Powered by

Θερμές φθινοπωρινές προβλέψεις για την κυπριακή οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις φθινοπωρινές του προβλέψεις αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, σε σχέση με τις προβλέψεις του του περασμένου Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το World Economic Outlook (WEO) που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας για το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4,8% σε σχέση με ύφεση 5,1% που κατέγραψε το 2020. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλεπόταν στο 3% στο WEO του περασμένου Απριλίου. Η ανάπτυξη για το 2022 προβλέπεται στο 3,6%, σε σχέση με 3,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανεργία από 7,6% το 2020 θα υποχωρήσει στο 7,5% το 2021, για να μειωθεί περαιτέρω στο 6,9% το 2022, προβλέψεις που παραμένουν οι ίδιες σε σχέση με αυτές του περασμένου Απριλίου.

Αναθεωρημένη προς τα πάνω είναι και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αφού το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2021 θα ανέλθει στο 1,7% από το -1,1% τον προηγούμενο χρόνο και θα κλείσει στο 1% το 2022. Στις εαρινές του προβλέψεις το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το 2021 ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 0,5% και στο 0,8% το 2022.

Αυξημένο θα είναι και το έλλειμμα στον λογαριασμό τρεχουσών συναλλαγών που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στο 9,3% από 11,9% του ΑΕΠ το 2020  και θα υποχωρήσει στο 7,4% το 2022. Σύμφωνα με την εκτίμηση του περασμένου Απριλίου θα διαμορφωνόταν στο 8,5% του ΑΕΠ το 2021 και θα υποχωρούσε στο 6,1% το 2022.

Με βάση τις προβλέψεις στον προϋπολογισμό του 2022 που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει στο 4% το 2022 σε σχέση με εκτιμώμενη ανάπτυξη 5,5% το 2021.

H παγκόσμια οικονομία

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ αναθεώρησε την παγκόσμια ανάπτυξη οριακά προς τα κάτω στο 5,9% για το 2021 σε σχέση με 6% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ την διατήρησε αμετάβλητη στο 4,9% για το 2022.  

Όπως αναφέρει, η παγκόσμια ανάκαμψη συνεχίζεται αλλά το μομέντουμ έχει εξασθενήσει και περιορίζεται από το πανδημία. Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και οι αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία εμποδίζουν την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, προσθέτει.

Σημειώνει επίσης ότι η επίδραση τις πανδημίας σε κρίσιμους κρίκους της αλυσίδας ανεφοδιασμού οδήγησαν σε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες διαταραχές στην τροφοδοσία, αυξάνοντας τον πληθωρισμό σε πολλές χώρες. Καταγράφεται επίσης αύξηση στους κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές και μεγαλύτερη περιπλοκότητα στο σχεδιασμό αντισταθμιστικών πολιτικών.  

Ως βασικός παράγοντας για αντιμετώπιση των προκλήσεων, σημειώνεται η ανάγκη να εμβολιαστούν επαρκείς αριθμοί ανθρώπων σε κάθε χώρα για να αποτραπούν περαιτέρω μεταλλάξεις του ιού.

Στις ΗΠΑ η ανάπτυξη προβλέπεται να ανέλθει σε 6% το 2021, ενώ στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη εκτιμάται στο 5%. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 6,5% το 2021, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανάπτυξη 6,8% .

Δειτε Επισης

Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη: Το τεράστιο έργο που επιτελεί ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια διεύρυνσης του επιδόματος τέκνου, έρχεται τρίτη δέσμη μέτρων για το δημογραφικό
Λαϊκή αγορά στο περιβόλι του Προεδρικού με πρωτοβουλία Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη-Το ευρύτερο σχέδιο αειφορίας
Ξεκάθαρος και απόλυτος για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ο Χριστοδουλίδης-«Θα μπούμε το 2026»
Άστραψε και βρόντηξε για το ΤΚΑ ο Κεραυνός-«Κάποιοι ανέλαβαν να υποκαταστήσουν τους οίκους αξιολόγησης»
Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.