Powered by

Δημητριάδης: Ολιστική αξιολόγηση των προτάσεων για πράσινη ναυτιλία

Την πρόταση κανονισμού της Κομισιόν για τη χρήση ανανεώσιμων καυσίμων και καυσίμων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στις θαλάσσιες μεταφορές (Fuel EU Maritime) συζήτησε την Πέμπτη το Συμβούλιο Μεταφορών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συζήτηση στην οποία συμμετείχε εκ μέρους της Κύπρου ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υφυπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τους στόχους της πρότασης και μετέφερε τον προβληματισμό της Κύπρου για διάφορες πρόνοιες οι οποίες ενδέχεται να επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις.

Τέτοιες επιπτώσεις περιλαμβάνουν την ενδεχόμενη εκτροπή πλοίων σε γειτονικά λιμάνια τρίτων χωρών προκειμένου να αποφύγουν την υποχρέωση συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις της πρότασης και τα συνεπακόλουθα κόστη, καθώς και την μεταφορά εμπορευμάτων από τρίτες χώρες στην ΕΕ με τη χρήση άλλων πιο ρυπογόνων μεταφορικών μέσων, κάτι που δημιουργεί τον κίνδυνο δημιουργίας εναλλακτικών εφοδιαστικών αλυσίδων.

Ο κ. Δημητριάδης τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για μια πιο ενδελεχή και ολιστική εκτίμηση επιπτώσεων του συνόλου των νομοθετικών προτάσεων του πακέτου «Fitfor55», λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο οικονομικών επιπτώσεων αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας είχε συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό Μεταφορών Jean-Baptiste Djebbari, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2022, καθώς και με τον Εσθονό Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών Taavi Aas και αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους οποίους συζήτησε τις προσπάθειες διεθνώς και στην ΕΕ για την απαλλαγή της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Δειτε Επισης

Επ. Οικονομικών: Επί τάπητος το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τις συντάξεις αξιωματούχων-Αίρει στρεβλώσεις
Προειδοποιεί για ανεπιθύμητα email το Τμήμα Φορολογίας-Τι συστήνει στους πολίτες
Αύξηση 4,3% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο
Ανακατατάξεις στα μετοχικά κεφάλαια μεγάλων εταιρειών της Κύπρου-Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων
Σημαντικά ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ
Αμετάβλητο το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Στα €580,6 εκατ ή 1,6% του ΑΕΠ
Cyprus Forum-Cities: Καλή αλλά ακόμα με πολλές προκλήσεις η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σ. Χαραλάμπους: Θα υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα την ΑΤΑ-Αναμένουμε ενέργειες για εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων
Γιάννης Παναγιώτου: Ανθρωποκεντρική πολιτική για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή
Ανδρέας Μάτσας: Πρώτος στόχος για το συνδικαλιστικό κίνημα η διασφάλιση της ΑΤΑ, η φιλοσοφία της δεν αλλάζει