Μπιλ Γκέιτς– Στιβ Τζόμπς: Η ιστορία των δύο «αιώνιων εχθρών»
14:25 - 04 Ιανουαρίου 2021
Μπιλ Γκέιτς και Στιβ Τζόμπς, δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της τεχνολογίας. Και οι δύο τους σημείωσαν τεράστια επιτυχία, ωστόσο, μεταξύ τους ποτέ δεν τα πήγαν και τόσο καλά.
Γνωρίζονταν για περισσότερα από 30 χρόνια. Η σχέση τους πέρασε από διάφορα στάδια. Ήταν σύμμαχοι, εχθροί και ενίοτε φίλοι.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ούτε η Apple αλλά ούτε και η Microsoft – κανένας από τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς – δεν θα υπήρχε σήμερα χωρίς την κόντρα αυτών των δύο πανίσχυρων ανδρών.
Ο Μπιλ Γκέιτς και ο Στιβ Τζόμπς, ωστόσο, δεν ήταν πάντοτε εχθροί. Η Microsoft δημιούργησε λογισμικό νωρίς για το δημοφιλή υπολογιστή Apple II. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Τζόμπς πλησίασε τον Γκέιτς θέλοντας να συνεργαστούν.
Ιδέα του Τζόμπς ήταν η δυνατότητα δημιουργίας λογισμικού Microsoft για τον υπολογιστή της Apple Macintosh, με το επαναστατικό γραφικό περιβάλλον εργασίας του. Ο Γκέιτς ωστόσο δεν εντυπωσιάστηκε. Ίσως έφταιγε η ιδέα του Τζόμπς που δεν τον εντυπωσίασε ή ο ίδιος ο Τζόμπς.
Ωστόσο, ο Γκέιτς εμφανίστηκε μαζί με τον Τζόμπς σε ένα βίντεο που προβλήθηκε το 1983 στους υπαλλήλους της Apple πριν από την κυκλοφορία του Macintosh. Σε αυτό το βίντεο, ο Γκέιτς επαινεί τον υπολογιστή της Apple, Mac, λέγοντας ότι «αιχμαλωτίζει πραγματικά τη φαντασία των ανθρώπων».
Ακόμη, ο Γκέιτς ήξερε πολύ καλά ότι η Apple πήρε την ιδέα για τη γραφική διεπαφή από τα εργαστήρια Xerox, ένα ερευνητικό ίδρυμα που θαύμαζαν και οι δύο. Όταν ο Τζόμπς κατηγόρησε τον Γκέιτς ότι του έκλεψε την ιδέα, εκείνος με τη σειρά του απάντησε:
«Λοιπόν, Στιβ, νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε το συγκεκριμένο ζήτημα από μία άλλη οπτική. Τι λες; Νομίζω πως και οι δύο είχαμε γείτονα αυτόν τον πλούσιο που ονομάζεται Xerox. Μπήκα στο σπίτι του για τον κλέψω και ανακάλυψα ότι τον είχες ήδη κλέψει εσύ.»
Από τότε οι δυο τους δεν σταμάτησαν να ανταλλάσσουν πυρά σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το LaptrinhX
Ο Γκέιτς είχε πει ακόμη για τον Τζόμπς ότι ήταν «πολύ περίεργος» και ότι ως άνθρωπος «έχει πολλά ελαττώματα».
Παραδέχεται ωστόσο – με τον δικό του τρόπο- την ικανότητα του Τζομπ: «Ποτέ δεν ήξερε πολλά για την τεχνολογία, αλλά είχε ένα καταπληκτικό ένστικτο για αυτό που λειτουργεί.»
Το 1985, ο Τζόμπς παραιτήθηκε από την Apple. Ήθελε να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία υπολογιστών, τη NeXT. Αλλά ακόμη και τότε, όταν πλέον ο Τζομπς δεν εργαζόταν πια για το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της Microsoft, το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να βελτίωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο- οι οποίες συνέχισαν να παραμένουν για χρόνια τεταμένες.
Τα Windows κερδίζουν
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, κατέστη σαφές ότι η Microsoft ήταν σχεδόν ασταμάτητη καθώς επίσης και η απόλυτη κυρίαρχος στον κλάδο της τεχνολογίας.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Apple βρισκόταν σε αδιέξοδο. Όταν ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Apple, Γκιλ Αμέλιο το 1996 ήθελε να εξαγοράσει τη NeXT και να φέρει τον Τζόμπς πίσω στην Apple, ο Γκέιτς προσπάθησε να τον σταματήσει.
«Δεν καταλαβαίνετε ότι ο Στιβ δεν ξέρει τίποτα για την τεχνολογία; Είναι απλώς ένας πάρα πολύ καλός πωλητής. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι παίρνεις μια τόσο ανόητη απόφαση.»
Μέσα σε έναν χρόνο ο Τζομπς γίνεται διευθύνων σύμβουλος της Apple. Στην πρώτη του ομιλία στο Macworld, ανακοίνωσε ότι είχε αποδεχτεί μια επένδυση από τη Microsoft για να διατηρήσει την Apple σε λειτουργία. Ο Μπιλ Γκέιτς εμφανίστηκε σε μια τεράστια οθόνη μέσω δορυφορικού συνδέσμου.
Ο Γκέιτς θαύμαζε τη δουλειά του Τζόμπς, ακόμα κι αν δεν συμφωνούσε με πολλές από τις ιδέες του. Όταν η Apple παρουσίασε το iTunes, ο Γκέιτς έστειλε mail στους υπαλλήλους του στη Microsoft που έλεγε: «Η ικανότητα του Στιβ Τζόμπς να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες, έχει κάνει την Apple να παρουσιάζει συνεχώς νέα πράγματα που φέρνουν την επανάσταση στον τομέα μας.»
Λίγα χρόνια αργότερα, το 2001, όταν η Apple παρουσίασε το πρώτο της iPod, ο Γκέιτς έστειλε ένα άλλο μήνυμα στην εταιρεία του:
«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κάποιο σχέδιο, παρόλο που ο Τζομπς είναι σε άλλο επίπεδο, εάν κινηθούμε γρήγορα μπορούμε να κάνουμε θαύματα και να τους ξεπεράσουμε»
Ακόμη, ο Γκέιτς πίστευε ότι η τεράστια επιτυχία που σημείωσε η Apple μετά και από την παρουσίαση του iPhone προήλθε από τον ίδιο τον Τζόμπς και όχι από τη «κλειστή» φιλοσοφία της Apple.
«Η ολοκληρωμένη προσέγγιση λειτουργεί καλά όταν ο Στιβ βρίσκεται στο τιμόνι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίζει να κερδίζει» δήλωσε ο Γκέιτς.
Ο Τζόμπς ωστόσο, δεν έδειξε κανένα έλεος όταν ο Γκέικς αποφάσισε να παραιτηθεί από τη Microsoft το 2006 για να επικεντρωθεί περισσότερο στο ίδρυμά του. «Ο Μπιλ δεν έχει εφεύρει ποτέ τίποτα, γι ‘αυτό νομίζω ότι του ταιριάζει καλύτερα η φιλανθρωπία από την τεχνολογία» δήλωσε ο Τζόμπς.
Μετά τον θάνατο του Τζόμπς, ο Γκέιτς δήλωσε: «Σέβομαι τον Στιβ, έπρεπε να είχαμε δουλέψει μαζί. Τίποτα από αυτά [που είχε πει] δεν με ενοχλεί καθόλου».
Αδιαμφισβήτητα, και οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην πρόοδο της τεχνολογίας. Ο Τζόμπς έκανε την Apple την πιο ισχυρή και επικερδή τεχνολογική εταιρεία στον κόσμο και ο Γκέιτς είναι το τρίτο πλουσιότερο άτομο παγκοσμίως.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr