Ελκυστικός προορισμός με προοπτικές για πνευματική ιδιοκτησία (Intellectual Property) η Κύπρος
11:46 - 23 Απριλίου 2021

Πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο για κάθε οργανισμό αποτελεί η πνευματική ιδιοκτησία (Intellectual Property - IP), με την επιλογή της ιδανικής δικαιοδοσίας για την εγγραφή, προστασία, και εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας να αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, την παροχή πρόσθετης αξίας και τη μείωση των εξόδων.
Η Κύπρος αποτελεί ιδανική δικαιοδοσία για την εγγραφή, την εκμετάλλευση ή/και ανάπτυξη πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) για αμερικανικούς οργανισμούς, τόσο πολυεθνικές όσο και νεοσύστατες εταιρείες. Το αναδυόμενο οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο, η ασφάλεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση µε το διεθνές καθεστώς προστασίας και κατοχύρωσης των πνευματικών δικαιωμάτων, µέσω των σημαντικών συνθηκών και πρωτοκόλλων που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία και το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο, καθιστούν τη χώρα μας ως ένα ιδανικό προορισμό για IP.
Με σημαία τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, η PwC Κύπρου με δική της πρωτοβουλία διοργάνωσε την Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 στοχευμένο διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Cyprus Intellectual Property Conference» το οποίο παρακολούθησαν πέραν των 80 συμμετεχόντων από την Αμερική.
Tο διαδικτυακό συνέδριο προήδρευσε ο Στέλιος Βιολάρης - Συνέταιρος, Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Φορολογίας της PwC Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν τα χαρακτηριστικά του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Κύπρου, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις επιχειρήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τον Τόνυ Χατζηλούκα, Συνέταιρο Φορολογικών & Νομικών Υπηρεσιών της PwC Κύπρου.
Το νομικό πλαίσιο και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας που παρέχει η Κύπρος αναλύθηκαν από τον Σπύρο Ευαγγέλου, Συνέταιρο, Υπεύθυνο της Σ. Α. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ & ΣΙΑ Δ.Ε.Π.Ε. μέλος του διεθνούς δικτύου της PwC, ενώ οι σημαντικές ελαφρύνσεις, κίνητρα και απαλλαγές από την φορολογία στο εισόδημα που προέρχεται από τη χρήση και εκμετάλλευση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παρουσιάστηκαν από τον Χρίστο Χαραλαμπίδη, Συνέταιρο, Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Φορολογίας της PwC Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση που μπορούν να λάβουν από την ΕΕ οι επιχειρήσεις πνευματικής ιδιοκτησίας που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο, καθώς και στα κίνητρα που προσφέρει το Κράτος αναφέρθηκαν τόσο ο Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος, Επικεφαλής Επιστήμονας για την Έρευνα και την Καινοτομία όσο και ο Θεόδωρος Λουκαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας Κύπρου (ΙδΕΚ).