Πώς το Internet of Things μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας
10:50 - 16 Απριλίου 2021
Οι εκστρατείες εμβολιασμού και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του COVID-19 μονοπωλούν την επικαιρότητα τους τελευταίους μήνες, όπως επίσης και πρακτικά θέματα αποθήκευσης, μεταφοράς και διανομής των εμβολίων.
Η παγκόσμια βιομηχανία μεταφορών έχει στόχο να μεταφέρει περίπου 9 εκατομμύρια βαθιά κατεψυγμένων και ψυχόμενων δόσεων των εμβολίων ενάντια στον κορωνοϊό, ημερησίως, εντός του 2021. Ένα εγχείρημα για το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού ανάμεσα στις πρακτικές δυσκολίες που πρέπει να εκτιμήσουν οι σχεδιαστές των εφοδιαστικών αλυσίδων, είναι η φύλαξη των εμβολίων σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αν και η ψυχρή αλυσίδα εφοδιασμού είναι ήδη καλά δομημένη αφού χρησιμοποιείται για την καθημερινή μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων παγκόσμια, η πίεση και η ευθύνη που πέφτουν στις πλάτες των επαγγελματιών του τομέα, είναι τεράστια, προκειμένου τα εμβόλια να φτάσουν με ασφάλεια στον προορισμό τους, κάτω από τις κατάλληλες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών, περίπου 25% των εμβολίων για όλες τις ασθένειες επηρεάζεται αρνητικά λόγω παραλήψεων ή λαθών κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης και της μεταφοράς τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συμβολή των τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν με βάση τη φιλοσοφία του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things/IoT) -το οποίο αφορά τη σύνδεση ηλεκτρονικών συσκευών μεταξύ τους ή στο διαδίκτυο- και πιο συγκεκριμένα των τεχνολογιών Cooler Control και Fleet Control, είναι καθοριστικής σημασίας.
Το IoT Cooler Control αφορά τεχνολογία η οποία εφαρμόζεται από εταιρείες που διατηρούν προϊόντα σε ψυγεία ή χρειάζεται να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας σε δωμάτια ή σε άλλους χώρους.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα συλλογής δεδομένων κατά τη φύλαξη των εμπορευμάτων. Συγκεκριμένα, μέσω εξοπλισμού τηλεμετρίας και αισθητήρων που εγκαθίστανται στα ψυγεία που περιέχουν τα εμπορεύματα, στέλνονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο στην κεντρική πλατφόρμα της υπηρεσίας, στην οποία οι χρήστες έχουν πρόσβαση μέσω ενός απλού web browser από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή τις έξυπνες συσκευές τους.
Ακόμη μια τεχνολογική λύση που βασίζεται στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και η οποία μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη μεταφορά των εμβολίων στον προορισμό τους, είναι η τεχνολογία Fleet Control, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης και πιο αποδοτικής διαχείρισης των οχημάτων μιας εταιρείας και των εμπορευμάτων που μεταφέρουν. Η τεχνολογία αυτή παρέχει ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της διαδρομής των οχημάτων και προβαίνει σε εκτιμήσεις για την άφιξή τους στον προορισμό τους.
Ο συνδυασμός του Fleet Control και του Cooler Control μπορεί να συμβάλει στη βελτιστοποίηση των δρομολογίων, να εξοικονομήσει χρόνο και πόρους στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες υγείας, καθώς και να ενισχύσει την ασφάλεια των εμπορευμάτων.
Σχολιάζοντας τη συμβολή του Διαδικτύου των Πραγμάτων στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Σύμβουλος Τεχνολογικών Λύσεων της NEDECO Electronics Ltd, Πέτρος Καλλένος, ανέδειξε ότι «οι τεχνολογίες Cooler Control και Fleet Control μπορούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των εμβολίων, τόσο κατά τη μεταφορά τους όσο και κατά τη φύλαξή τους, παρέχοντας ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τυχόν βλάβες και παράλληλα να εξοικονομήσουν πόρους στο Κράτος». Όπως επεσήμανε, «τα προσεχή χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου των Πραγμάτων θα δημιουργήσει πρόσθετους πόρους ύψους 11.1 τρισεκατομμύριων δολαρίων τον χρόνο στην παγκόσμια οικονομία».