Θα ψηφίσουν νόμο για προστασία των πληροφοριοδοτών πριν τις εκλογές

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών είναι αποφασισμένη να ψηφίσει νόμο για την προστασία των πληροφοριοδοτών πριν αυτοδιαλυθεί για τη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου δήλωσε ότι τα μέλη της Επιτροπής ομόφωνα αποφάσισαν να εργάζονται νυχθημερόν προκειμένου να πετύχουν αυτό τον στόχο.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή άρχισε την εξέταση της πρότασης νόμου που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών που προβλέπει την καθίδρυση αποτελεσματικού παροχής ειδικής έννομης προστασίας στους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος και διευκρίνισε ότι καθιδρύεται ένα συνεκτικό πλαίσιο έννομης προστασίας εργοδοτουμένων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα υπό μορφή ειδικών μέτρων προστασίας όταν αυτοί προβαίνουν σε αποκάλυψη στοιχείων και πληροφοριών που περιέρχονται στην κατοχή τους, ή υποπίπτουν στην αντίληψη τους, εντός του εργασιακού τους χώρου, αναφορικά με πράξεις διαφθοράς, πράξεις εν δυνάμει διαφθοράς, ή παραβάσεων του ενωσιακού δικαίου σε συγκεκριμένους ενωσιακούς τομείς.

Συνεχίζοντας είπε ότι στην προτεινόμενη νομοθεσία ενσωματώνονται οι διεθνείς οδηγίες σε σχέση με την παροχή προστασίας σε πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε αποκάλυψη στοιχείων τα οποία σχετίζονται με διαφθορά στο δημόσιο και η ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία εργοδοτουμένων, οι οποίοι αναφέρουν παραβάσεις του δικαίου της Ένωσης.

Είπε επίσης ότι η κοινοτική οδηγία επιτρέπει στα κράτη – μέλη να διαμορφώνουν το πεδίο εφαρμογής της και σε άλλες πράξεις διαφθοράς πέραν των παραβάσεων του ενωσιακού δικαίου σε προβλεπόμενους από αυτή τομείς.

Ακολούθως είπε ότι στον νόμο καθορίζεται ότι δημόσιος οργανισμός όπως και ιδιωτικός  έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε σύσταση ανεξάρτητης μονάδας αναφορών. Ακόμα στον προτεινόμενο νόμο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής ειδικής έννομης προστασίας στους πληροφοριοδότες που συνίσταται στο ότι ο αναγνωρισμένος πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος δεν έχει καμιά ποινική, αστική, πειθαρχική ή άλλη εργασιακή ευθύνη που υπάρχει για την αποκάλυψη προστατευόμενης πληροφορίας.

Καθορίζεται ακόμα ότι ρήτρα στη σύμβαση εργασίας με την οποία ο εργοδοτούμενος δηλώνει ότι παραιτείται του δικαιώματος υποβολής αναφορά ή του δικαιώματος στην παρεχόμενη ειδική έννομη προστασία είναι άκυρη, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα συνεχίσει την εξέταση της πρότασης νόμου την 31η Μαρτίου.

Στόχος των μελών της Επιτροπής και ομόφωνη τοποθέτηση τους είναι ότι λόγω της πίεσης χρόνου που υπάρχει μέχρι την αυτοδιάλυση της Βουλής, η Επιτροπή θα συνεδριάζει καθημερινά μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση της πρότασης νόμου και οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση πριν η Βουλή αυτοδιαλυθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Ανοίγει ο δρόμος για απασχόληση ξένων εργαζομένων-Συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι με πρόταση Παναγιώτου
ΕΥ: Το Υπουργικό να εξετάσει ενδεχόμενη αμέλεια καθηκόντων Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου
Προβληματισμοί για άρση ορίων στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων
Στα ταμεία του κράτους €608 εκ. από ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Τμήμα Φορολογίας
«Πράσινο» Βουλής για αγορά 30 ηλεκτρικών και 5 υβριδικών οχημάτων για αξιωματούχους
Με δύο τρόπους οι προαγωγές στο Δημόσιο το 2024-Καθοριστική η παρέμβαση της Νομικής Υπηρεσίας
Πλεόνασμα €918,7 εκ. το 2023-Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους
Αρνητικός ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ τον Μάρτιο
Νέα προσπάθεια στη Βουλή για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
Οι σημαντικότερες εξελίξεις και τα σημαντικά εργασιακά ζητήματα που προώθησε η ΟΕΒ το 2023