Ένας στους τέσσερις Κύπριους έκανε διακοπές με επιχορήγηση

Πολύ καλά είναι τα στοιχεία που αφήνει το 2021 στον τουρισμό, θέτοντας τις βάσεις για ανάκαμψη το  2022, ανέφερε ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος σε παρουσίαση του, για τα πεπραγμένα της χρονιάς που μας πέρασε.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδίος, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, αναφέρθηκε στις κύριες δράσεις για την τιτάνια προσπάθεια για επανεκκίνηση του τουρισμού κατά το 2021, χαρακτηρίζοντας το δεύτερο εξάμηνο αρκετά αξιόλογο, καθώς οι αφίξεις αναμένεται να φτάσουν το 50% του 2019.

Διαβάστε ακόμη: 

Αθώοι οι δέκα για την υπόθεση του Συνεργατισμού

Φ. Σώσειλος: Περνούμε από την αναμονή στην αναδίπλωση με νέα μοντέλα

Καταστήματα: Οι τιμές και οι περιοχές που ελκύουν τους αγοραστές

Σημαντικό ερωτηματικό, αποτελεί για την βιομηχανία του τουρισμού παγκοσμίως αλλά και για το Υφυπουργείο Τουρισμού, η νέα μετάλλαξη Όμικρον και το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Περδίος, τόνισε ότι «η πραγματική ανάκαμψη του τουρισμού θα ξεκινήσει το 2022 και η φετινή χρονιά ήταν απλά μεταβατική, δηλαδή μια ‘γέφυρα’ μεταξύ του 2020 και του 2022. Πλήρης ανάκαμψη του τομέα προδιαγράφεται το 2024».

Ο Υφυπουργός Τουρισμού έκανε αναφορά στα διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Cyprus Flight Pass», τα οποία δείχνουν αύξηση σε σχέση με πέρσι στις αφίξεις περιηγητών φέτος, αλλά και αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό.

Σημαντικό σημείο, ότι κατά τους πρώτους εννιά μήνες του 2021, η μέση δαπάνη των περιηγητών που επισκέφτηκαν την Κύπρο εκτιμάται σε €804 ανά περιηγητή σε σύγκριση με €685 ανά περιηγητή την αντίστοιχη περίοδο του 2019, στοιχείο που δείχνει αύξηση της τάξεως του 17% περίπου.

Κατά τη διάσκεψη έγινε αναφορά στα όσα υλοποίησε το Υφυπουργείο, όπως το νέο λογότυπο και τη νέα τουριστική ταυτότητα, την εφαρμογή των 12 εξειδικευμένων σημάτων πιστοποίησης και τα 15 σχέδια επιχορηγήσεων. Ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ακόμη ότι στις 17 Ιανουαρίου 2022 θα γίνει νέα προκήρυξη των σχεδίων σε επίσημη εκδήλωση.

Όσον αφορά το κομμάτι ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού, ο κ. Περδίος είπε ότι επωφελήθηκε ένας στους τέσσερις από το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Διακοπών. Για το «Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού» η δαπάνη για το Υφυπουργείο ανήλθε γύρω στα 2,7 εκατ. ευρώ ενώ για το «Πρόγραμμα Επιχορηγημένων Καλοκαιρινών Διακοπών» η δαπάνη ανήλθε περίπου στα 3 εκατ. ευρώ. Το Σχέδιο Ενίσχυσης του Εγχώριου Τουρισμού έχει παραταθεί μέχρι και την 31η Μαρτίου 2022.

Ο κ. Περδίος έκανε αναφορά και στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός κρουαζιέρας, της υγείας, της φύσης, της οινογαστρονομίας αλλά και στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα σομελιέ, αθλητικό τουρισμό και άλλα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τα σχέδια δημιουργίας μονοπατιού 500 χιλιομέτρων, στην φιλοξενία των ποδηλατικών αγώνων L’ Etape by Tour de France και του παγκοσμίου εμβέλειας τουρνουά γκολφ «DP World Tour».

Σημαντικό κομμάτι των δράσεων του Υφυπουργείου, αφορά την προώθηση του κυπριακού τουρισμού μέσω του ψηφιακού μάρκετινγκ, τη φιλοξενία 7348 επισκεπτών, τη συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και με επαφές και συνεργασίες με εταίρους στο εξωτερικό.

Για το 2022, με την συμπερίληψη στο  Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Υφυπουργείο τουρισμού στοχεύει στην υλοποίηση τεσσάρων σχεδίων:

α) Αναβίωση περιοχών της υπαίθρου, ορεινών και ακριτικών περιοχών μέσω της δημιουργίας αυθεντικών εμπειριών για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος (€5 εκατ.)

β) Αναβάθμιση παραδοσιακών χώρων εστίασης ή πώλησης παραδοσιακών προϊόντων με την προϋπόθεση ένταξης τους στο Σύμφωνο «Taste of Cyprus» (€8 εκατ.)

γ) Αναβάθμιση τουριστικών καταλυμάτων/ξενοδοχείων σε ύπαιθρο, ορεινά και ακριτικές περιοχές, για εκσυγχρονισμό & βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος

δ) Δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων σε τουριστικά καταλύματα/ξενοδοχεία με στόχο την προσέλκυση ιατρικού τουρισμού και τουρισμού υγείας και ευεξίας

Τα σχέδια θα τεθούν σε ισχύ εντός του 2022 και θα υλοποιηθούν μέχρι την υλοποίηση του Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το 2026.

Καταληκτικά, ο κ. Περδίος ανέφερε ότι το 2022 θα είναι μία καλύτερη χρονιά από πέρσι και ο στόχος είναι διπλός, «να πάμε καλύτερα από το 2021 και να συνεχίσουμε την ανάκαμψη του τομέα, η οποία ξεκίνησε φέτος».

Δειτε Επισης

Στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Αυστρίας συμμετείχε η Κύπρος
Στην Πολωνία για επαφές ο Κώστας Κουμής
Στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο ΠΑΣΥΞΕ
Νιώστε τη χαρά των γιορτών στο City of Dreams Mediterranenan
Έρευνα Παν. Λευκωσίας για αερισμό των καμπινών κρουαζιερόπλοιων: Πώς ελαχιστοποιείται η εξάπλωση ιών
EasyJet: Τα πρώτα ετήσια κέρδη μετά την πανδημία
Το καλό κρασί συναντά την υψηλή γαστρονομία στο Annabelle
Η ΕΤΑΠ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό
Πάνε για ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τον τουρισμό-Ίσως και να ξεπεράσουν τα €3 δισεκατομμύρια
Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από το Bean Bar