powered by

Στα σκαριά σημαντικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις

To φορολογικό σύστημα της Κύπρου από το 2015 συνέβαλε ώστε η χώρα μας να αναπτυχθεί ως επιχειρηματικό κέντρο, στην προσέλκυση ξένων εταιρειών, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την προσέλκυση εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Ωστόσο, λόγω των υποχρεώσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, αλλά και ως κράτος μέλος της Ε.Ε., θα πρέπει να αναμένεται σύντομα επανασχεδιασμός του φορολογικού μας συστήματος.

Μιλώντας στο 4th Cyprus International Tax Conference η επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών, Λούση Ηροδότου Μούσκου, επισήμανε πως θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στη βάσει τριών πυλώνων, που αφορούν την ψηφιακή οικονομία, την πράσινη οικονομία, καθώς και της οδηγίας OECD DAC6.

Διαβάστε ακόμη: 

Επανέρχεται το ζήτημα κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ψηφιακή οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με ΗΠΑ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για το πώς θα φορολογούνται οι ψηφιακοί κολοσσοί, ενώ μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τον Ιανουάριο 2023 η Κύπρος θα συμβάλλει επί ιδίοις πόρους προς τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Δηλαδή, αποτελεί προέκταση των όσων η Κύπρος συμβάλλει στους ιδίους πόρους της Ένωσης.

Παράλληλα, για το θέμα της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης, από τον Ιανουάριο 2022 η Κύπρος θα επιβάλει carbon tax με στόχο να μειωθούν οι ρύποι κατά 24% μέχρι το 2030. Στην ουσία θα επιβάλλεται φορολογία για τα ρυπογόνα καύσιμα και είναι ένα μέτρο εκτός του emission trading system, ενώ ο εν λόγω φόρος θεωρείται neutral. Και αυτό, αφού την ίδια ώρα και για να μην επιβαρυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, θα παραχωρείται αντιστάθμισμα υπό την μορφή ελαφρύνσεων. Ταυτόχρονα, θα επιβάλλεται τέλος για την διαχείριση και χρήση του νερού, καθώς και για τα σκύβαλα.

Σε ό,τι αφορά την οδηγία DAC6 η κυπριακή Βουλή έχει ήδη ψηφίσει σχετικό νομοσχέδιο που αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., καθώς και στην ανταλλαγή πληροφοριών για δυνητικά επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού διασυνοριακές συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο Έφορος Φορολογία Γιάννης Τσαγκάρης, επισήμανε πως υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες μεταρρυθμίσεις στο Τμήμα Φορολογίας, ώστε να διαθέτει την διοικητική ικανότητα να υιοθετεί αποτελεσματικές τις αλλαγές που επιβάλλονται να γίνουν λόγω των υποχρεώσεων της Κύπρου.

Πρόσθεσε πως οι παγκόσμιες αλλαγές έχουν επηρεάσει όλα τα φορολογικά συστήματα που σχετίζονται με αυστηρότερη συμμόρφωση, ενώ συντρέχουν και ηθικοί λόγοι μετά τις αποκαλύψεις των panama papers, που επηρέασαν το αίσθημα των πολιτών, φέρνοντας στο προσκήνιο την ανάγκη όπως όλοι καταβάλλουν την φορολογία που τους αναλογεί.

Δειτε Επισης

TEAMWORK 2: Καταρρίπτοντας τα ταμπού της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας
Τελευταία ημέρα ψηφοφορίας...Κλείνει στις οκτώ το βράδυ η «κάλπη» για τα 17α IN Business Awards
Ο ρόλος του Cyprus Corruption Watchdog για πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης κρατικών πόρων
Σταθερά στην κορυφή της αξιοπιστίας το American Medical Center-Πρώτο στην εμπιστοσύνη των πολιτών για ένατη χρονιά
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από την CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου
Medicover Genetics Κύπρου: Αμειβόμενη πρακτική άσκηση 2025 εις μνήμην Δρος Αντώνη Αντωνίου
Επιχειρηματικές ευκαιρίες βλέπουν οι Κύπριοι, φοβούνται για αποτυχία-Τι καταδεικνύει έρευνα
Δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών της ΑΗΚ και στα Κυπριακά Ταχυδρομεία-Υπογράφηκε η συμφωνία
Bristol Myers Squibb: Μια ηγέτιδα βιοφαρμακευτική εταιρεία με δυναμή της την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Διά βίου μάθηση στην ψηφιακή εποχή: Η κίνηση που διαμορφώνει το μέλλον