Powered by

€440 εκατ. στο ταμείο του Ομίλου Olympia απ’ την πώληση Play

«Ζεστά» 440 εκατ. ευρώ θα εισέλθουν στο Ταμείο του ομίλου Olympia συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού έπειτα απ’ το mega deal να πουλήσει στην Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νελ το 20% που κατείχε στην πολωνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Play.

Κεφάλαια, που σύμφωνα με κύκλους του ομίλου που μίλησαν στο NM αναμένεται να επανεπενδυθούν στο σύνολο τους. Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο ήδη συγκροτείται και το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμα και την εξαγορά εταιρείας εντός των δραστηριοτήτων που κινείται σήμερα ο όμιλος.

Σημειωτέον πως το Olympia Group βρίσκεται ήδη σε φάση επέκτασης των δραστηριοτήτων τόσο με τη Sunlight και το νέο εργοστάσιο μπαταριών στις ΗΠΑ όσο και με το μετασχηματισμό των Public – Media Markt όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά.

Με την πώληση των μετοχών, σε ένα deal που αποτιμά την Play 2,2 δισ ευρώ, ο όμιλος Olympia πλέον εξέρχεται της πολωνικής αγοράς και πλέον οι μεγάλες του συμμετοχές αφορούν την ελληνική και την κυπριακή αγορά.

Νωρίτερα με ανακοίνωση της η γαλλική Iliad ενημέρωνε για την κατάθεση της επίσημης πρότασης εξαγοράς στην τιμή των  39 ζλότι ανά μετοχή. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους της Play, το ύψος της συμφωνίας φθάνει τα 3,5 δισ ευρώ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν οι δύο βασικοί μέτοχοι της πολωνικής εταιρείας, ο όμιλος Olympia και η ισλανδική Novator Partners, που από κοινού ελέγχουν το 40%, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας εταιρείας, έχουν δώσει την έγκριση τους για τη συναλλαγή ενώ θετικό είναι και το ΔΣ της Play.

«Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά ενός πακέτου ελέγχου 40% από τους δύο μεγαλύτερους μετόχους της Play με την ίδια τιμή (δηλαδή 39 ζλότι ανά μετοχή), η οποία θα δώσει στην Iliad την πλειοψηφία των θέσεων στο Συμβούλιο Διευθυντών της Play», ανέφερε η Iliad σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός ολίγου αναμένεται και επίσημο ανακοινωθέν από τον όμιλο Olympia.

Η προσφορά της Iliad εμπεριέχει premium κατά 39% υψηλότερo από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της πολωνικής εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ράλι σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό με την τιμή πλέον να προσεγγίζει τα 39 ζλότι (+39%).

Η χρονική στιγμή που έγινε το ντιλ φαίνεται ότι είναι η καλύτερη δυνατή για τον όμιλο Olympia και τον Πάνο Γερμανό. Και τούτο καθώς η μετοχή της Play το προηγούμενο διάστημα δεχόταν πιέσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για το κόστος που θα είχε η αλλαγή του εξοπλισμού της Huawei Technologies Co που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πολωνική εταιρεία, στην περίπτωση που και η πολωνική κυβέρνηση ακολουθούσε τις ΗΠΑ μπλοκάροντας την κινεζική εταιρεία απ’ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

Ήδη πάντως η εταιρεία απ’ τον περασμένο Ιούνιο συγκροτούσε σχέδιο για την απόσπαση των περίπου 8.000 πύργων εκπομπής σήματος που διαθέτει με μια αποτίμηση περίπου 800 εκατ. ευρώ. Ένα σχέδιο, το οποίο η Iliad δηλώνει ότι θα διατηρήσει.

«Η εξαγορά θα ενισχύσει το αναπτυξιακό μας δυναμικό και θα μας επιτρέψει να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς φορείς στην Ευρώπη με 41 εκατομμύρια συνδρομητές», δήλωσε ο Τομά Ρεινό, διευθύνων σύμβουλος της Iliad, σε τηλεφωνική συνομιλία με αναλυτές σήμερα. Εάν ολοκληρωθεί η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγορά της Iliad και θα επεκτείνει την γαλλική εταιρεία σε μια τέταρτη αγορά μετά την επέκτασή της στην Ιρλανδία και την Ιταλία την προηγούμενη τριετία.

Σημειωτέον ότι για να ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταβίβασης της Play θα πρέπει να δοθεί και η απαραίτητη έγκριση απ’ τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές.

Η Iliad επισήμανε ότι η συμφωνία θα αυξήσει τα κέρδη της από τον πρώτο χρόνο, ενώ θα πληρώσει την εξαγορά με μετρητά και δανεισμό, με τη χρηματοδότηση να είναι ήδη εξασφαλισμένη από τράπεζες που όμως δεν κατονομάζει. Ο καθαρός λόγος χρέους προς ebitda θα αυξηθεί από 2,2 φορές στα τέλη Ιουνίου σε 3,2 φορές σε pro forma βάση μετά τη συμφωνία, αλλά η εταιρεία τόνισε ότι σκοπεύει να το «μειώσει σταδιακά μετά την εξαγορά».

Η Play εμφάνισε έσοδα 1,6 δισ. ευρώ τους τελευταίους 12 μήνες και 32% περιθώρια λειτουργικού κέρδους, καθώς και 269 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές πριν από την πληρωμή του μερίσματος.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr 

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης