Restart ελπίδας με στόχο την ανάκαμψη του τουρισμού
17:49 - 30 Μαρτίου 2021
Μέσα από την τουριστική βιομηχανία περνά η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας μετά την κρίση της πανδημίας, με όλους τους φορείς του τουρισμού να δηλώνουν έτοιμοι και ευέλικτοι για δυναμική σταδιακή επανέναρξη του Τουρισμού από τον Απρίλη. Μπορεί οι πρώτοι μήνες του 2021 να ήταν αποκαρδιωτικοί για την τουριστική βιομηχανία, ωστόσο τα μηνύματα από το διαδικτυακό συνέδριο Cyprus Hospitality Industry 2021: «Restarting Roadmap» που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ είναι αισιόδοξα.
Παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να υπέρμετρες προσδοκίες για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η τουριστική βιομηχανία θα αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για ανάκαμψη της Οικονομίας, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Χάρης Λοϊζίδης επισημαίνοντας πως το άνοιγμα των αιθέρων από 1η Απριλίου για το Ισραήλ, η ανάλογη απόφαση του Υπουργικού για επανέναρξη πτήσεων για Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί από 1η Μαΐου, αποκαθιστά την αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με Βρετανία και Ισραήλ.
Διαβάστε ακόμα:
ΠΑΣΥΞΕ και ΥπΕξ ψήνουν πτήσεις από Ρωσία
Αισιοδοξία για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού ακτοπλοϊκής σύνδεσης
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ απεκάλυψε πως ο Σύνδεσμος ήρθε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών για την πραγματοποίηση διμερούς συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία για επανέναρξη πτήσεων από Ρωσία προς Κύπρο.
Πρόσθεσε πως επιβάλλεται η υπερψήφιση του νομοσχεδίου για κρατικές εγγυήσεις και η συνέχιση του προγράμματος στήριξης των εργαζομένων στους τομείς της Οικονομίας που εξακολουθούν να επηρεάζονται.
Σωστός προγραμματισμός με κίνητρα
Από νωρίς η Κύπρος προχώρησε στον προγραμματισμό πτήσεων εφαρμόζοντας νέα πρωτόκολλα, με την προσθήκη ακόμη 15 χωρών από 1η Απριλίου στην λίστα με τις χώρες που δεν θα υπάρχει περιορισμός καραντίνας για τους πολίτες τους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο.
Αυτό επισήμανε ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος προσθέτοντας πως λαμβάνοντας μαθήματα από την περσινή χρονιά, η Κύπρος φέτος προχώρησε σε αλλαγές στο πρωτόκολλο ώστε να μην δημιουργηθούν τα προβλήματα που υπήρξαν πέρσι με χώρες που βρίσκονταν στην κόκκινη κατηγορία. Όπως είπε, δεν θα υπάρχει ο περιορισμός της καραντίνας για πολίτες από χώρες που βρίσκονται στην κόκκινη κατηγορία, αλλά θα επιβάλλεται διπλός διαγνωστικός έλεγχος. Με αυτή την αλλαγή, δόθηκε μήνυμα σταθερότητας σε όλους τους φορείς, αεροπορικές εταιρείες και ταξιδιωτικούς πράκτορες ώστε να μπορέσουν να προγραμματιστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο το εν λόγω πρωτόκολλο έχουν αγκαλιάσει αρκετές αεροπορικές εταιρείες και έχουν επενδύσει με βάση το πρωτόκολλο.
Παράλληλα, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως σε συνεργασία με την Hermes Airports θα επεκταθεί το προσωρινό πρόγραμμα παροχή κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι το τέλος του χρόνου σε μια προσπάθεια αποκατάστασης του τομέα των αερομεταφορών και του τουριστικού τομέα.
Σε ό,τι αφορά την συχνότητα πτήσεων προς την Κύπρο, ο κ. Καρούσος ανέφερε πως τον Απρίλιο αναμένονται γύρω στις 160 πτήσεις την εβδομάδα από και προς Κύπρο, τον Μάιο ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στις 270 πτήσεις την εβδομάδα, ενώ από τον Ιούνιο και ο αριθμός των πτήσεων αναμένεται να ξεπεράσει τις 500 ανά εβδομάδα. «Αυτός είναι ο προγραμματισμός αλλά θα πρέπει να αναμένονται αυξομειώσεις αναλόγως των δεδομένων καθώς και αναλόγως της δικής μας επιδημιολογικής εικόνας».
Παράλληλος σχεδιασμός
Από την 1η Απριλίου θα υπάρχουν ανοιχτές γύρω στις 65 αγορές για να μπορέσουμε να ξαναστήσουμε την τουριστική βιομηχανία ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμός Σάββας Περδίος, προσθέτοντας πως η Κύπρος έχει κάνει ότι περνάει από το χέρι της και όλα πλέον εξαρτώνται από τις ταξιδιωτικές οδηγίες χωρών του εξωτερικού.
Ο κ Περδίος τόνισε πως φάνηκε ξεκάθαρα κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα με ομολόγους του στην ΕΕ πως καμία άλλη χώρα δεν έχει ενημερώσει με πάσα λεπτομέρεια για το πως διασφαλίζεται αδιάκοπη τουριστική ροή χωρίς καραντίνες. «Να χρησιμοποιήσουμε το 2021 ως γέφυρα για ανάκαμψη του τουρισμού το 2022».
Την ίδια ώρα, ο κ. Περδίος υπογράμμισε πως το Υφυπουργείο πέραν της διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία στον τουριστικό τομέα, υλοποιεί παράλληλα την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού για βελτίωση των τουριστικού προϊόντος και για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας.
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της κρουαζιέρας και τις ανακοινώσεις εταιρειών για να συμπεριλάβουν την Κύπρο, ο κ. Περδίος ανέφερε πως αυτό θα εξαργυρωθεί με έσοδα προς την Οικονομία της Κύπρο της τάξης των €40 εκατ.
Ενίσχυση εμπιστοσύνης στους ταξιδιώτες
Παρά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της Κύπρου κατέγραψε μείωση πέραν του 90% κατά τους πρώτους μήνες του 2021, η Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Hermes Airports Μαρία Κουρούπη εξέφρασε την πεποίθηση πως η επιβατική κίνηση για το 2021 θα κυμανθεί λίγο πιο πάνω από το 50% της επιβατικής κίνησης του 2019.
Πρόσθεσε πως η διαχειρίστρια εταιρεία έχει εφαρμόσει με επιτυχία όλα τα πρωτόκολλα ώστε να παρέχεται ένα ασφαλές περιβάλλον για τους ταξιδιώτες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη του κοινού για την πραγματοποίηση ταξιδιών.
Η κ. Κουρούπη παραδέχθηκε πως στη διεθνή σκηνή η αεροπορική σκηνή βρίσκεται στα όρια της, αλλά παρόλο που οι προβλέψεις διαφέρουν εντούτοις ότι όλοι συμφωνούν ότι η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής θα ανακάμψει καθώς επίσης και η ζήτηση για επαγγελματικά ταξίδια.
Με την επανέναρξη των πτήσεων, είπε, θα πρέπει να αναμένεται άνοδος στους ναύλους, με την μείωση να ακολουθεί αναλόγως της αύξησης στην ζήτηση. Τέλος, ανέφερε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως την Wizzair για τη δημιουργία βάσης στα αεροδρόμια της Κύπρου.