Φ. Στασόπουλος: Η πανδημία καθορίζει τις προοπτικές της οικονομίας
06:30 - 11 Δεκεμβρίου 2021
Οι προοπτικές της οικονομίας για το 2022 θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζει ο Ανώτερος Διευθυντής Τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας Φοίβος Στασόπουλος, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται ή να εντείνονται νέες μολύνσεις, ενδέχεται να χρειαστούν μεγαλύτερης διάρκειας περιορισμοί με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.
Σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του «In Business 2022 Forecasting-Towards Sustainable Growth», ο κ. Στασόπουλος επισημαίνει πως ο τραπεζικός τομέας, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να στηρίζει δυναμικά την πραγματική οικονομία, τόσο το 2022 όσο και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Αναφερόμενος στους στόχους της Ελληνικής Τράπεζας, ο Φοίβος Στασόπουλος υποδεικνύει ότι ήδη εργάζονται εντατικά με γνώμονα όχι μόνο τα αποτελέσματα του 2022, αλλά τη διασφάλιση μιας βιώσιμης κερδοφορίας για την Τράπεζα.
Διαβάστε ακόμα:
Invest Cyprus: Roundtable κυπριακής κυβέρνησης στο Dubai
Αυτά είναι τα vegan friendly ξενοδοχεία της Κύπρου
Blow: Πολυτελής προσέγγιση στην κομμωτική
«Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μετεξέλιξη της Τράπεζάς σε έναν πελατοκεντρικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών μας μέσα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση των προϊόντων και υπηρεσιών μας», υπογραμμίζει.
Ακολουθεί πιο κάτω η συνέντευξη του Φοίβου Στασόπουλου:
Πώς αναμένετε να κινηθεί η κυπριακή οικονομία και η αγορά κατά το 2022;
Η κυπριακή οικονομία ανακάμπτει με σταθερούς ρυθμούς παρ’ όλη την αβεβαιότητα που εξακολουθεί υπάρχει λόγω της πανδημίας. Έχει ανακάμψει, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμενόταν κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και συνεχίζει να βελτιώνεται κατά το δεύτερο μισό του 2021. Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε ψηλά επίπεδα και να επανέλθει σταδιακά στα κανονικά της επίπεδα.
Μετά την αρχική μείωση που παρουσιάστηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ύψους -2,1% σε ετήσια βάση-, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ αυξήθηκε σημαντικά κατά (13,3%) το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και κατά 5,3% το τρίτο τρίμηνο του 2021. Η οικονομία αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σχετικά ψηλούς ρυθμούς, με τους περισσότερους τομείς να έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού και τους συναφείς τομείς, οι οποίοι αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως το 2023.
Η ανάκαμψη στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα υποστηριχθεί κυρίως από την εγχώρια αγορά και πιο συγκεκριμένα από την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Θετικά στην ανάπτυξη θα συνεισφέρει και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σημαντικές κεφαλαιουχικές επενδύσεις μέχρι και το 2026.
Οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη φαίνονται πιο ισορροπημένοι από πριν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι προοπτικές για το 2022 θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του ιού. Σε περίπτωση που αρχίσουν να αυξάνονται ή να εντείνονται νέες μολύνσεις, ενδέχεται να χρειαστούν μεγαλύτερης διάρκειας περιορισμοί, με δυσμενείς οικονομικές συνέπειες.
Η πορεία της οικονομίας θα καθορίσει και τις εξελίξεις γύρω από την αγορά ακινήτων. Ο δείκτης τιμών κατοικιών έχει επιδείξει ανθεκτικότητα από την έναρξη της πανδημίας, κυρίως από τη ζήτηση κυπρίων αγοραστών. Η ζήτηση με τη σειρά της επηρεάζεται από τα χαμηλά επιτόκια που επικρατούν, τόσο σε εναλλακτικές επενδύσεις όσο και στο κόστος δανεισμού που τροφοδοτούν τη ζήτηση ακινήτων.
Ο τραπεζικός τομέας
Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείστε το 2022; Εκτιμάτε πως θα κινηθεί θετικά, αρνητικά ή το ίδιο με το 2021;
O εγχώριος τραπεζικός τομέας εισήλθε στην κρίση με άνετα αποθέματα κεφαλαίου και ρευστότητας, γεγονός που διευκόλυνε την παροχή πιστώσεων στην οικονομία. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, αναμένουμε ότι η παροχή στήριξης προς την πραγματική οικονομία θα συνεχίσει δυναμικά, τόσο το 2022 όσο και στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Η θέση ρευστότητας των τραπεζών αναμένεται να παραμένει ισχυρή και η κεφαλαιακή τους επάρκεια να συνεχίσει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις απαιτούμενες προβλέψεις στα δανειακά χαρτοφυλάκια από τις αναμενόμενες επιπτώσεις της πανδημίας.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες τάσεις, γεγονότα και εξελίξεις που θα πρέπει να περιμένουμε και να δώσουμε έμφαση το 2022, όσον αφορά τον τομέα δραστηριοποίησής σας;
Στις κυριότερες προκλήσεις του τραπεζικού τομέα παραμένει η πίεση στην κερδοφορία, που είναι αποτέλεσμα κυρίως διαρθρωτικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα, τα παρατεταμένα αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ, το κόστος προσωπικού που είναι ανελαστικό και συνεχώς αυξανόμενο και ο ανταγωνισμός από μη τραπεζικά ιδρύματα (π.χ. εταιρείες fintech).
Η απάντηση στις προκλήσεις αυτές είναι η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μέσα από την ψηφιοποίηση, την αναβάθμιση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης και τη διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε. Παράλληλα, στόχο αποτελεί και η διαχείριση του ψηλού κόστους, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών και την ουσιαστική μείωση του κόστους σε όλους τους τομείς.
Αναφορικά με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, έχουν μειωθεί σημαντικά και αποτελούν γύρω στο 15% των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα. Ο τραπεζικός τομέας αναμένεται να συνεχίσει και κατά τη διάρκεια του 2022 τις προσπάθειες απομόχλευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, για περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων.
Οι στόχοι της Ελληνικής
Τι να αναμένουμε για τον δικό σας όμιλο το 2022; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;
Ήδη, στην Ελληνική Τράπεζα δουλεύουμε εντατικά με γνώμονα όχι μόνο τα αποτελέσματα του 2022, αλλά τη διασφάλιση μιας βιώσιμης κερδοφορίας για την Τράπεζα. Η επιτάχυνση του μετασχηματισμού μας είναι ζωτικής σημασίας, ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητές μας και επιτυγχάνοντας την επίτευξη βιώσιμης κερδοφορίας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στη μετεξέλιξη της Τράπεζάς σε έναν πελατοκεντρικό οργανισμό, βελτιώνοντας την εμπειρία των πελατών μας μέσα από την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση των προϊόντων και υπηρεσιών μας.
Θέλουμε να ενισχύσουμε το προφίλ του δανειακού μας χαρτοφυλακίου με υγιή επέκταση, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), ενώ άλλες βασικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνουν τη διαχείριση του ψηλού δείκτη εξόδων και της πλεονάζουσας ρευστότητάς μας, καθώς και την εφαρμογή μιας αξιοκρατικής πολιτικής για το προσωπικό μας.