Έναρξη υλοποίησης επιχορηγημένου έργου ASM4Deaf

Το επιχορηγημένο έργο ASM4Deaf: Accessible System and Social Media Mobile Application for Deaf Users”, που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για υλοποίηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, έχει σαν στόχο του την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που αποσκοπεί στο να παρέχει στους χρήστες της, που είναι κωφοί, τη δυνατότητα να αναπαραστούν κείμενο ή/και φωνή των ομιλούμενων γλωσσών, σε νοηματικές γλώσσες και να παράγουν, να τροποποιούν και να αναθεωρούν τις διαδικτυακές συνεισφορές νοηματικής γλώσσας.

Αυτό απαιτεί εμπειρογνωμοσύνη σε διάφορα σχετικά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της γλωσσολογίας και της σύνθεσης νοηματικής γλώσσας για τη δημιουργία λεξιλογίων συστήματος, αρχιτεκτονικής σύνθεσης νοημάτων βασισμένων στη γνώση και κινούμενη εικόνα και αναγνώριση νοηματικής γλώσσας, για την παρουσίαση χειροκίνητων και μη χειροκίνητων μέσων εκφράσεων, στην τεχνολογία μεταφράσεων νοηματικής γλώσσας.  Η έμφαση θα δοθεί στη ASL (American Sign Language).

Το όνομα της νεοφυούς εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο είναι A.G. Connect Deaf Ltd (https://connectdeaf.com/) και εταίροι του έργου είναι το Frederick Research Centre (mdl.frederick.ac.cy/) και το Πανεπιστήμιο Κύπρου (www.cs.ucy.ac.cy/seit/ ). 

Τις δράσεις ενημέρωσης,  την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πλάνου και τη Μελέτη Βιωσιμότητας και Εμπορικής Αξιοποίησης θα αναλάβει η εταιρεία GrantXpert Consulting (https://www.grantxpert.eu/).

Την ανάπτυξη των videos και επικοινωνία με την Κοινότητα Κωφών θα αναλάβει η AnnRae Consulting LCC (https://arclingui.com/).

Η Κύπρος βρίσκεται σε νηπιακό ακόμα επίπεδο σε ότι αφορά τη σωστή κουλτούρα και τη στάση απέναντι στους κωφούς συνανθρώπους μας.  Στην πραγματικότητα, μελέτη εντόπισε προκαταλήψεις των Κυπρίων ατόμων με ακοή εναντίον των κωφών, καθώς και την έλλειψη κρατικής υποστήριξης προς την κοινότητα των κωφών. Επιπλέον, μέσω σχετικής έρευνας δημιουργήθηκε μια πιλοτική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, για την Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα (CSL) και τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά θετικά, καθώς οι συμμετέχοντες ενδιαφέρθηκαν και βρήκαν την εφαρμογή πολύ χρήσιμη.

Είναι προφανές όμως ότι οι τεχνολογίες στην Κύπρο βρίσκονται σε βρεφικό επίπεδο και η κρατική υποστήριξη είναι μάλλον περιορισμένη. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προωθήσουμε πρωτοβουλίες που κάνουν τους κωφούς πολίτες πρώτης κατηγορίας.   

Το προτεινόμενο έργο θα προσφέρει ένα προσβάσιμο και καινοτόμο προϊόν για χρήστες που είναι κωφοί στο πλαίσιο των κοινωνικών μέσων και των πλατφορμών δικτύωσης.  Ωστόσο, η εργασία που θα διεξαχθεί σε όλο το έργο και τα βίντεο/GIF που θα παραχθούν θα μπορούσαν να έχουν πιθανές χρήσεις και σε άλλους τομείς, π.χ. για δημόσιες ή κρατικές υπηρεσίες (άμεσες μεταφράσεις μεταξύ ακουόντων και κωφών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και δημόσιας μεταφοράς), εκπαιδευτικό πλαίσιο (ακρόαση γονέων που μαθαίνουν γρηγορότερα πώς να επικοινωνούν με τα παιδιά τους που είναι κωφά).

 

 

 

Δειτε Επισης

Ετήσια αύξηση 5,2% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη βιομηχανία
ΙδΕΚ: Νέες προσκλήσεις €16,3 εκατ. για στήριξη του ερευνητικού συστήματος
Εκτοξεύθηκε η εξυπηρέτηση οχηματαγωγών πλοίων στο λιμάνι Λεμεσού-Η ανακοίνωση της DP World Limassol
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Βιωματικά εργαστήρια Οργανισμού Νεολαίας κατά του σχολικού εκφοβισμού
Μήνυμα από ΟΝΕΚ για ένα Πάσχα χωρίς κροτίδες-«Δεν είναι μαγκιά, ούτε έθιμο»
Ενώνοντας δυνάμεις για προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της επιχειρηματικότητας
Η Stoiximan έπαιξε μπάλα και έστειλε το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Γης
Heritage Private School: Χρυσός προστάτης του περιβάλλοντος 2023
Πώς επιτυγχάνεται ένα αποτελεσματικό Διοικητικό Συμβούλιο-Πρώτη ανοικτή συζήτηση από EIMF