Powered by

Έτσι επιχειρείται να ανοίξει ο δρόμος θαλάσσιας σύνδεσης με Ελλάδα

Σημαντικές διαφορές σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό, παρουσιάζει ο νέος διαγωνισμός που προκήρυξε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για τη θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις προσέλκυσης ενδιαφέροντος για τη θέσπιση του θαλάσσιου δρομολογίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο παραμένει ανενεργό εδώ και πέραν από 20 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός διαγωνισμός είχε λήξει στις 29 Ιανουαρίου 2021 χωρίς την υποβολή προσφορών.

Διαβάστε εδώ: Νέα απόπειρα για την ακτοπλοϊκή με Ελλάδα-Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός

Με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού, η κρατική χορηγία αυξάνεται στα €5,5 εκατομμύρια ετησίως και αφορά την εκτέλεση 22 δρομολογίων μετ’ επιστροφής σε αντίθεση με €5 εκατ. ετήσια χορηγία για 31 μετ’ επιστροφής ταξίδια του πρώτου διαγωνισμού.

Παράλληλα, στον πρώτο διαγωνισμό η διάρκεια της σύμβασης ήταν τρία χρόνια, ενώ στον νέο διαγωνισμό υπάρχει η δυνατότητα επέκτασής του για περίοδο μέχρι και άλλα τρία χρόνια.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτό είναι το σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ: Ακόμα μία χρονιά ισχυρών προκλήσεων το 2022

Άρχισαν οι ακυρώσεις στα ταξίδια στη σκιά της πανδημίας 

Το cafe-λεωφορείο στους δρόμους της Κύπρου

Επέστρεψε το Marks & Spencer στη Μακαρίου (photos) 

Στον νέο διαγωνισμό επιβεβαιώνεται ο εποχικός χαρακτήρας του θαλάσσιας σύνδεσης, με την εκτέλεση των δρομολογίων να επικεντρώνεται στην περίοδο Απριλίου/Μαΐου έως τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, περίοδος κατά την οποία αναμένεται να υπάρχει η περισσότερη ζήτηση, σε σύγκριση με τον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος προνοούσε 31 ταξίδια σε 15ημερη και εβδομαδιαία βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Στον νέο διαγωνισμό ο προορισμός στην Ελλάδα είναι το βασικό τερματικό του Λιμένα Πειραιά σε σύγκριση με τον αρχικό διαγωνισμό που προνοούσε την εξυπηρέτηση του πλοίου στο τερματικό επιβατών Κερατσινίου. Επιπλέον, ο νέος διαγωνισμός προνοεί απλουστευμένη διαδικασία αξιολόγησης στη βάση της χαμηλότερης προσφοράς σε σύγκριση με τη σύνθετη διαδικασία στη βάση πολλαπλών κριτηρίων.

Σημαντική κρίνεται επίσης η πρόνοια του νέου διαγωνισμού, η οποία παρέχει στον προσφοροδότη την ευελιξία να καταθέσει επιλογή πέραν του ενός πλοίου στην προσφορά, νοουμένου ότι αυτό πληροί τα κριτήρια, σε σύγκριση τον καθορισμό συγκεκριμένου πλοίου που θα διενεργεί το δρομολόγιο, όπως προνοείτο στον αρχικό διαγωνισμό.

Τέλος σημαντική επίσης είναι η νέα πρόνοια, η οποία επιτρέπει τη χρήση μικρότερων πλοίων, αφού η ελάχιστη χωρητικότητα περιορίζεται στους 100 επιβάτες με αριθμό καμπινών που μπορεί να φιλοξενήσουν 60 επιβάτες, σε σύγκριση με την ελάχιστη χωρητικότητα 200 επιβατών και αριθμό καμπινών για να φιλοξενήσουν 140 επιβάτες του αρχικού διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το Υφυπουργείο είχε προκηρύξει μια διαδικασία προδιαγωνισμού, προκειμένου να λάβει τις απόψεις και τα σχόλια των ενδιαφερόμενων οικονομικών φορέων.

Η περίοδος υποβολής προσφορών λήγει στις 28 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00 το μεσημέρι.

Δειτε Επισης

Στρατηγική συνεργασία Zela Aviation-Δήμου Σκύρου...Η δέσμευση που επιβεβαιώνει η εταιρεία
Wizz Air: Στην κορυφή της κατάταξης για τις χαμηλότερες εκπομπές μεταξύ μεγάλων αεροπορικών εταιρειών το 2024
Παγκόσμια τουριστική έκρηξη-Γιατί τα ταξίδια γίνονται η μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη
Μοναδική εμπειρία refined dining στους ατμοσφαιρικούς χώρους του Amyth of Nicosia
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Πού θα ταξιδέψουν φέτος οι Ευρωπαίοι τουρίστες-Τέταρτη σε προτιμήσεις η Ελλάδα
City of Dreams Mediterranean: Γιόρτασε τη δεύτερη επέτειό του δωρίζοντας μία BMW i4 eDrive40 Gran Coupe
Αυτό είναι το νέο δρομολόγιο της Wizz Air από το αεροδρόμιο Λάρνακας-Πότε αρχίζουν οι πτήσεις
Ταξιδιωτικός «πυρετός» ως το 2040-$15 τρις θα δαπανώνται ετησίως για ταξίδια
Το εστιατόριο «Το Ελληνικό» στην Έγκωμη… ψήνει αλλιώς