Powered by

Μουδιασμένοι για μελλοντικές μεγάλες αγορές οι καταναλωτές

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος καταγράφηκε τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Κύπρου.

«Τον Οκτώβριο 2021, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 2,5 μονάδες σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.

Η άνοδος του ΔΟΣ αποδίδεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς. Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές κατέγραψε μικρή υποχώρηση.

Στις υπηρεσίες το κλίμα σημείωσε άνοδο λόγω καλυτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και προς τα πάνω αναθεώρησης των εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, καθώς οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν ευνοϊκότερα την τρέχουσα κατάστασή τους (πρόσφατες πωλήσεις, αποθέματα).

Στις κατασκευές οι επιχειρήσεις αξιολόγησαν λιγότερο δυσμενώς τα υπό εξέλιξη έργα τους και εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξες σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων τους κατά το επόμενο τρίμηνο, με αποτέλεσμα την καλυτέρευση του κλίματος στον τομέα.

Το κλίμα στη μεταποίηση ενισχύθηκε οριακά, κυρίως λόγω βελτιωμένων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες.

Τον Οκτώβριο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε μικρή κάμψη. Συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτές αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προσδοκίες τους για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της Κύπρου, και εμφανίστηκαν πιο διστακτικοί σε σχέση με μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια