Η νέα στρατηγική προσέλκυσης εταιρειών εκμοντερνίζει την Κύπρο
14:48 - 05 Νοεμβρίου 2021
Τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ ξένων εταιρειών και της Κύπρου ανέδειξαν οι Υπουργοί Εσωτερικών και Ενέργειας, και ο Υφυπουργός Καινοτομίας, κατά τις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Roundtable with the Government of Cyprus: Foreign Investors Discuss with the Government of Cyprus the Strategy for Attracting Business and Talent to the Island», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Προεδρικό.
Η Νατάσα Πηλείδου
Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου ξεκίνησε την τοποθέτηση της λέγοντας πως «σήμερα ήρθαμε μαζί όχι μόνο για να παρουσιάσουμε κίνητρα, αλλά για να κάνουμε την ζωή των ανθρώπων ευκολότερη».
Αναφέρθηκε σε 22 εταιρείες που έχουν λάβει μέρος από όλο τον κόσμο, όπως το Λίβανο, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, το ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες. «Όλες αυτές οι εταιρείες έφεραν από κάτι στο τραπέζι της συζήτησης και μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη:
Με το ίδιο όραμα για την Κύπρο Κυβέρνηση και ξένες εταιρείες
Ν. Αναστασιάδης: Να γίνει η Κύπρος κόμβος επενδύσεων διεθνών εταιρειών
«Υψηλά ανταγωνιστικό το πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επενδύσεων»
Prabhat Jha: Να γίνει η ναυτιλία ελκυστική για τους νέους
Arthur Mamedov: Οι τέσσερις λόγοι που μας έφεραν στην Κύπρο
Alexey Gubarev: Θέλουμε να έρθουν και άλλες εταιρείες
Petr Valov: Η Κύπρος είναι η καλύτερη επιλογή για τις εταιρείες μας
Hamza Afifi: Οι fast track διαδικασίες και τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Μίλησε επίσης για τα όσα χρειάζονται οι επιχειρήσεις που θέλουν να έρθουν στην Κύπρο, όπως η απόκτηση κατοικίας για το προσωπικό τους, η πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην υγεία, καθώς και σε άλλους τομείς. Αλλά και για πιο πρακτικά θέματα, όπως το φορολογικό πλαίσιο.
«Προσπαθήσαμε πάρα πολύ να δώσουμε καθοδήγηση σε θέματα όπως η αδειοδότηση και επεξεργασία και οτιδήποτε θέλει μία εταιρεία να κάνει. Θελήσαμε να διευκολύνουμε τη διαδικασία με βάση τις καλές σχέσεις και τη συνεργασία που έχουμε με όλα τα κυβερνητικά τμήματα, σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες μας», τόνισε.
Ο Νίκος Νουρής
Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, στη δική του τοποθέτηση, επισήμανε ότι «η προσπάθεια της Κυβέρνησης για να βελτιώσει το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι συστηματική και συνεχής».
Αναφέρθηκε στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διευκολύνει την εγκατάσταση εξειδικευμένων ατόμων ξένων εταιρειών στην Κύπρο μέσω fast-track διαδικασιών. «Σήμερα προχωράμε μπροστά με τον εκμοντερνισμό των πολιτικών μας. Επικεντρωνόμαστε στην διευκόλυνση των υφιστάμενων εταιρειών και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μία τέτοια εξέλιξη θα είναι καταλύτης για την δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης για μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση της οικονομικής μας ευημερίας», υπογράμμισε.
Ο κ. Νουρής μίλησε για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι εταιρείες από την νέα στρατηγική προσέλκυσης επιχειρήσεων στην Κύπρο και αναφέρθηκε στις πτυχές της.
«Με τον εκμοντερνισμό των διαδικασιών, απομακρυνόμαστε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του παρελθόντος και διευκολύνουμε επιχειρήσεις και αιτητές τρίτων χωρών. Να πω ότι από τις αρχές του χρόνου, σχεδόν 200 νέες εταιρείες έχουν εγγραφεί, και για να εργοδοτήσουν υπηκόους τρίτων χωρών», επισήμανε.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτά με τα νέα κίνητρα και μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουμε ευκαιρίες για τις υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις που έχουν πρόθεση να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο», υπογράμμισε καταλήγοντας.
Ο Κυριάκος Κόκκινος
O Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, στη δική του τοποθέτηση, επικεντρώθηκε στη νέα συνεργασία και διάλογο για το πώς τα δύο μέρη αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους.
«Ελπίζω πως έχετε πειστεί ότι έχουμε ένα σχέδιο δράσης με χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι «μαζί έχουμε διαμορφώσει την ψηφιακή Κύπρο που οδηγεί να γίνει ένας ψηφιακός κόμβος για την περιοχή. Η Κύπρος είναι φυσική επιλογή εάν εργαστούμε μαζί και την αναγνωρίσουμε ως ψηφιακή πρωτεύουσα της Ανατολικής Μεσογείου».
Αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που υπάρχουν και μπορούν να λυθούν μέσω της συνεργασίας των εταιρειών. «Η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι αυτή των ταλέντων. Πώς, δηλαδή, δημιουργούμε αρκετούς επαγγελματίες που μπορούν να υπηρετήσουν αυτό το οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης», σημείωσε, τονίζοντας πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία των ξένων εταιρειών.