Βγαίνουν μπροστά με προτάσεις για την έλλειψη προσωπικού
06:30 - 21 Οκτωβρίου 2021
Μπροστά και με στόχο να βρεθούν λύσεις στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, βγαίνουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ.
Διαβάστε ακόμα:
Στα Λύμπια… προσεχώς κινηματογραφικό στούντιο 30 εκατ.
Ποιους θα επιλέξει για συνεργάτες ο John Christodoulou;
Το πρόβλημα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, πλήττοντας το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, την εστίαση και τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, αλλά και τη γεωργοκτηνοτροφία. Πρόκειται για τομείς στους οποίους η ζήτηση σε προσωπικό ξεπερνά την προσφορά, όπως σε μικρότερο βαθμό συμβαίνει και σε άλλους κλάδους του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και των επαγγελματικών φορέων αποτελεί η απλοποίηση των διαδικασιών για απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες, ώστε να πάρει ανάσα η οικονομία και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων.
Τις προτάσεις του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ γι' άμβλυνση του προβλήματος ανέλυσαν μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής και ο διευθυντής του Τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΟΕΒ, Αντώνης Φραγκούδης. Κοινή συνισταμένη και των δύο, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό της στρατηγικής απασχόλησης ξένων εργατών, ως η μόνη λύση για μείωση του προβλήματος στο ελάχιστο.
ΚΕΒΕ: Παντού οι ελλείψεις
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη προσωπικού στους διάφορους κλάδους της οικονομίας, καθώς και προτάσεις αντιμετώπισής του, έθεσε ενώπιον της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, στο πλάισιο συνάντησης που είχαν την περασμένη Τρίτη, το ΚΕΒΕ.
Διαβάστε εδώ: Έγγραφο ΚΕΒΕ στην Ζέτα για την έλλειψη εργατικού δυναμικού
Όπως ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, η υπουργός Εργασίας αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις και εισηγήσεις του Επιμελητηρίου, και αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, έδωσε διευκρινιστικές απαντήσεις. Για να ληφθούν όμως οι αποφάσεις, όπως υπέδειξε ο κ. Τσιακκής, θα πρέπει το θέμα να οδηγηθεί και να συζητηθεί στο εργατικό συμβουλευτικό σώμα.
O κ. Τσιακκής τόνισε τη σημασία της έλλειψης προσωπικού στη ξενοδοχειακή βιομηχανία και την μεγάλη ανάγκη κάλυψης των θέσεων, κάτι που αν δεν συμβεί σύντομα, όπως υπογράμμισε, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τη νέα σεζόν και γενικότερα στον τομέα, με συνέπεια περαιτέρω αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
Οι ελλείψεις υπάρχουν παντού, σε όλους τους τομείς, επισήμανε ο κ. Τσιακκής, κάτι που απέδωσε στο γεγονός ότι πολλοί κοινοτικοί επέστρεψαν λόγω της πανδημίας στις χώρες τους, όπου πλέον υπάρχει ανάκαμψη, και εργάζονται εκεί.
Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες, ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι η πολιτική και τα κριτήρια τα οποία αφορούν την εργοδότησή τους είναι πολύ αυστηρά.
«Στείλαμε ως ΚΕΒΕ εγκύκλιο στην υπουργό Εργασίας που διευκολύνει την εργοδότηση των αιτητών πολιτικού ασύλου. Αυτό όμως από μόνο του, δεν θα εξαλείψει το πρόβλημα. Η λύση είναι να εφαρμόσουμε άμεσα την πολιτική απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες. Σίγουρα όμως, και η επιστροφή όσο περισσότερων Κυπρίων πίσω στις δουλειές τους, αλλά και η προσέλκυση περαιτέρω κοινοτικών από την Ε.Ε. είναι εξίσου σημαντικά», εξήγησε.
Πρόσθεσε, ότι όσον αφορά τη διαδικασία με τους αιτητές πολιτικού ασύλου, έχει απλοποιηθεί αλλά υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Για να εγκριθεί η εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να υπάρχει συλλογική σύμβαση, κάτι που απορρίπτει το ΚΕΒΕ, γιατί, όπως εξήγησε ο κ. Τσιακκής, περιορίζει την ελευθερία της επιχείρησης και η κάθε εταιρεία θα πρέπει να επιλέγει το εργατικό της δυναμικό.
ΟΕΒ: Σε όλους τους τομείς
Την ανάγκη για προσέλκυση εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες, καθώς και από χώρες της Ε.Ε., εξέφρασε στο InBusinessNews και ο Αντώνης Φραγκούδης. Υποδεικνύοντας πως όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες, η Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη απασχόληση, σημείωσε ότι η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά και γι΄ αυτό παρατηρούνται ελλείψεις. Πρόκειται για φαινόμενο που, όπως είπε, παρατηρείται και σ’ άλλες χώρες, όχι μόνο στην Κύπρο και αποτελεί συνέπεια της πανδημίας, αφού λόγω των περιορισμών η ζήτηση ήταν περιορισμένη και τώρα είναι υπέρμετρη.
«Συνεπώς, τα εργοστάσια παράγουν περισσότερο, αλλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα εργατικά χέρια, κάτι που παρατηρείται και σ’ άλλες χώρες και δεν άφησε την Κύπρο ανέγγιχτη», εξήγησε.
Μια άλλη γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, όπως ανέφερε ο κ. Φραγκούδης, είναι ότι λόγω της πανδημίας οι κοινοτικοί επέστρεψαν στις χώρες τους και πλέον έχουν εργοδοτηθεί εκεί.
Ο κ. Φραγκούδης τόνισε ότι το φαινόμενο της έλλειψης προσωπικού επικρατεί σ’ όλους τους τομείς, αλλά κυρίως στις γραμμές παραγωγής, υπογραμμίζοντας ότι οι μισθοί που προσφέρουμε ως Κύπρος είναι αρκετά ικανοποιητικοί.
Πρόσθεσε ότι η ηγεσία της ΟΕΒ είναι σε συνεχή επαφή με την υπουργό Εργασίας για τα εν λόγω θέματα, καθώς και ότι η ομοσπονδία ετοιμάζει εισηγήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν διευκολύνσεις στην προσπάθεια προσέλκυσης εργατικού δυναμικού.
«Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι οι ελλείψεις που σημειώνονται θα ξεκινήσουν σταδιακά να εξομαλύνονται με τον νέο χρόνο και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του εξαμήνου θα επανέλθουμε σιγά σιγά στην ομαλότητα», κατέληξε ο κ. Φραγκούδης.