Ακριβαίνουν γάλα, ψωμί, αλεύρι και άλλα βασικά είδη

Αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της οικονομίας προκαλεί το κύμα αυξήσεων σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, το οποίο συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Το τελευταίο δεκαήμερο οι καταναλωτές διαπίστωσαν αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, του αλευριού και των μακαρονιών, οι οποίες κυμάνθηκαν περίπου στο 7%-8%.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, υπέδειξε ότι οι αυξήσεις θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, εάν οι λιανέμποροι δεν απορροφούσαν μέρος του αυξημένου κόστους, εξηγώντας ότι ο έντονος ανταγωνισμός, τουλάχιστον στις υπεραγορές, λειτουργεί για την ώρα προς όφελος του καταναλωτή.

Διαβάστε ακόμα: 

Σε αυτές τις πόλεις η φθηνότερη βενζίνη και το φθηνότερο πετρέλαιο 

Texis: Νέο τοπίο στην απομαγνητοφώνηση συνομιλιών με πελάτες

Πιο ακριβό και το γάλα
Θέμα ημερών, αν δεν έχει ήδη επιβληθεί, είναι η αύξηση περίπου 3% στην τιμή του γάλακτος και άλλων γαλακτομικών προϊόντων, προκαλώντας προβληματισμό για το αν θα αποτελέσει μεμονωμένο φαινόμενο ή αν θα ακολουθηθεί κοινή πολιτική από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως εισαγόμενος καφές, ζάχαρη και σόγια με τα μακαρόνια, το ψωμί και το αλεύρι να ακολουθούν.

Αυξήσεις στα καθαριστικά
Τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές αναμένεται να δουν τσιμπημένο κόστος στα είδη καθαρισμού (όπως σκόνες πλυσίματος), ενώ αυξημένο κατά 4%-5% το κόστος εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο θα συνεχιστεί η αυξητική πορεία των τιμών βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, ο κ. Αντωνίου επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για πρόσκαιρο ή παροδικό φαινόμενο. «Η διεθνής αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, των ναύλων και των καυσίμων είναι διαρκής και οι αυξήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2022», ανέφερε σχετικά.

Οι λιανέμποροι αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι στα τρόφιμα δεν υπάρχουν οποιαδήποτε ολιγοπώλια ή μονοπώλια, με τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων να παραμένει μέχρι στιγμής έντονος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος των ειδών πρώτης ανάγκης θα ήταν ακόμα πιο τσουχτερό από το υφιστάμενο.

Δειτε Επισης

Δημήτρης Κωνσταντίνου: Τα διδάγματα από τη Μέση Ανατολή και ποια λάθη πρέπει να αποφύγει το τοπικό λιανεμπόριο
Παναγιώτης Μπορέτος: Η διατήρηση του καταναλωτή απαιτεί κατανόηση των πραγματικών του αναγκών
Στην Prodea Investments σχεδόν το 100% της MHV-Απέκτησε ποσοστό 20% από την Flowpulse έναντι €92,3 εκατ.
Η επόμενη μέρα των υπεραγορών...Τάσεις και προκλήσεις που διαμορφώνουν την νέα εποχή στο λιανικό εμπόριο τροφίμων
Μάριος Αντωνίου για e-kalathi: Να αποφεύγονται παρεμβάσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο-Η αγορά αυτορυθμίζεται
Στην...πρίζα και οι εταιρείες στον τομέα των τεχνολογιών φόρτισης-Έντονη ανησυχία για την περικοπή χορηγιών για ηλεκτρικά
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠΑΣΥΛΕ για το DRS: «Το κόστος να μην μεταφερθεί σε υπεραγορές και καταναλωτές»
Φωκίων Καραβίας: Σταυροδρόμι η Κύπρος για τους σχεδιασμούς της Eurobank-Προχωρά η νομική συγχώνευση με Ελληνική
Ολύμπιος Τουμάζου: Το προφίλ του Κύπριου καταναλωτή-Με συμπεριφορές που θυμίζουν τη γάτα στα κεραμίδια
Αριστοτέλης Παντελιάδης: Η αγορά του λιανεμπορίου τροφίμων αλλάζει γρήγορα-Το «σκέτο online» ανήκει στο παρελθόν