Άρχισαν οι ακυρώσεις ταξιδιών στη σκιά της πανδημίας

Μειωμένος παρουσιάζεται ο ρυθμός των κρατήσεων στα ταξιδιωτικά πακέτα, ενώ η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας φαίνεται να έχει επιστρέψει, καθώς οι πρώτες ακυρώσεις έχουν κάνει την εμφάνιση τους.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο Χάρης Παπαχαραλάμπους, εκπρόσωπος Τύπου του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA), ανέφερε ότι «οι ακυρώσεις είναι λίγες προς το παρόν, αν και έχει μειωθεί ο ρυθμός των κρατήσεων».

Όσον αφορά τις αγορές απ' όπου προέρχονται οι τουρίστες, ο κ. Παπαχαραλάμπους εξήγησε πως «η κίνηση έχει να κάνει από με το από πού έχει πτήσεις. Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, έχει επιβαρύνει της κατάσταση, παρά τους εμβολιασμούς που γίνονται εδώ και στο εξωτερικό».

Διαβάστε ακόμα: 

Δρ. Χάρης Πουαγκαρέ: Ακόμα μία χρονιά ισχυρών προκλήσεων το 2022 

Επέστρεψε το Marks & Spencer στη Μακαρίου (photos) 

Το cafe-λεωφορείο στους δρόμους της Κύπρου

Οι κύριες χώρες απ' όπου αντλεί αυτή την περίοδο η Κύπρος είναι από τις αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες άργησαν να δραστηριοποιηθούν, σε μικρά νούμερα η αγορά της Ρωσίας, ενώ τέλος εμφανίζεται ισχυρή η Πολωνική αγορά.

Κατά την καλοκαιρινή περίοδο τα ταξίδια προς το εξωτερικό ήταν μειωμένα, κάτι που όπως εξηγεί, έχει να κάνει με την εκμετάλλευση των ειδικών σχεδίων επιχορήγησης διακοπών που ίσχυαν για κάτοικους Κύπρου. Ωστόσο, ο χειμώνας έδειξε μία μικρή άνοδο για τα ταξίδια. «Πρόσφατα είδαμε μία μικρή αύξηση στη ζήτηση για τα Χριστούγεννα, αλλά όπου υπάρχει ο φόβος, πρώτα σταματά η ζήτηση», σχολίασε.  

Ψηλό κόστος, λίγο προσωπικό

Ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε και στα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική βιομηχανία. «Η αύξηση του κόστους είναι ένα θέμα γενικότερα, αλλά και η έλλειψη του προσωπικού σε όλους τους τομείς του τουρισμού».

Πρόσθεσε επίσης ότι ως ACTA, «συνεργαζόμαστε κατά κόρον με τα ξενοδοχεία της Κύπρου. Θα πρέπει να ενδυναμωθεί το Υφυπουργείο από πλευράς προϋπολογισμού για να μπορεί να προσφέρει κίνητρα για να διατηρήσουμε τα υψηλά νούμερα».

Ωστόσο για το μέλλον και κυρίως την ερχόμενη χρονιά, τα σενάρια είναι… κάπως αβέβαια. Η καλοκαιρινή περίοδος έκλεισε κάπου στο -20% με -25% σε σύγκριση με τους αριθμούς του 2019. Τα αισιόδοξα σενάρια βασίζονται στο ότι η επόμενη τουριστική περίοδος θα ανοίξει επίσης στο -20% με -25%. Όπως σχολίασε ο κ. Παπαχαραλάμπους, «οι τελευταίες εξελίξεις μας προβληματίζουν διότι η αβεβαιότητα επανέρχεται». 

Δειτε Επισης

Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ
«Dragon Game»: Το ψηφιακό παιγνίδι του υφυπουργείου Τουρισμού για προώθηση 20 χωριών της Κύπρου
The Art of Asian Cuisine: Επιτυχές το 2ο Masterclass από Laiko Cosmos Trading & ISK Far East Food
Αυτά είναι τα καλύτερα αεροδρόμια στον κόσμο
«Τροχοδρομεί» σε επενδύσεις για μακρινούς προορισμούς η Aegean
H σημασία της προβολής της Κύπρου ως προορισμού που προσφέρει καλό και φρέσκο ψάρι
Με άνοδο της τάξης του 5,4% οι αφίξεις το πρώτο τρίμηνο-«Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε ακόμη μια καλή επίδοση»
Εκστρατεία ΕΤΑΠ Πάφου για προσέλκυση επισκεπτών κατά την πασχαλινή περίοδο
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού