Χορηγία Κατηγορίας Ανάπτυξη Γης - Κατασκευές

Ένα πανεπιστήμιο βάζει το Τρόοδος στον χάρτη της εκπαίδευσης

Στα σκαριά βρίσκεται η υλοποίηση ενός πανεπιστημίου, το οποίο αναμένεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα στον τομέα της εκπαίδευσης, στην περιοχή Τροόδους.

Στόχος του πανεπιστήμιου, το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης που θα προκύψει τόσο από ευρωπαϊκά κονδύλια όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια, είναι να καλύψει τις κοινότητες Πλατρών, Πεδουλά, Κακοπετριάς και Γαλάτας, όπως προνοείται στην στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση, βάσει νομοθεσίας, για τη δημιουργία πανεπιστημίου είναι η ύπαρξη τουλάχιστον τριών σχολών, οι οποίες θα έχουν συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια.

Συνεργασία με ελβετικό πανεπιστήμιο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η μία εκ των τριών σχολών θα λειτουργήσει σε συνεργασία με ελβετικό πανεπιστήμιο, αντιπρόσωπος του οποίου δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Διαβάστε ακόμη:

Τα δέκα+ μεγάλα επενδυτικά deals στις Πλάτρες

Η εν λόγω σχολή θα σχετίζεται με τον τομέα του τουρισμού, της φιλοξενίας και της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, με στόχο να καλύψει τις ανάγκες στελέχωσης των καταλυμάτων της περιοχής.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη σχολή στοχεύει στην αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της φιλοξενίας και του ξενοδοχειακού κλάδου στην περιοχή των Πλατρών, στην οποία μέχρι στιγμής οι ανάγκες σε προσωπικό καλύπτονται σε ποσοστό 70% από εργαζόμενους από Ελλάδα.

Φιλοξενία, μάρκετινγκ και γεωλογία
Μιλώντας στο InBusinessNews ο κοινοτάρχης των Πλατρών και ένας από τους εμπνευστές της επένδυσης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εστιατόρια που έχουν γίνει στην περιοχή και πρόκειται να επεκταθούν και στις υπόλοιπες κοινότητες, προνοούν την εργοδότηση εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο αναμένεται να προκύψει από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο.

Όσον αφορά τις άλλες δύο σχολές που θα στεγαστούν στο πανεπιστήμιο, η δεύτερη σχετίζεται με επιχειρηματικότητα, καινοτομία και μάρκετινγκ για μικρές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες της υπαίθρου, ενώ η τρίτη σχολή θα καλύπτει τον αγροτικό τομέα, τη γεωλογία, τα δάση, την κτηνοτροφία και τα αρωματικά φυτά, που υπάρχουν στο Τρόοδος.

Ταυτόχρονα με το πανεπιστήμιο θα συνυπάρχει επίσης ένα ερευνητικό κέντρο.

Κλειδί η βιωσιμότητα
Παρόλο που η επένδυση βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, εντούτοις σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες κοστολόγησης και ετοιμασίας μελέτης βιωσιμότητας με στόχο την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι έχουν ήδη εξευρεθεί οι χώροι, στους οποίους θα πάρει σάρκα και οστά η μεγάλη επένδυση, στις κοινότητες του Τροόδους. Την ίδια ώρα, αναζητείται η φόρμουλα για τον τρόπο με τον οποίο οι επηρεαζόμενες κοινότητες θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν εισόδημα από το συγκεκριμένο έργο.

«Στόχος είναι η μελλοντική βιωσιμότητα και κερδοφορία του πανεπιστημίου και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται σχετική μελέτη, ενώ θα γίνει προσπάθεια άντλησης χρηματοδότησης», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παπαδόπουλος, εξηγώντας ότι από την επένδυση θα βγουν κερδισμένες, τόσο οι κοινότητες όσο και η ευρύτερη περιοχή Τροόδους.

Υπολογίζεται ότι για να είναι βιώσιμο το πανεπιστήμιο, θα πρέπει να φιλοξενεί τουλάχιστον 100 φοιτητές, ντόπιους και ξένους, σε κάθε σχολή (συνολικά 300), ενώ κάποιες εκ των σχολών αναμένεται να διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα.

Δειτε Επισης

«Ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών για Great Sea Interconnector, προσανατολίζεται σε συμμετοχή η Κ.Δ.»
Τρ. Κύπρου: Αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλια-Παραίτηση Σοφιανού και νέοι διορισμοί
Γνωστοί Αφγανοί με κυπριακή υπηκοότητα σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ-Κατηγορούνται για διαφθορά
Μ. Κεραυνός: Η αναβάθμιση από Fitch, το νέο πλαίσιο για τις εκποιήσεις και το κρατικό μισθολόγιο
Κωνσταντίνος Ηροδότου: To ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι απειλή
Διορία μέχρι 31 Μαρτίου στη Chevron για βέλτιστο σχέδιο ανάπτυξης του «Αφροδίτη»
Νέα εποχή στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας με νέα συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας
Bean Bar: Νέο κατάστημα στην Κολωνακίου στη Λεμεσό
Prodea: Αποκτά τον έλεγχο Parklane, Aphrodite Hills και The Landmark Nicosia
BRIX: Το έξυπνο εργαλείο της Ask Wire για τον κλάδο των ακινήτων