Monte Paschi: «Μάχη στο Κολοσσαίο» η πώληση της παλαιότερης τράπεζας του κόσμου
08:30 - 22 Μαρτίου 2021
Oι Ιταλοί ρυθμιστές προσπαθούν να βρουν αγοραστή για την παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, Banca Monte dei Paschi di Siena, εδώ και χρόνια. Μια από τις προτάσεις, όμως, δεν έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, ενώ οι ρυθμιστές δεν την βλέπουν με πολύ καλό μάτι.
Γκρουπ Αμερικανών επενδυτών με ηγέτη το πρώην μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, Νόρμαν Ντικς προσπαθούν να εξαγοράσουν την τράπεζα από το 2020 με 4 δισ ευρώ. Η πρόταση, παρόλα αυτά, αντιτίθεται στη γενικότερη γραμμή πλεύσης των ρυθμιστών που θα ήθελαν εξαγορά της τράπεζας Monte Paschi από τη δεύτερη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα UniCredit.
Mέλη του υπουργείου Οικονομικών μίλησαν ανώνυμα στο Bloomberg και υποστήριξαν πως η πρόταση αποτελεί non-starter αφού το συγκεκριμένο αμερικανικό επενδυτικό γκρουπ δεν έχει ιστορικό στον τραπεζικό τομέα, ενώ τα οικονομικά τους στοιχεία είναι αδύναμα. Οι δικηγόροι των ρυθμιστών δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ανακαλύψουν εάν το γκρουπ έχει πραγματικά τα 4 δισ τα οποία προσφέρει.
Mε διακύβευμα δισεκατομμυρίων ευρώ φορολογουμένων, η πρόταση είχε φτάσει στο τραπέζι του πρώην πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε. Οι δικηγόροι του Ντικς τώρα προσπαθούν να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά από την ανάθεση του νέου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
Η Monte Paschi αποτελεί “βαρίδι” για την ιταλική κυβέρνηση από το 2009 όταν και είχε γίνει το πρώτο bailout της. Η αποτυχία της κυβέρνησης στην πώληση της τράπεζας αποτελεί και μελανό σημείο στις προσπάθειές της για το “ξεσκαρτάρισμα” του τραπεζικού της συστήματος που “κοκκινίζει” λόγω των χρεών και της οικονομικής κρίσης στη χώρα. Η Ιταλία έχει υποσχεθεί στην ΕΕ πως θα πουλήσει την τράπεζα μέχρι το τέλος του έτους.
Η πώληση της Monte Paschi αποτελεί και ένα κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης Ντράγκι. Ο Ντικς και οι συνεργάτες του δεν αποτελούν καλή λύση αφού δεν θεωρούνται σωστοί επενδυτές από το ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη και μόνο της πρότασης θα αποτελέσει εμπόδιο για την κυβέρνηση σε όσους κοινοβουλευτικούς παράγοντες δεν συμφωνούν με τα πλάνα του “Σούπερ Μάριο”.
Ο Ντράγκι είχε ήδη δεχθεί “πυρά” επειδή αρχικά δεν είχε καταλάβει το πρόβλημα της Monte Paschi κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κεντρικός τραπεζίτης της χώρας. Ο Ματέο Σαλβίνι, υποστηρικτής του Ντράγκι και ηγέτης του πιο δημοφιλούς κόμματος της χώρας υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως η πώληση της Monte Paschi με μετοχική αξία μειωμένη κατά 80% σε σχέση με το 2017, θα αποτελούσε τρέλα.
Πριν από την εμφάνιση του Ντικς και πριν από την πτώση της κυβέρνησης Κόντε, τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ είχαν προσπαθήσει να πείσουν την UniCredit να προχωρήσει σε εξαγορά. Η Monte Paschi έχει ήδη δεχθεί δύο bailout 8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακόμη δεν μπορεί να ορθοποδήσει.Η UniCredit από την πλευρά της είναι πυλώνας της ιταλικής οικονομίας με assets αξίας 900 δισ ευρώ και 80.000 εργαζόμενους. Για πολλούς ήταν η λογική -και μόνη- επιλογή.
Η πολιτική και το τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως συνέπλεαν όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος εξελέχθη πρόεδρος της UniCredit στα τέλη του 2020. Ο Πάντοαν είχε την επίβλεψη του δεύτερου bailout της Monte Paschi το 2017, και οι συνομιλίες για πιθανή εξαγορά μετά την ανάθεσή του στη UniCredit άρχισαν να επιταχύνονται. Στην αντίπερα, πολιτική, όχθη βρισκόταν ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, συνάδελφος του Πάντοαν στο κόμμα.
Παρόλα αυτά, στα παρασκήνια, η κυβέρνηση συνεργασίας των Δημοκρατικών και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων είχε ήδη αρχίσει να διαρρηγνύεται. Το Κόμμα των Πέντε Αστέρων είχε δεχθεί τεράστιο πλήγμα στα γκάλοπ και προσπαθούσε να σώσει ό,τι μπορούσε, δεδομένου πως είχε χτίσει την βάση του στην επίκριση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζικών το 2008.
Η πρόταση από τις ΗΠΑ εμφανίστηκε, τυχαίως πως, εκείνη τη στιγμή.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας δικηγόρος από το Σιάτλ με όνομα Τζορτζ Καργιάνης ανέθεσε σε τοπική ιταλική δικηγορική εταιρεία στη Σιένα (όπου ιδρύθηκε και η Monte Paschi τον 15ο αιώνα), την εκπροσώπηση των συμφερόντων του αμερικανικού γκρουπ.
Στη Ρώμη, το υπουργείο Οικονομικών είχε ξεκινήσει προσπάθειες για την θέσπιση φορολογικών κινήτρων αξίας δισεκατομμυρίων προς την UniCredit. Ο προϋπολογισμός του 2021 συμπεριλαμβάνει φοροαπαλλαγές 3 δισ σε όποιον εξαγοράσει την τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται να καλύψει 10 δισ ευρώ νομικών υποχρεώσεων και να διαμοιράσει 15 δισ ευρώ “κόκκινων δανείων” σε bad bank. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, η προσφορά αυτή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε όλοι να θέλουν να εξαγοράσουν την Monte Paschi.
Η UniCredit από την πλευρά της, δεν ήταν τόσο σίγουρη, υπογραμμίζοντας πως οποιοδήποτε deal θα πρέπει να είναι capital neutral και να προστατεύει την τράπεζα από νομικά ρίσκα. Εάν δεν έφτανε αυτό, ο CEO της τράπεζας Ζαν Πιερ Μουστιέ αποχώρησε από την τράπεζα λόγω ασυμφωνίας στρατηγικής, ενώ η άφιξη του νέου CEO Αντρέα Ορσέλ αποτελεί επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας. Τα πλανα του Ντικς -όμως- προχωρούσαν ακάθεκτα.
Το γκρουπ απέστειλε ομάδα στη Ρώμη όπου προσπάθησε να προσλάβει δικηγόρους και ειδικούς του τραπεζικού συστήματος, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στον στενό κύκλο του Κόντε, οι οποίοι αρχικά έγιναν δεκτοί αφού ένα ξένο γκρουπ θα επιτρέπει μεγαλύτερο έλεγχο στο εγχώριο σύστημα ενώ το Κόμμα των Πέντε Αστέρων θα ευχαριστούσε την βάση των ψηφοφόρων του με την απομάκρυνση της UniCredit από την εικόνα.
Οι εκπρόσωποι των επενδυτών κατάφεραν επίσης να συνομιλήσουν με στελέχη του ΥΠΟΙΚ και με στελέχη του επιτελείου του πρωθυπουργού. Για τον Κόντε, όμως τα προβλήματα εκείνη την εποχή είχαν αρχίσει να πληθαίνουν, αφού δεν κατάφερε να περιορίσει την “αιμορραγία” πολιτικών συμμάχων από την κυβέρνησή του.
Η αλλαγή και η ανάθεση του Ντράγκι το Φεβρουάριο αλλά και η ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Ντανιέλε Φράνκο έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στην πρόταση αυτή. Οι επενδυτές αναμένουν ακόμη απαντήσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Κόντε προσπαθεί να επιστρέψει στην πολιτική, αυτή τη φορά ως ηγέτης του Κόμματος των Πέντε Αστέρων.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr