powered by

Αποκλειστικά δικηγόροι θα συντάσσουν έγγραφα αγοραπωλησίας ακινήτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, ψήφισε νόμο για τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου, ώστε να προβλεφθεί ότι η σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων που αφορούν μίσθωση ή αγοραπωλησία ακίνητης ιδιοκτησίας θα ανατίθεται αποκλειστικά σε ασκούντες το επάγγελμα του δικηγόρου. 

Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου. Υπέρ ψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου, με την προτεινόμενη τροποποίηση της έννοιας του όρου «ασκείν την δικηγορίαν» επιδιώκεται όπως η σύνταξη συμβολαίων και εγγράφων που σχετίζονται με τις εν λόγω πράξεις ανατίθεται μόνο σε δικηγόρους, οι οποίοι ασκούν δικηγορία και οι οποίοι ως επαγγελματίες κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρία για τη σύνταξη τέτοιων εγγράφων, ώστε να μην καθίσταται δυνατόν να εμφανίζονται ως επαγγελματίες ή ως ειδήμονες στη σύνταξη των εν λόγω εγγράφων πρόσωπα, τα οποία δεν κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και τα οποία δεν φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη, όταν παρέχουν τις εν λόγω υπηρεσίες.  Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά μόνο τις περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο αποφασίζει να αποταθεί σε επαγγελματία για τις πράξεις αγοραπωλησίας και μίσθωσης ακίνητης ιδιοκτησίας και δεν περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο, για δικούς του σκοπούς, προβαίνει στις εν λόγω πράξεις χωρίς να απευθυνθεί σε επαγγελματία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι έχουν πειστεί ότι η πρόταση αυτή έρχεται να θωρακίσει την αγορά των ακινήτων και να προστατεύσει τους αγοραστές. Ταυτόχρονα εξέφρασε ενδοιασμούς ως προς τις χρεώσεις των δικηγόρων για την υπηρεσία και ανέφερε ότι δεν θα ήθελαν να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι αγοραστές ακινήτων, που θα πάνε σε δικηγόρο. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, θα υπερψηφίσουν το νόμο, αλλά θα έχουν το βλέμμα τους στραμμένο σε τυχόν λανθασμένη εφαρμογή ή υπερχρεώσεις.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί η σκοπιμότητα σε βάρος αγοραστών που υπογράφουν αγοραπωλητήρια έγγραφα που ετοιμάζονται από πωλητές και έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων αγοραστών/καταναλωτών. Ανέφερε επίσης ότι εφόσον συνάπτονται τα αγοραπωλητήρια θα πρέπει να υπάρχει και η νομική ευθύνη του δικηγόρου που τα συνάπτει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΤΕΚ ο Κωνσταντίνος Ιωάννου- Επαναβεβαίωση συνεργασίας και κοινών στόχων
Έξω φρενών οι κτηματομεσίτες, ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις-«Θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις...»
Αρχίζει η υλοποίηση του πρώτου έργου προσιτού ενοικίου-Έπεσαν υπογραφές μεταξύ ΚΟΑΓ και Δήμου Λεμεσού
Σύγκλιση απόψεων για τροποποίηση διατάξεων για εγκλωβισμένους αγοραστές στη Βουλή-Πότε πάει Ολομέλεια η πρόταση νόμου
Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων: Οι μεγάλες αναπτύξεις ενισχύουν την εγχώρια οικονομία
King’s Gardens: Μια ελκυστική επενδυτική πρόταση από την Cyfield στο κέντρο της Λευκωσίας (pics)
GoGordian: Ευκαιρίες επένδυσης ή ιδιοκατοίκησης στα Πολεμίδια από €125.000
Γ. Μισιρλής: Η αύξηση της προσφοράς ακινήτων, κλειδί για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Μεγάλη ετήσια υποχώρηση 24% στις άδειες οικοδομής τον Ιανουάριο
Neocleous Tower: Ο νέος εμπορικός προορισμός της Λεμεσού επαναπροσδιορίζει το εργασιακό lifestyle