Powered by

ΕΤΕπ: Αύξηση όγκου επενδύσεών €76,8 δισ. το 2020

O Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αύξησε το 2020 τον όγκο χρηματοδότησής του σε 76,8 δισεκατομμύρια ευρώ, με το ένα τρίτο αυτών των κεφαλαίων, 25,5 δισεκατομμύρια ευρώ, να κατευθύνεται στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγιερ κατά την ετήσια ενημέρωση προς τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειονότητα των επιχορηγήσεων κατευθύνθηκε σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις για να αποφευχθεί η αφερεγγυότητα και η απώλεια θέσεων εργασίας, ειδικά σε χώρες που δεν είχαν τα δημοσιονομικά μέσα για μαζικά εθνικά πακέτα διάσωσης.

Αντανακλώντας την πρόσθετη ανάγκη βοήθειας που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19, η υποστήριξη του Ομίλου ΕΤΕπ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 30,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, περισσότερες από 425.000 εταιρείες επωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση, διατηρώντας περισσότερες από 4,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Η ΕΤΕπ το πέτυχε αυτό χωρίς να αγνοήσει τις άλλες επενδυτικές της προτεραιότητες: οι περιβαλλοντικές επενδύσεις έφτασαν τα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έργα υποδομής υποστηρίχθηκαν με 15 δισεκατομμύρια ευρώ και τα 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ πήγαν σε έργα καινοτομίας.

Ως μέρος της απάντησης COVID-19, ο Όμιλος ΕΤΕπ αύξησε μαζικά τη χρηματοδότησή του για τον τομέα της υγείας. Υποστήριξε  νοσοκομεία και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη μαζική παραγωγή εμβολίων. Στις αρχές του έτους, η τράπεζα της ΕΕ ενέκρινε γρήγορα δάνειο 100 εκατομμυρίων ευρώ στην BioNTech, τη γερμανική εταιρεία που μας έφερε το πρώτο εμβόλιο COVID-19 σε συνεργασία με την Pfizer.

Ο Όμιλος χρηματοδότησε έναν αριθμό εμβολίων, αλλά και εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες COVID και τεχνολογία δοκιμών.

Μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΤΠ), το οποίο άρχισε να λειτουργεί το φθινόπωρο του 2020.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει εγγυήσεις ύψους σχεδόν 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για να επιτρέψουν στον Όμιλο ΕΤΕπ να παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση για κυρίως μικρές και μεσαίες -μεγέθη εταιρείες που πλήττονται από την κρίση.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Χόγιερ προειδοποιεί για ένα αυξανόμενο επενδυτικό κενό απειλεί τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για μια πράσινη ανάκαμψη, σύμφωνα με τη νέα έκθεση επενδύσεων της ΕΤΕπ.

Σύμφωνα με την έκθεση που θα δημοσιευθεί την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, το 45% των εταιρειών της ΕΕ αναμένουν να μειώσουν τις επενδύσεις τους μετά την κρίση, ενώ μόνο το 6% αναμένεται να την αυξήσει.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι οι εταιρείες έχουν επίγνωση της επείγουσας ανάγκης να επενδύσουν, ιδίως στην ψηφιοποίηση και τη δράση για το κλίμα, αλλά η κρίση του COVID τους στερεί τα μέσα για να το πράξουν.

"Θα πρέπει να ανησυχούμε από το τεράστιο τέντωμα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό εάν δεν κινητοποιήσει περισσότερα χρήματα για καινοτομία", δήλωσε ο Χόγιερ.

"Αλλά πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούμε από την επιτυχία του οικονομικού πυλώνα του Σχεδίου Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο πέτυχε τον αυξημένο στόχο του να κινητοποιήσει επενδύσεις 500 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο καλοκαίρι, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Δείξαμε ότι, με δημιουργικά μέσα και αποτελεσματική συμπληρωματικότητα μεταξύ χρηματοδοτικών εργαλείων και δημοσιονομικής στήριξης, ένα σχετικά μικρό ποσό δημόσιου χρήματος είναι σε θέση να αντλήσει ένα τεράστιο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων σε έργα που διαφορετικά θα αγωνιζόταν να βρουν χρηματοδότηση".

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Οι μισθοί αυξάνονται πιο γρήγορα από τις τιμές
Σε ποια χώρα εργάζονται λιγότερο απ’ όλους τους Ευρωπαίους–Η θέση της Ελλάδας
Black Friday: Τemu και Shein εκτοξεύουν το κόστος μάρκετινγκ αγοράζοντας ακριβά… λέξεις-κλειδιά
Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,3% στην ευρωζώνη
Θα παρέμβει η ΕΚΤ στα γαλλικά ομόλογα; Τα σενάρια και το όπλο του TPI
To bitcoin «γλυκοκοιτάζει» και πάλι τα $100.000
Ισπανία: Σε υψηλό τριών μηνών ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
ΗΠΑ: Με ρυθμό 2,8% «έτρεξε» η οικονομία το τρίτο τρίμηνο
Goldman Sachs: Τι προτείνει στους επενδυτές για το 2025
Γκούλσμπι (Fed): Πρέπει να επιβραδυνθεί ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων