Οι κρατικές εγγυήσεις στη δίνη του προεκλογικού
13:28 - 14 Απριλίου 2021
Έντονος και ιδιαίτερα καυστικός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστρεψε σήμερα τα πυρά του προς όσους με τη στάση τους επιχειρούν να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν την ψήφιση του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις για δάνεια επιχειρήσεων.
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου για την παρουσίαση των δράσεων της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι ενώ το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε μετά από συνδιαβούλευση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, για οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες και όχι προς όφελος εκείνων που έχουν ανάγκη, αντί της άμεσης ψήφισης, μέσα από προσχήματα μετατίθεται μετά τις βουλευτικές εκλογές.
«Είναι για άλλη μια φορά που αποδεικνύεται», τόνισε, «δυστυχώς, πως υπεράνω του ευρύτερου καλού υπερέχει το στενό κομματικό συμφέρον. Και αυτό δεν είναι σε πίστη κανενός».
Διαβάστε ακόμη:
Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια
Στην αντεπίθεση για τις κρατικές εγγυήσεις ο Κ. Πετρίδης
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως η πολιτεία ήδη χορήγησε πέραν από 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων και ότι το σχέδιο των Κρατικών Εγγυήσεων θα ήταν μια πρόσθετη βοήθεια, ένα σημαντικό σχέδιο, όπως είπε, στήριξης των όσων μέχρι τώρα έχουν υποστεί σημαντικές θυσίες ή έχουν οικονομικά επηρεαστεί.
«Δεν θέλω να πω περισσότερα για το θέμα, απλώς εκφράζω τη λύπη μου. Και πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσουμε πως οι κομματικές σκοπιμότητες δεν ωφελούν στις κομματικές ψήφους. Διότι επιχειρηματίες, μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις υπάρχουν σε όλους τους ιδεολογικούς χώρους και θα έπρεπε να θέταμε υπεράνω των κομματικών σκοπιμοτήτων, το όφελος των ιδίων των μελών και οπαδών αυτών που αναβάλλουν σε χρόνο αόριστο την έγκριση του σχεδίου που η Κυβέρνηση κατέθεσε», υπογράμμισε.
Στη σύσκεψη των αρχηγών
Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις αναμένεται να τεθεί τελικά στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, προκειμένου να προωθηθεί με την μορφή του κατεπείγοντος για ψήφιση στην Ολομέλεια, πριν από τη διάλυση της παρούσας Βουλής.
Επιστολή με την οποία ζητά όπως το νομοσχέδιο συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ανάλογη πρόθεση, σε αντίθεση με τη στάση που τήρησε μέχρι σήμερα έναντι του νομοσχεδίου, εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
Διαβάστε εδώ: Στη σύσκεψη των αρχηγών οι κρατικές εγγυήσεις-Αναδίπλωση από ΔΗΚΟ
Στην αντεπίθεση το ΑΚΕΛ
«Αν η κυβέρνηση του Συναγερμού καιγόταν πραγματικά για τις κρατικές εγγυήσεις δεν θα έφερνε το σχετικό νομοσχέδιο τελευταία στιγμή στη Βουλή», απάντησε στις επικρίσεις του κυβερνητικού στρατοπέδου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
«Μόλις την περασμένη Πέμπτη 8 Απριλίου το κατέθεσε. Και να πει κανείς ότι δεν είχε χρόνο στη διάθεσή της; Από τον περασμένο Απρίλιο το απέσυρε και το έβαλε στο συρτάρι. Αν επειγόταν είχε ένα χρόνο στη διάθεσή της να το ξαναφέρει», υποστήριξε ο κ. Στεφάνου, σημειώνοντας πως όταν τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει τις απόψεις των κομμάτων, θα μπορούσε να κινηθεί γρηγορότερα.
«Ακόμα και την τελευταία στιγμή που το έστειλε στη Βουλή, η κυβέρνηση ή έστω το κυβερνών κόμμα, θα μπορούσαν να ζητήσουν να περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ή τουλάχιστον να καλέσουν τα κόμματα να γίνει αμέσως η συζήτηση. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έκαναν. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εμφανίστηκε προκλητικά και ανερυθρίαστα να φορτώνει στη Βουλή τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη καθυστέρηση», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.
«Το πιο προκλητικό όμως απ’ όλα», συνέχισε, «είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε τη σκυτάλη από τον κ. Νεοφύτου και κατηγορεί τη Βουλή για σκοπιμότητες. Αυτό κι αν είναι ανήκουστο! Μια κυβέρνηση και ένας Πρόεδρος που ανήγαγαν τις σκοπιμότητες σε καθημερινή πρακτική να κατηγορούν άλλους ότι μετέρχονται τέτοιες πρακτικές».
«Ο λαϊκισμός», κατέληξε, «έτσι κι αλλιώς είναι επικίνδυνος. Όταν ο λαϊκισμός όμως ανατροφοδοτείται από τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του γίνεται δύο φορές επικίνδυνος. Το ΑΚΕΛ με παρρησία και καθαρότητα κατέθεσε τις απόψεις και προτάσεις του για το θέμα των κρατικών εγγυήσεων. Και πέρσι τον Απρίλιο και τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ζητήθηκε η άποψή μας. Οι κρατικές εγγυήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο φτάνει να χρησιμοποιείται με διαφάνεια, έλεγχο και στόχευση για να βοηθηθούν όσες επιχειρήσεις -και κυρίως οι μικρομεσαίες- δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό».