Powered by

Οι γαλλικοί κολοσσοί… ψηφίζουν Κύπρο

Ψήφο εμπιστοσυνής στην κυπριακή οικονομία δίνουν την τελευταία εικοσαετία γαλλικοί κολοσσοί, οι οποίοι επιλέγουν τη χώρα μας για να προβούν σε τεράστιες επενδύσεις.

Πρόκειται για επενδύσεις, οι οποίες στήριξαν και εξακολουθούν να στηρίζουν κάποια από τα μεγαλύτερα projects στο νησί μας, μεταξύ των οποίων το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας μας, στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων.  

Διαβάστε ακόμη: 

Σπίτια από €54.000 και διαμερίσματα από €48.800

Σ. Χαμπουλλάς: Γιατί οι διεθνείς επενδυτές… αγαπούν το Βερολίνο

 

Το InBusinessNews κατέγραψε παρουσιάζει τις μεγαλύτερες επενδύσεις γαλλικών εταιρειών που έχουν υλοποιηθεί στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια. 

Bouygues Cyprus

Η Bouygues Bâtiment International κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο (22%) της Hermes Airports Ltd (κοινοπραξία εννέα μετόχων), η οποία το 2006 ανέλαβε τη λειτουργία και διαχείριση των διεθνών αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου. Είναι θυγατρική της Bouygues Construction, η οποία ειδικεύεται στη ανέγερση πολύπλοκων κατασκευαστικών έργων σε όλο τον κόσμο, για περισσότερα από 40 χρόνια. Διατηρώντας παρουσία και στις πέντε ηπείρους, η Bouygues Bâtiment International δραστηριοποιείται σε Ηνωμένο Βασίλειο, Πολωνία, Τσεχία, Σιγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Ταϊλάνδη, Μαρόκο, Νιγηρία, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και άλλες χώρες.

Πρόκειται για καινοτόμο όμιλο, ο οποίος έχει επεκτείνει τις υπηρεσίες του, ώστε να μπορεί να συμμετέχει στον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των έργων του.

Egis

Ο γαλλικός όμιλος Egis Investment Partners S.C.A είναι δεύτερος σε μερίδιο (20%) στην κοινοπραξία της Hermes Airports. Ο μεγάλος διεθνής όμιλος στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος δραστηριοποιείται σε υποδομές και κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, είναι θυγατρικός της Caisse des Dépôts, η οποία διατηρεί το 75%. Το υπόλοιπο ποσοστό, ύψους 25%, κατέχεται από συνεργάτες και υπαλλήλους.

Η Caisse des Dépôts χαρακτηρίζεται ως ο επενδυτικός βραχίονας του γαλλικού κράτους. Συγκεκριμένα, είναι χρηματοπιστωτικό ίδρυμα του δημόσιου τομέα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1816 και αποτελεί μέρος των κυβερνητικών θεσμών, ευρισκόμενο υπό τον έλεγχο του γαλλικού κοινοβουλίου.

Ο όμιλος Egis το 2019 παρουσίασε διαχειριζόμενο κύκλο εργασιών €1,22 δισ. ενώ εργοδοτούσε 15.800 άτομα.

CNP Assurances

Ένα από τα μεγαλύτερα deals που έγιναν το 2019 στην Κύπρο αφορούσε την εξαγορά του 49,9% του κυπριακού ασφαλιστικού ομίλου CNP Κύπρου από την CNP Assurances.

Μετά την εξαγορά του ποσοστού της Τράπεζας Κύπρου, έναντι ποσού €97,5 εκατ., ο γαλλικός κολοσσός εξασφάλισε την ολότητα του μετοχικού κεφαλαίου του κυπριακού ασφαλιστικού ομίλου (CNP CYPRIALIFE και CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ).

Η CNP Assurances είναι θυγατρική της La Banque Postale.              

Monaco Telecom

To 2018 η Monaco Telecom κατέβαλε το ποσό των €260 εκατ. για να αποκτήσει το 100% της ΜΤΝ Κύπρου. Η Monaco Telecom ανήκει, σε ποσοστό 51%, στον Γάλλο δισεκατομμυριούχο, Xavier Niel, ιδρυτή και μεγαλύτερο μέτοχο της γαλλικής εταιρείας παροχής τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών Iliad SA. Το υπόλοιπο 49%, κατέχει το Πριγκιπάτο του Μονακό. Μετά την μετονομασία της εταιρείας σε Epic, επενδύθηκαν εκατομμύρια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών της εταιρείας.

Total

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία δραστηριοποιείται σε πέραν των 130 χωρών. Η Total έχει εξασφαλίσει δικαιώματα (50% ή 60%) σε επτά από τα εννέα οικόπεδα, που έχει αδειοδοτήσει η Κύπρος στην ΑΟΖ της.

Ιδρύθηκε το 1924 ως γαλλική εταιρεία πετρελαίου με την υποστήριξη 90 γαλλικών τραπεζών, ενώ μετονομάστηκε σε TOTAL στις αρχές της δεκαετίας του '90, όταν μειώθηκε κατά πολύ η συμμετοχή του γαλλικού δημοσίου και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Διαθέτει περισσότερα από 800 σημεία παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο και απασχολεί 100.000 υπαλλήλους. Τα έσοδά της φθάνουν τα €180 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

CCI Nice Côte d'Azur

To Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Αεροδρομίου Nice Côte d 'Azur είναι δημόσιο ίδρυμα της Γαλλίας, το οποίο συμμετέχει με ποσοστό 2% στην Hermes Airports.

 

Δειτε Επισης

Είδε ξανά τις συντεχνίες για την ΑΤΑ ο Γιάννης Παναγιώτου-Εξαντλεί κάθε περιθώριο για κοινά αποδεκτή λύση
Με ζημιές έκλεισε την Παρασκευή το ΧΑΚ, εβδομαδιαία άνοδος
Στρατηγικές επιλογές Ε.Ε. για κλίμα στο Άτυπο Συμβούλιο Περιβάλλοντος με συμμετοχή Μαρίας Παναγιώτου (βίντεο)
Πάνω ο μέσος όρος απασχόλησης στην Κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο-Αύξηση στους εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στενοί συνεργάτες για μια ανταγωνιστική και βιώσιμη οικονομία οι ξένοι επενδυτές (video)
Κ. Ιωάννου: Αποφασιστικό βήμα για ορθολογική διαχείριση τ/κ περιουσιών η ψήφιση κανονισμών
Βλέπει τις συντεχνίες μετά το τελεσίγραφο για την ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Πότε λήγει το χρονοδιάγραμμα για κατάληξη
Θάνος Μιχαηλίδης: Η μεγάλη προοπτική της Πάφου και πώς θα προσελκύσει υψηλότερης εισοδηματικής τάξης τουρίστες
Κόλαφος για το ΤΟΜ το πόρισμα της Ερευνητικής για τους Τακάτα-Δείχνει ποινικές ευθυνές για λειτουργούς του
Έτσι θα γίνεται η παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών-Τι αλλάζει, οι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή