Powered by

Οι κρατικές εγγυήσεις, η απαράδεκτη Βουλή και τα… θρομβωτικά επεισόδια

Αναστάτωση και έντονη ανησυχία στην επιχειρηματική ζωή της χώρας προκαλεί η μετάθεση της ψήφισης του Νόμου Περί Κρατικών Εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο.

Παρόλο που το σχετικό νομοσχέδιο προωθήθηκε από την Κυβέρνηση στη Βουλή από την προηγούμενη Πέμπτη, η κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, που χθες συνήλθε στην τελευταία της συνεδρία πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 30ης  Μαϊου, δεν το συζήτησε και παρέπεμψε τη συζήτησή του στη νέα Επιτροπή Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο, στο οποίο ενσωματώθηκαν οι εισηγήσεις των κομμάτων και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, δίδει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις για τη σύναψη δανείου από τις τράπεζες, συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ποσό κατανέμεται μεταξύ μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μεσαίων επιχειρήσεων σε αναλογία 70–30.

Η κατηγοριοποίηση γίνεται στη βάση του αριθμού του προσωπικού που εργοδοτεί η κάθε επιχείρηση.

Στις ελληνικές καλένδες

Έντονη απογοήτευση και αγανάκτηση εκφράζει το ΚΕΒΕ για την παραπομπή στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο του φλέγοντος ζητήματος της ψήφισης του νόμου περί κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρηματικά δάνεια.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες και στην επόμενη θητεία της Βουλής, την ώρα που άλλες χώρες έχουν προ πολλού ρυθμίσει το ζήτημα των κρατικών εγγυήσεων.

«Βρισκόμαστε στον 14ο μήνα της πανδημίας και θα έπρεπε ο νόμος για τις κρατικές εγγυήσεις να ήταν το πρώτο θέμα στην ατζέντα της Βουλής και όχι να μεταφέρεται για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο», επεσήμανε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Αγκαστινιώτης κάλεσε το νομοθετικό σώμα να προχωρήσει με την ψήφιση της νομοθεσίας πριν από τη διάλυσή του, εξηγώντας ότι πρόκειται για θέμα που ταλανίζει τον επιχειρηματικό κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια.

Διαβάστε εδώ: Αγκαστινιώτης: Άμεση ψήφιση νομοθεσίας για κρατικές εγγυήσεις

Προεκλογικές σκοπιμότητες

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ σημειώνει πως είναι με ιδιαίτερη απογοήτευση που διαπιστώνει ότι το θέμα των κρατικών εγγυήσεων παραπέμπεται για ακόμα μια φορά στις ελληνικές καλένδες, θέτοντας σε κίνδυνο την βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων.

«Φαίνεται, δυστυχώς», υπογραμμίζει, «ότι παρά την καθολική αναγνώριση της ανάγκης να ψηφιστεί το εν λόγω Σχέδιο, επικρατούν και πάλιν προεκλογικές σκοπιμότητες και με προμετωπίδα καθαρά διαδικαστικά ζητήματα η Βουλή των Αντιπροσώπων αποτυγχάνει για ακόμα μια φορά να αφουγκραστεί την πραγματικότητα και να δώσει διέξοδο στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η συντριπτική πλειονότητα πολιτών και επιχειρήσεων».

Το ΚΕΒΕ, όπως υποδεικνύει στην ανακοίνωσή του, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η έλλειψη ρευστότητας είναι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις ως αποτέλεσμα της πανδημίας. «Ένα πρόβλημα που μεγαλώνει όσο η κατάσταση στην αγορά δεν ομαλοποιείται σε συνδυασμό με την απουσία του εν λόγω Σχεδίου», επισημαίνει.

«Οι οποιεσδήποτε δικαιολογίες και προσχήματα ότι τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν είχαν το χρόνο να μελετήσουν το Νομοσχέδιο και κατά συνέπεια δεν μπορούν να το ψηφίσουν πριν τη διάλυση της Βουλής δεν πείθουν κανένα, αφού οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι γνωστές σε όλους εδώ και πολλούς μήνες», τονίζει.

Καταλήγοντας, το ΚΕΒΕ καλεί όλα τα κόμματα που εναντιώνονται στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου, να αναλογιστούν το μέγεθος των προβλημάτων, καθώς και τους κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις και τους αυτοεργοδοτούμενους από τη μη ψήφιση του και να συνεργαστούν, ώστε αυτό να γίνει κατορθωτό πριν τη διάλυση της παρούσας Βουλής.

«Θρομβωτικά επεισόδια»

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων(ΟΕΒ) καλεί τη Βουλή να προχωρήσει με τη ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από τη διάλυση του νομοθετικού σώματος, τονίζοντας πως η «ρευστοτική ασφυξία» των επιχειρήσεων χωρίς τον εν λόγω Νόμο, θα προκαλέσει σοβαρά «θρομβωτικά επεισόδια» σε ένα οικονομικό σώμα, το οποίο υποφέρει εδώ και δεκατρείς μήνες από αναρίθμητα «υποκείμενα νοσήματα» και οι επιπλοκές για κάποια από τα «ζωτικά του όργανα» θα είναι μη αναστρέψιμες.

«Η αποπαγοποίηση νέων θέσεων στο Δημόσιο, η εκ νέου διόγκωση της κρατικής μηχανής και η εκτόξευση του κρατικού μισθολογίου σε μη διαχειρίσιμα ύψη», υπογραμμίζει με νόημα η ΟΕΒ, «δεν μπορεί να θεωρείται προτεραιότητα σημαντικότερη από την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία».

Διαβάστε εδώ: Αποπαγοποιούνται εκατοντάδες θέσεις σε δημόσιο, ημιδημόσιο, στρατό και αστυνομία

«Τα πράγματα προωθούνται με λάθος σειρά. Η πανδημία θα τελειώσει και πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις βιώσιμες για να χρηματοδοτούν την λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας», καταλήγει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Διαβάστε εδώ: ΟΕΒ: Η Βουλή οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ρευστοτική ασφυξία

Απογοήτευση ΠΑΣΥΞΕ

Λύπη και απογοήτευση για την απόφαση της Βουλής εκφράζει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων(ΠΑΣΥΞΕ), επισημαίνοντας πως η ψήφιση του υπό αναφορά Νόμου θα παρέχει άμεσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις που τόσο την έχουν ανάγκη μετά από ενάμιση χρόνο πλήρους απραξίας.

Όπως υπογραμμίζει ο ΠΑΣΥΞΕ, η οικονομία του τόπου και ιδιαίτερα ο τουρισμός, δέχονται ήδη ισχυρές πιέσεις λόγω της πανδημίας, ενώ η αβεβαιότητα συνεχίζεται και η ρευστότητα στερεύει, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

«Συναφώς», αναφέρει, «έστω και την υστάτη, ο ΠΑΣΥΞΕ καλεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να λειτουργήσουν με διαδικασίες του κατεπείγοντος, ώστε να προχωρήσουν στην προώθηση του Νόμου για ψήφιση από την ολομέλεια, πριν την διάλυση της Βουλής, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν από την πανδημία του κορωνοϊου, προκειμένου να αποφύγουμε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία, με απρόβλεπτες συνέπειες για τον τόπο και την κοινωνία».

«Δεν υπήρχε ο χρόνος…»

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα να συνεδριάσει, εκτάκτως, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά την παρούσα βουλευτική περίοδο για να συζητήσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις.

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη από πλευράς της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε «με την κανονική διαδικασία και χωρίς να ζητήσουν να κατατεθεί με την διαδικασία κατ’ επείγοντος».

Ανέφερε ότι «γνώριζε το Υπουργείο Οικονομικών ότι η τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών ήταν στις 12 Απριλίου» και πρόσθεσε πως «είναι οδηγίες του Προέδρου της Βουλής όπως στις 14 Απριλίου σταματήσουν οι συνεδρίες των Επιτροπών».

Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι γνώριζαν ότι δεν ήταν δυνατό να συζητηθεί στην Επιτροπή Οικονομικών στις 12 Απριλίου, επιλέγοντας να ακολουθήσουν την διαδικασία της κανονικής κατάθεσης, όπως η ίδια η Κυβέρνηση επέλεξε, και όχι με την μορφή του κατ’ επείγοντος.

«Άρα δεν υπήρχε ο χρόνος είτε να συζητηθεί το νομοσχέδιο είτε για να γίνει διαβούλευση επί του νομοσχεδίου είτε για να κατατεθούν ή να συζητηθούν τροπολογίες, αλλά ούτε υπήρχε χρόνος για να τηρηθεί ο κανονισμός της Βουλής των 15 ημερών για το θέμα των τροπολογιών», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η Βουλή θα αυτοδιαλυθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, στις 22 Απριλίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών τον ερχόμενο Μάιο.

Δειτε Επισης

Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Έκτακτη Ολομέλεια για το όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά-Αποφασίζει για την αναπομπή του Προέδρου
Ευγένιος Ευγενίου: Η έναρξη του rebranding και ο στόχος για καθιέρωση της Κύπρου ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού
Τοποθετείται επί της αναπομπής του νόμου για όριο στις συναλλαγές μεγάλων ποσών σε ρευστά διαθέσιμα η Βουλή
Αυτά είναι τα 19 σχέδια για ανέργους και εργαζομένους που θα «τρέξει» η ΑνΑΔ το 2025-Όλες οι πληροφορίες
H πληθώρα και το άλμα των κενών θέσεων εργασίας-Οι κλάδοι με τις περισσότερες