Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Έρευνα και Καινοτομία για μια αειφόρο, πράσινη και «έξυπνη» ναυτιλία

Τη δημιουργία και υποστήριξη κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας στη ναυτιλία, την ανάδειξη της σημασίας της πράσινης μετάβασης και μείωσης των ρύπων και την υποστήριξη της εθνικής στρατηγικής για τη ναυτιλία, δρομολογούν από κοινού υφυπουργείο Ναυτιλίας,  ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κ.Δ. και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά την υπογραφή μνημονίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε στο Υφ. Ναυτιλίας, τέθηκαν οι στόχοι για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και οικοδόμηση μιας αειφόρου «Πράσινης» ναυτιλίας και ενός «Γαλάζιου» οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας. Προτεραιότητα αποτελεί, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής ναυτιλίας. 

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Ναυτιλίας στη προσπάθεια που καταβάλλει να βελτιώσει τις περιβαλλοντικές τις επιδόσεις και να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλοίων μέσω της καινοτομίας και της έξυπνης χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.  “Η συνεργασία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας στέλνει το μήνυμα πως η Κύπρος βρίσκεται δίπλα στην ναυτιλιακή κοινότητα ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ερευνητικές πρωτοβουλίες και καινοτόμες προτάσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να καταστεί ο τομέας πιο ανταγωνιστικός και παράλληλα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά της προκλήσεις.

 

Σε χαιρετισμό του ο Επικεφαλής Επιστήμονας Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στο κοινό όραμα της συνεργασίας, που είναι η δημιουργία μίας εύρωστης, ευέλικτης, έξυπνης και τεχνολογικά αναπτυγμένης Ναυτιλίας.

“Θα συνεισφέρει ουσιαστικά» δήλωσε, «στην πράσινη μετάβαση και την Γαλάζια ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της Κυπριακής ναυτιλίας, της οικονομίας και την ευημερία των πολιτών. Οι στοχευμένες δράσεις μας, θα εστιάζουν στη δημιουργία Χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων στήριξης της Έρευνας και Καινοτομίας στον τομέα της Ναυτιλίας. Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μερών και στον εντοπισμό των προκλήσεων και αναγκών του τομέα της Ναυτιλίας. Μαζί μπορούμε να την αναδείξουμε σε κινητήρια δύναμη ενίσχυσης της ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και εξέλιξης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και ανάγκες της σύγχρονης ναυτιλίας”.

 

“Με κοινή πυξίδα” ανέφερε ο Δρ. Μαστρογιαννόπουλος, “το αποτέλεσμα θα είναι αυτό που όλοι ονειρευόμαστε, σταθερή πορεία, βέβαιος προορισμός”.

Η συνεργασία Υφυπουργείου Ναυτιλίας με τον Επικεφαλής Επιστήμονα και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας η οποία στην ουσία δημιουργεί το κατάλληλο ερευνητικό περιβάλλον για την ναυτιλία (RISE: Research Innovation  Shipping Environment) θα αποτυπώνεται και στην Μακροχρόνια Εθνική Στρατηγική για την Κυπριακή Ναυτιλία η οποία θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη 12 Οκτωβρίου.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Δεκεμβρίου του IN Business: Οι βραβευθέντες των 10ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards
Μαρίνα Χατζημανώλη: Μεγάλη επιτυχία η επανεκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο του ΔΝΟ
Τεράστια επιτυχία για την Κύπρο-Επανεξελέγη στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού
Στην 1η θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού η Ελλάδα
Η πράσινη μετάβαση και οι στόχοι της Ε.Ε. σε ημερίδα του Ινστιτούτου Κύπρου
Το Κέντρο Καινοτομίας IDEA δέχεται νέες αιτήσεις για startups
Ο Γιάννης Παναγιώτου στο 2ο Cyprus Job Fair-Το μήνυμά του σε όσους αναζητούν εργασία(pics)
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και Πανεπιστήμιο Κύπρου ενώνουν δυνάμεις
ΙδΕΚ: Αυξημένο ενδιαφέρον για το Disrupt-Νέα καταληκτική ημερομηνία και επιπρόσθετος προϋπολογισμός
Εθελοντική αιμοδοσία από την Imperio