Έρχεται το ΕΣΤΙΑ 2;

Σχέδιο Εστία 2 φαίνεται ότι ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών στη βάση του οποίου οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. Αυτό προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο και στελέχη της ΕΔΕΚ για το θέμα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφερόμενος στο θέμα της βασικής κατοικίας, σημείωσε πως «ήδη υπάρχει αναστολή στην οποιαδήποτε εκποίηση μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Δεύτερον, υπάρχει το σχέδιο Εστία στο οποίο ένας αριθμός αιτητών έχει εγκριθεί, ένας αριθμός έχει απορριφθεί και ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις δόσεις γιατί είναι οι πολύ ευάλωτες ομάδες. Εκπονείται εκ μέρους της κυβέρνησης το Εστία 2 που αφορά πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες κατοικίας κάτω των 350,000 ευρώ που δεν έχουν τις δυνατότητες έστω και με μειωμένη δόση με βάση το Εστία 1 ν’ ανταπεξέλθουν. Με βάση το Εστία 2 που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, αυτές οι πολύ ευάλωτες ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν πολύ λιγότερη δόση, με το κράτος να συνεισφέρει περισσότερα αλλά επιπρόσθετα και οι τράπεζες να επωμιστούν επιπρόσθετο κόστος. Με αυτά τα δυο ζητήματα θεωρώ πως και η κοινωνία ωφελείται και η χώρα ως επενδυτικός προορισμός αλλά επιπρόσθετα δείχνουμε και την κοινωνική μας ευαισθησία στις ευάλωτες ομάδες, στη βασική κατοικία αλλά και το αναφαίρετο δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη».

Ειδικό δικαστήριο
Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των πολιτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη ο κ. Νεοφύτου υπογράμμισε πως το δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη είναι αναφαίρετο. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τρόικα και όσοι παρακολουθούν την πορεία της χώρας, ζητούσαν επίμονα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να θεσπίσουν ειδικό δικαστήριο για τις χρηματοπιστωτικές διαφορές και τις εμπορικές διαφορές. Το πρόβλημα στον τόπο μας, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι που καθυστερεί η απονομή δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα από τη μια όσοι έχουν δίκιο στο τέλος να μην μπορούν να το βρουν σύντομα και δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη.
 
Από την άλλη, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη δικαστικών αποφάσεων υπήρξε διαχρονικά μια εκμετάλλευση είτε από στρατηγικούς κακοπληρωτές είτε από άλλους πολίτες που εν γνώση τους δεν είχαν καμιά πιθανότητα να κερδίσουν τη δίκη, προσέφευγαν στη δικαιοσύνη και κέρδιζαν 5 ή 10 ή 15 χρόνια μέχρι να βγει απόφαση.
 
Οφείλει αυτή η πολιτεία να ρυθμίσει αυτό το ζήτημα με ειδικό δικαστήριο για να μπορούν να βγαίνουν αποφάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, 3,6,7 μήνες. Αυτό βοηθά και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, βοηθά και την εικόνα της χώρας αλλά είναι και δίκαιο προς τον δανειολήπτη. Μέχρι ωσότου όμως, γιατί θα χρειαστούμε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία με την Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται μια πρωτοβουλία. Είναι αποδεκτό από την εκτελεστική εξουσία και το βλέπει θετικά και το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι την πλήρη θέσπιση του πλαισίου που έχω πει, το Ανώτατο Δικαστήριο να ορίσει συγκεκριμένους δικαστές που θα εξετάζουν μόνο αυτές τις ειδικές διαφορές».
 

Δειτε Επισης

Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα
Υστερούν σε χρηματοοικονομικές γνώσεις οι Κύπριοι-Τα αποτελέσματα μελέτης του ΚΟΕ του Παν. Κύπρου
Ένωση Πλοιοκτητών: Έμπρακτη συμμετοχή στην προσπάθεια «Αμάλθεια»-Προσέφερε τρόφιμα αξίας €300.000
Στα €6,76 δισ. η αξία των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος
Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για καταβολή συντάξεων ζητούν πρώην στελέχη του ΡΙΚ