στα επόμενα τρία χρόνια και μέχρι το τέλος του 2023 200.000 κατοικίες και επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να έχουν συνδεσιμότητα μέσω του δικτύου με ταχύτητες 1 gbps
2. 5G-Μέχρι το τέλος του 2021 το 98% του πληθυσμού θα απολαμβάνει ταχύτητες 5G.
3. International connectivity-H Cyta έχει προχωρήσει σε επένδυση €60 εκατ. για την δημιουργία υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέει την Κύπρο με την Γαλλία και την Ασία. Στόχος η Κύπρος να καταστεί regional hub of connectivity.
4. Σύντομα θα ληφθεί απόφαση για επένδυση στην δημιουργία Data Center από την Cyta, παρέχοντας έτσι υπηρεσίες σε υφιστάμενες, καθώς και σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην Κύπρο.
Ταλέντο και δεξιότητες
Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος ανέφερε πως η ψηφιακή μεταμόρφωση είναι η μόνη οδό προς τα εμπρός για την ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας. Πρόσθεσε πως η τεχνολογία υπάρχει και αυτό που επιβάλλεται είναι η μεταμόρφωση της κουλτούρας των επιχειρήσεων, της κοινωνίας γενικότερα και της δημόσιας υπηρεσίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ψηφιακή μεταμόρφωση πέραν της κουλτούρας είναι το ταλέντο επισήμανε, για να προσθέσει ότι η Κύπρος θα πρέπει να μετατραπεί σε regional hub για επιχειρήσεις τεχνολογία και startups.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτύξουμε τις απαραίτητες δεξιότητες και να προβούμε στις δέουσες ενέργειες για την προσέλκυση ταλέντου. Απεκάλυψε πως τους τελευταίους τέσσερις μήνες διάφορα Υπουργεία επεξεργάζονται σιωπηρά για την κατάρτιση θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό. Οι σχετικές προτάσεις ετοιμάζονται και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να τεθούν ενώπιον του Υπουργικού.
Αλλάζει το ρουν
Η ανάλυση δεδομένων αναμένεται να αλλάξει άρδην την λειτουργία των τραπεζών, καθώς και των οικονομικών συναλλαγών επιχειρήσεων και ιδιωτών, ανέφερε ο Christos Eojourian, Channels & Digital Products Manager της Ελληνικής Τράπεζας. Μέσα από την χρήση δεδομένων και των ψηφιακών τεχνολογιών αναπτύσσεται, είπε, το λεγόμενο Personal Financial Management, μέσω του οποίου η τράπεζα ή πιστωτικό ίδρυμα μπορεί να αναλύει τα δεδομένα της ροής ρευστού ιδιωτών και επιχειρήσεων και αναλόγως να προτείνει λύσεις. Συγκεκριμένα, εάν ένας ιδιώτης δεν διαθέτει το απαραίτητο ρευστό προς τα τέλη του μήνα, στη βάση των συνηθειών του, η τράπεζα μπορεί να προσφέρει μικροδάνειο μέχρι την ημέρα που θα του καταβληθεί ο μισθός του.
Ψηφιακή Δικαιοσύνη
Αποτελεσματική Δικαιοσύνη είναι το ζητούμενο για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στην Κύπρο ανέφερε ο Νικόλας Κυριακίδης, Partner της Harris Kyriakides, επισημαίνοντας πως η Κύπρος υστερεί στον τομέα της ψηφιακής δικαιοσύνης. Έχουν τεθεί οι πρώτες βάσεις για την ανάπτυξη της ψηφιακής δικαιοσύνης. Αυτό που παρατηρείται, πρόσθεσε, είναι η έλλειψη υποδομών και προσαρμογή των δημόσιων υπαλλήλων στη ψηφιακή δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Ξηρόκωστας, Managing Director, SAP Hellas, Cyprus, Malta τόνισε πως πρέπει να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά αν θέλεις να ηγείσαι. Κάθε επιχείρηση θα πρέπει να εκμοντερνιστεί, είπε, καθώς η ψηφιακή μεταμόρφωση άρχισε πριν από 20 χρόνια και αυτό που επιβάλλεται είναι η μεταμόρφωση του επιχειρηματικού μοντέλου, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις κυβερνήσεις.