Καταστήματα: Οι τιμές και οι περιοχές που ελκύουν τους αγοραστές

Στα €9,085/τ.μ. έφτασε η τιμή πώλησης καταστήματος στην Πάφο, ενώ πέραν των €8,500 το τ.μ. πωλήθηκε εμπορικός χώρος στη Λεμεσό.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα της παγκύπριας ανασκόπησης αγοράς καταστημάτων της Landbank Property Consultants LTD και του εργαλείου Landbank Real Estate Analytics, για την περίοδο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2021, σύμφωνα με την οποία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως σε μονάδες πολύ μικρού μεγέθους και μεγάλου μεγέθους.

Με τον τομέα του λιανικού εμπορίου (retail) να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια ένεκα της εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19, με τα συνεχή lockdowns και τους διάφορους περιορισμούς μετακίνησης να έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση της αγοράς, και κυρίως το μέρος της που αφορά τα φυσικά καταστήματα, αναπόφευκτα η κινητικότητα στην κτηματαγορά έχει και αυτή δεχτεί πλήγμα.

Διαβάστε ακόμα: 

IN Business Awards 2021: Οι 5 υποψήφιοι στην κατηγορία μάνατζερ 

Το δεκαώροφο κτήριο που αναμένεται να ανεγερθεί στη Λεμεσό

Αυτό που διαφαίνεται σε παγκύπρια βάση, σύμφωνα με τον director της Landbank Analytics, Αντρέα Φ. Χριστοφορίδη, είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται ως επί το πλείστον σε κύριες εμπορικές τοποθεσίες στους κεντρικούς δήμους κάθε επαρχίας.

Λευκωσία

Όσον αφορά τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, Ιανουάριος – Νοέμβριος 2021, το ενδιαφέρον των αγοραστών για εμπορικούς χώρους / καταστήματα στην Επαρχία Λευκωσίας επικεντρώθηκε κυρίως στους Δήμους Λευκωσίας, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας και Στροβόλου για μονάδες πολύ μικρού και μεγάλου μεγέθους.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των εμπορικών χώρων / καταστημάτων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Λευκωσίας, κατέγραψε συνολικά 68 πωλήσεις αξίας €9,67 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 39,2% σε αξία και αύξηση 19,3% σε όγκο.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Δήμο Λευκωσίας με 34 πωλήσεις, ή 48%, και ακολούθως στους Δήμους Αγλαντζιάς, Λακατάμιας και Στροβόλου με 20%, 17 και 11% αντίστοιχα.
 

Σε σχέση με το μέγεθος, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως προς μονάδες πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 40 τ.μ.) με 37 πωλήσεις η 48% και μεγάλου μεγέθους (περίπου 150τ.μ) με 34% του συνόλου.

Στο Δήμο Αγλαντζιάς καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. με €2,082. Ακολουθεί ο Δήμος Έγκωμης με €2,057/τ.μ., ο Δήμος Στροβόλου με €1,809/τ.μ και ο Δήμος Λευκωσίας με €1,739/τ.μ. 

 

Οι μέγιστες τιμές ανά τ.μ. κατά την περίοδο αναφοράς καταγράφονται στο Δήμο Λευκωσίας με €3,857/τ.μ. και στο Δήμο Στροβόλου με €3,718/τ.μ. οι μέγιστες τιμές πώλησης στους υπόλοιπους Δήμους δεν ξεπερνούν τα €2,500/τ.μ.

Λάρνακα

Tο ενδιαφέρον των αγοραστών για εμπορικούς χώρους / καταστήματα στην Επαρχία Λάρνακας επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Δήμο Λάρνακας για μονάδες πολύ μικρού μεγέθους και κατά δεύτερο λόγο μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.

 

 

Κατά την περίοδο αναφοράς, η κατηγορία των εμπορικών χώρων / καταστημάτων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Λάρνακας, κατέγραψε συνολικά 37 πωλήσεις αξίας €3.95 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται μείωση ύψους 20% σε αξία ενώ ο αριθμός των ακινήτων που διατέθηκαν αυξήθηκε κατά 48%.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων καταστημάτων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Δήμο Λάρνακας με 30 πωλήσεις ή 81% του συνόλου. Το υπόλοιπο 18% μοιράστηκε ανάμεσα στους Δήμους Αραδίππου και Βορόκληνης (Ορόκληνης) με 11% και 8% αντίστοιχα. 

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως  προς μονάδες πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 35τ.μ.) με 22 πωλήσεις, ή 60%, και μεσαίου  και μεγάλου μεγέθους (περίπου 150τ.μ) με 16% του συνόλου για κάθε κατηγορία. Το ενδιαφέρον για καταστήματα μικρού μεγέθους (περίπου 60τ.μ.)  ανήλθε στο 8%.

Στο Δήμο Βορόκληνης (Ορόκληνης) καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €2,027. Στο Δήμο Λάρνακας, η αντίστοιχη τιμή ανήλθε στα €1,738/τ.μ. και στο Δήμο Αραδίππου στα €1,077/τ.μ.

Η μεγίστη τιμή πώλησης, καταγράφηκε στο Δήμο Λάρνακας με €3,800/τ.μ. και η ελάχιστη στο Δήμο Αραδίππου στα €964/τ.μ.

 

Λεμεσός

Το ενδιαφέρον των αγοραστών για εμπορικούς χώρους / καταστήματα στην Επαρχία Λεμεσού επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στο Δήμο Λεμεσού για μονάδες πολύ μικρού μεγέθους και μεγάλου μεγέθους.

Η κατηγορία των εμπορικών χώρων / καταστημάτων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Λεμεσού, κατέγραψε συνολικά 56 πωλήσεις αξίας €26.01 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 5,29% σε αξία και 7,69% σε όγκο.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Δήμο Λεμεσού με 45 πωλήσεις ή 80% του συνόλου και στο Δήμο Μέσα Γειτονιάς με 5 πωλήσεις ή 9%.

 

   

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως  προς μονάδες πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 35τ.μ.) με 25 πωλήσεις, ή 45%, και μεγάλου μεγέθους (περίπου 250τ.μ) με 30% του συνόλου. Το ενδιαφέρον για καταστήματα μικρού μεγέθους (περίπου 60τ.μ.)  ανήλθε στο 14% και για μεσαίου μεγέθους (περίπου 85τ.μ.) στο 11%.

 

Στο Δήμο Γερμασόγειας καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πώλησης ανά τ.μ. με €2,850. Ακολουθεί ο Δήμος Λεμεσού με €1,945/τ.μ., ο Δήμος Κάτω Πολεμιδιών με €1,916/τ.μ. και ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς με €1,846/τ.μ.

Η μεγίστη τιμή πώλησης, καταγράφηκε στο Δήμο Λεμεσού με €8,582/τ.μ. και ακολούθως στο Δήμο Γερμασόγειας με €3,600/τ.μ.

Πάφος

Η κατηγορία των εμπορικών χώρων / καταστημάτων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Πάφου, κατέγραψε συνολικά 22 πωλήσεις αξίας €4.23 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται μείωση ύψους 20,76% σε αξία και 18,52% σε όγκο.

 

  

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Δήμο Πάφου με 20 πωλήσεις ή 91% του συνόλου. Το υπόλοιπο 9% μοιράστηκε ανάμεσα στους Δήμους Πέγειας και Γεροσκήπου με 5% και 4% αντίστοιχα. 

Σε σχέση με το μέγεθος των γραφειακών χώρων, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως  προς μονάδες πολύ μικρού μεγέθους (περίπου 40τ.μ.) με 11 πωλήσεις η 50% και μεσαίου μεγέθους (περίπου 80τ.μ) με 23% του συνόλου. Το ενδιαφέρον για καταστήματα μικρού μεγέθους (περίπου 55τ.μ.)  ανήλθε στο 14% και για μεγάλου μεγέθους (περίπου 190τ.μ.) στο 13%.

Στο Δήμο Πέγειας καταγράφηκε η υψηλότερη μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. με €3,107, ενώ η αντίστοιχη αξία για το Δήμο Πάφου  ανήλθε στα €2,355.

Η μεγίστη τιμή, ωστόσο, καταγράφηκε στο Δήμο Πάφου με €9,085/τ.μ.


Αμμόχωστος

Κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, το ενδιαφέρον των αγοραστών για εμπορικούς χώρους / καταστήματα στην Επαρχία Αμμοχώστου επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο Δήμο Παραλιμνίου για μονάδες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους.

 

Η κατηγορία των εμπορικών χώρων / καταστημάτων στην κτηματαγορά της Επαρχίας Αμμοχώστου, κατέγραψε συνολικά 5 πωλήσεις αξίας €2.15 εκ. Σε ετήσια βάση, καταγράφεται αύξηση ύψους 200% σε αξία και 66,7% σε όγκο.

Όσον αφορά τον όγκο πωλήσεων, όλο το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Δήμο Παραλιμνίου.
 

Σε σχέση με το μέγεθος, η ζήτηση κατευθύνθηκε κυρίως  προς μονάδες μεγάλου μεγέθους (περίπου 465τ.μ.) με 3 πωλήσεις η 60% και μεσαίου μεγέθους (περίπου 70τ.μ) με 40% του συνόλου.

Η μέση τιμή πωλήσεων ανά τ.μ. ανήλθε στα €1,859, η μέγιστη στα €2,441 και η ελάχιστη στα €1,070.

Δειτε Επισης

Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη