ETC: Σε μια τριετία θα ανακάμψουν τα επαγγελματικά ταξίδια
17:50 - 16 Φεβρουαρίου 2021
Στα «αυγά» τους, για τουλάχιστον μια τριετία ακόμα, θα πρέπει να κάτσουν τα στελέχη επιχειρήσεων που είχαν συνηθίσει να ταξιδεύουν για επαγγελματικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης European Tourism Trends & Prospects που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουρισμού, ETC, η επιστροφή των διεθνών επαγγελματικών ταξιδιών στα προ κορωνοϊού επίπεδα τοποθετείται το 2024, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα αναμένεται να αρχίζει να «ξεκλειδώνουν» τα επαγγελματικά ταξίδια εσωτερικού.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως κάτι απλό, μιας και τα επαγγελματικά ταξίδια θεωρούνται μείζονος σημασίας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε πως η ανθρώπινη επαφή είναι αυτή που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κλείσιμο ενός deal. Η φυσική παρουσία δίνει τη δυνατότητα να ψυχολογήσεις και να «ζυγίσεις», τρόπον τινά, τον συνομιλητή σου επιτρέποντάς σου να δράσεις αναλόγως, κάτι που θα ήταν πρακτικά αδύνατο να γίνει μέσα από ένα απρόσωπο e-mail.
Δεν είναι μόνο τα lockdowns και οι περιορισμένες αεροπορικές συνδέσεις, ή η απουσία επαγγελματικών εκθέσεων που καθιστούν αυτή τη στιγμή αδύνατα τα business trips. Στη μείωσή τους έχει παίξει καθοριστικό ρόλο και η αλλαγή κουλτούρας στο εσωτερικό των εταιρειών. Πέρα από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων που συνεπάγεται μια τέτοια πρακτική- μάλιστα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής ύφεσης οι διοικήσεις έστελναν τον απολύτως απαραίτητο αριθμό στελεχών για επίβλεψη των projects που «έτρεχαν» στο εξωτερικό ή φόρτωναν περισσότερες περιοχές εποπτείας στο χαρτοφυλάκιο όσων είχαν managerial θέση-, σκέφτονται πολύ και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αναλογιζόμενες ότι λιγότερα επαγγελματικά ταξίδια αντιστοιχούν σε μικρότερη μόλυνση από τον κλάδο των αερομεταφορών.
Υπενθυμίζεται ότι η χρονιά που πέρασε ήταν η χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Οι δε αφίξεις στην Ευρώπη υποχώρησαν σε χαμηλό 30 ετών, σημειώνοντας σε ορισμένες περιοχές πτώση από 51% έως 85%. Εξέλιξη κλειδί στην επανεκκίνηση του τουρισμού διεθνώς θα είναι η ταχύτητα με την οποία θα εμβολιαστούν οι πληθυσμοί, αλλά και η ταχύτητα με την οποία θα αρθούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί σε επίπεδο Κρατών. Από την πλευρά της η ΙΑΤΑ εστιάζοντας στην Γηραιά Ήπειρο εκτιμά ότι η Ευρώπη θα είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη επίδραση το 2021 όσον αφορά τις απώλειες, με μείωση 11,9 δισ. δολαρίων, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση-ρεκόρ του αριθμού κίνησης επιβατών (-69,3%) σε ετήσια βάση.
Τέλος, η ETC αναφέρει ότι οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο» και εμφανίζουν μεγάλη εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές είναι το Μαυροβούνιο με μείωση 85%, η Κύπρος με πτώση 84% και η Ρουμανία η οποία σημειώνει βουτιά της τάξης του 83%. Στον αντίποδα βρίσκεται η Αυστρία, η οποία εμφάνισε απώλειες -53% και προχώρησε αρχές του 2021 σε οριζόντιες απαγορεύσεις στα ταξίδια.
ΠΗΓΗ: fortunegreece.com