Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Σε νέο επίπεδο-ρεκόρ διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, πιθανότατα έχοντας κορυφωθεί πριν από την βραδεία πτώση που θα τον διατηρήσει στα υψηλά για μεγάλο μέρος του επομένου έτους, αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο στο 4,9% τον Νοέμβριο, μακράν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από το 4,1% τον προηγούμενο μήνα και από τοι 4,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν 27% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν αλλά ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά, ήταν υψηλότερα του 2%, υποδηλώνοντας ταχεία άνοδο των υποκείμενων πιέσεων στις τιμές.

Αν και ο πληθωρισμός είναι υπερδιπλάσιος του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι απίθανο να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια, ακόμη και αν τα δεδομένα είναι δυσάρεστα και θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολιτικές πιέσεις στην ΕΚΤ για να περιορίσει την αύξηση των τιμών.

Η ΕΚΤ έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή, και προκαλείται από μια σειρά έκτακτων παραγόντων και θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου.

Επομένως, η λήψη δράσης θα ήταν αντιπαραγωγική καθώς θα εμπόδιζε την οικονομική ανάπτυξη όταν ο πληθωρισμός υποχωρήσει από μόνος του.

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι