Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΥΠΑΜ: Καλεί επιχειρήσεις να επιδείξουν ενδιαφέρον για ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα

Κάλεσμα στις κυπριακές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και νέους ερευνητές να επιδείξουν ενδιαφέρον στον τομέα της άμυνας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρονται από τα ευρωπαϊκά αμυντικά έργα, απηύθυνε ο Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης.

Ο κ. Πετρίδης συνοδευόμενος από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) Γίρι Σέντιβι, συναντήθηκε με εκπροσώπους κυπριακών εταιρειών έρευνας και ανάπτυξης και εταιριών που συμμετέχουν σε έργα του ΕΟΑ και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αμυντικής Βιομηχανίας (EDIDP).

Επανέλαβε τη δέσμευση της Κύπρου στην περαιτέρω ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και στην επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής αυτονομίας. Συνεπώς, είπε, ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας για την εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας είναι, στο βαθμό που είναι δυνατό να έχουμε έντονο ενδιαφέρον και συμμετοχή στις σχετικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες όπως την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO) και τα έργα του ΕΟΑ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση, και παρά το ότι δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία με την αυστηρή έννοια του όρου, έχουμε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσουμε σχετικά σημαντικό αποτύπωμα στην έρευνα και ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε έργα της PESCO και του ΕΟΑ», είπε και πρόσθεσε: «Το κύριο μήνυμα είναι πως οι διάφορες αμυντικές πρωτοβουλίες έχουν δημιουργήσει νέες ευκαιρίες που πρέπει να αδράξουμε».

Όπως είπε, η αρχή έγινε με την δημιουργία κέντρου έρευνας και καινοτομίας στο ΥΠΑΜ και στη συνέχεια η δημιουργία του εθνικού σχεδίου αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης υπό τον τίτλο ΑΘΗΝΑ και ακολούθως η δημιουργία του εθνικού οικοσυστήματος μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, και ερευνητικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, σημείο καμπής ήταν η Διεθνής Έκθεση Άμυνας στην Αθήνα (DEFEA 2021) όπου σημειώθηκε η πρώτη συμμετοχή κυπριακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε έργα της ευρωπαϊκής αμυντικής ικανότητας. “Αυτή η εξέλιξη θα ήταν ανήκουστη πριν μερικά χρόνια, ήταν μια σημαντική ιστορική στιγμή για μας, η οποία ελπίζουμε θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον», συμπλήρωσε.

Λέγοντας ότι η σημερινή συνάντηση καταδεικνύει το τι μπορεί να επιτευχθεί όταν υπάρχει στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και διορατική προσέγγιση για την αξιοποίηση των ευκαιριών στην ΕΕ, ο κ. Πετρίδης τόνισε πως «επιθυμούμε περισσότερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα να επιδείξουν ενδιαφέρον στον τομέα της άμυνας».

«Θέλουμε να έχουμε περισσότερους, ιδιαίτερα νέους, ερευνητές να επιδιώξουν να καινοτομήσουν και να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ευκαιρίες που υπάρχουν τώρα μέσω του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο ΥΠΑΜ, τόνισε πως η πανδημία μας έδειξε ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να είμαστε ανθεκτικοί και να επενδύουμε στην καινοτομία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Το κληρονομικό δίκαιο στην Κύπρο... Η διαθήκη, τα καταπιστεύματα και η σειρά των κληρονόμων
ΠτΔ: Επιβεβαιώνεται η πορεία προόδου-Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό
Ο Κεραυνός για την αναβάθμιση-«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία με υπεύθυνο τρόπο»
Θετικά μαντάτα από Fitch με αναβάθμιση της προοπτικής της κυπριακής οικονομίας σε θετική
Το brand story της Loacker και τα 40 χρόνια παρουσίας στην κυπριακή αγορά
Cali Resort: Το νέο πεντάστερο ξενοδοχείο της Louis Hotels για ενήλικες (photos)
Tο ψηφιακό τοπίο των τραπεζών: Τα μυστικά των πρωταγωνιστών για επιτυχή μετασχηματισμό
Cyprus Public Transport: Όλες οι σχολικές διαδρομές κανονικά από τη Δευτέρα
Προχωρά με τον διορισμό Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ο Πρόεδρος-«Δύο-τρία πρόσωπα στο μυαλό μου»
Νόμος για απεγκλωβισμό των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων-Τι προνοεί και τι αλλάζει