Τρ. Κύπρου: Αισιοδοξία και βελτίωση στα νοικοκυριά

Σταδιακή βελτίωση στα νοικοκυριά, γεγονός που δίνει νότα αισιοδοξίας με βάση τα στοιχεία που καταγράφτηκαν τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο η τράπεζα τονίζει πως η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών παραμένει δύσκολη, αλλά συνεχίζει να καταγράφεται μία συνεχής βελτίωση. 

Αυτό που καταγράφεται είναι η συνεχής, σταθερή και ουσιαστική βελτίωση στις προσδοκίες των Κυπρίων σε σχέση με την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες. Παρόλο ότι ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών, 63%, αναμένουν πως η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο θα επιδεινωθεί τον επόμενο χρόνο, το ποσοστό αυτό συνεχίζει να καταγράφει σταδιακή μείωση. Σε σχέση με το 89% όπου βρισκόταν στην αρχή της κρίσης, διαφαίνεται πως το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και η πορεία των εμβολιασμών ενισχύουν τις προσδοκίες για την οικονομία. Ταυτόχρονα, το 17% των Κυπρίων αναμένει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 μήνες. Πρόκειται για ένα σχετικά χαμηλό μεν ποσοστό του συνόλου, αλλά συνεχίζεται η σταδιακή αύξηση από το 2% του περασμένου Μάρτη, ενώ έχει διπλασιαστεί από το τέλος του 2020. 

Η εικόνα που διαμορφώνεται στις προσδοκίες, αντικατοπτρίζεται και στις επιπτώσεις, όπως τις καταγράφουν τα ίδια τα νοικοκυριά. Παρόλο ότι 29% των νοικοκυριών καταγράφει σημαντική ή και ολική μείωση των εισοδημάτων του, το ποσοστό καταγράφει μείωση σε σχέση με το 33% που ήταν στην αρχή του έτους. Την ίδια στιγμή, 45% των νοικοκυριών, σχολιάζουν πως η οικονομική του κατάσταση παραμένει η ίδια σε σύγκριση με πριν την Πανδημία, σε σχέση με 42% τον Γενάρη. Συνολικά, 52% των νοικοκυριών σχολιάζουν πως έχουν επηρεαστεί έστω και λίγο, σε σχέση με 55% τον Γενάρη. 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων