powered by

Μείωση στις καταθέσεις, αύξηση στα δάνεια τον Ιανουάριο

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δημοσίευσε τα στατιστικά στοιχεία καταθέσεων και δανείων των Νομισματικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (ΝΧΙ) με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο 2021, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκδοση Νομισματικές και Χρηματοοικονομικές Στατιστικές, Φεβρουαρίου 2021.

Οι συνολικές καταθέσεις τον Ιανουάριο 2021 κατέγραψαν καθαρή μείωση €349,3 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €362,6 εκ. τον Δεκέμβριο 2020. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής έφτασε στο 0,2%, παραμένοντας σταθερός σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2020. Το υπόλοιπο των καταθέσεων τον Ιανουάριο 2021 έφθασε στα €47,9 δισ.

Τα συνολικά δάνεια τον Ιανουάριο 2021 κατέγραψαν καθαρή αύξηση €2,8 εκ., σε σύγκριση με καθαρή αύξηση €583,7 εκ. τον Δεκέμβριο 2020. Ο  ετήσιος  ρυθμός μεταβολής έφθασε στο 3,1%, σε σύγκριση με 2,7% τον Δεκέμβριο 2020. Το υπόλοιπο των συνολικών δανείων τον Ιανουάριο 2021 έφθασε στα €31,8 δισ.

Το Διάταγμα αναστολής δόσεων του Υπουργού Οικονομικών το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο 2020 και αφορούσε δάνεια από ΝΧΙ σε νοικοκυριά και μη-χρηματοδοτικές εταιρείες ύψους €10,5 δισ., έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020. Το νέο διάταγμα, που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2021, αφορά δάνεια πολύ μικρότερης συνολικής αξίας, με αποτέλεσμα τη σημαντικά χαμηλότερη αυξητική επίδραση της αναστολής δόσεων στις πιο πάνω μεταβολές των δανείων.

Δειτε Επισης

Ξεκάθαρος ο Μάκης Κεραυνός...Αντανακλάται και στις κυπριακές τράπεζες η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αρ. Βουράκης: Εξετάζει επάνοδό της στην Κύπρο ως ανταποκρίτρια η Deutsche Bank-Ισχυρά συγκροτήματα από τις συγχωνεύσεις
Φεύγει από τον Σύνδεσμο Τραπεζών μετά από 30 χρόνια ο Μιχάλης Καμμάς-«Θα μας λείψει. Μιχάλη, σε ευχαριστούμε»(vid)
Χρ. Πατσαλίδης: Εντυπωσιακή πορεία σταθεροποίησης και ενίσχυσης για τον τραπεζικό τομέα, ανθεκτική η οικονομία
Μιχάλης Καμμάς: Το τραπεζικό τοπίο του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό των προηγούμενων δεκαετιών
Μ. Κεραυνός: Ελκυστικός και ασφαλής προορισμός για διεθνείς επενδυτές η Κύπρος-Κρίσιμος ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ θα αποφασίσει για τα επιτόκια με βάση τον πληθωρισμό
Χάρης Φλωρίδης: Οι κυβερνοαπειλές στην Κύπρο και η λύση του HAWK360° (video)
Η επίσκεψη Μόντι στην Κύπρο, οι αναβαθμισμένες επιχειρηματικές σχέσεις με Ινδία και η Eurobank που δείχνει τον δρόμο
Eurobank: Ολοκληρώθηκε το squeeze out, καταβλήθηκε στους μετόχους της Ελληνικής το χρηματικό αντάλλαγμα