Powered by

Γερμανία: Το 1/3 θα πάρει σύνταξη στο όριο της φτώχειας

Σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με σύνταξη κάτω των 1.100 ευρώ μετά από 45 χρόνια εργασίας με το κόμμα Die Linke να ζητά να αυξηθούν οι συντάξεις στο επίπεδο της εποχής Χέλμουτ Κολ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των εφημερίδων του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke περίπου 6,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στη Γερμανία ελάμβαναν το 2019 ακαθάριστο μηνιαίο μισθό κάτω των 2.650 ευρώ. Μετά από 45 χρόνια εργασίας, αυτό σημαίνει ακαθάριστη σύνταξη κάτω των 1.100 ευρώ.

Μετά την αφαίρεση των εισφορών, η καθαρή σύνταξη ανέρχεται σε περίπου 1.100 ευρώ το μήνα. Στη Γερμανία, αυτό αντιστοιχεί περίπου στο όριο φτώχιας και αφορά ορισμένες επαγγελματικές ομάδες όπως είναι οι υπάλληλοι στη νοσηλευτική και γηριατρική περίθαλψη, σε υπηρεσίες υγείας και διάσωσης, σε ταχυδρομικές υπηρεσίες, υπηρεσίες ταχυμεταφορών, οι μαίες και οι πωλητές. Εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης και όσοι έχουν μείνει άνεργοι δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς (Die Linke), Nτίτμαρ Μπαρτς, επέκρινε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι απειλούνται με φτώχεια στα γηρατειά παρά την πλήρη απασχόλησή τους.

«Οι μισθοί είναι συχνά πολύ χαμηλοί και οι εργαζόμενοι παίρνουν πολύ μικρή σύνταξη. Δεν είναι δυνατό με 45 χρόνια εργασίας με ένα μέσο μισθό, η σύνταξη να είναι κάτω από 1.100 ευρώ καθαρά. Αυτό είναι το αντίθετο της αναγνώρισης των προσπαθειών μιας ζωής», δήλωσε στις εφημερίδες το Δημοσιογραφικού Oμίλου Funke και ζήτησε υψηλότερους μισθούς και νέα συνταξιοδοτική πολιτική. «Το συνταξιοδοτικό επίπεδο πρέπει να ανεβεί ξανά στο επίπεδο της εποχής του Χέλμουτ Κολ», τόνισε.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων
Bitcoin: Tι σημαίνει για την τιμή του η πιθανή δημιουργία εθνικού αποθέματος στις ΗΠΑ