Βάκης: Θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές

Την προσπάθεια του, σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση, τη Βουλή και άλλους παραγωγικούς φορείς του τόπου, θα συνεχίσει ο ΣΕΛΚ, προκειμένου να ανατρέψει τα αρνητικά δεδομένα και να συγκρατήσει τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ, Δημήτρης Βάκης, μιλώντας στο πλαίσιο της 59ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου, πέραν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, είναι εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και η διατήρηση της απασχόλησης, «ίσως τα δύο πιο μεγάλα στοιχήματα που έχουμε να κερδίσουμε». 

Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΕΛΚ έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες, συμμετείχε σε πολλές συσκέψεις, κατέθεσε εισηγήσεις για συγκράτηση των αρνητικών επιπτώσεων και ενίσχυσή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο
«Παράλληλα, τονίσαμε ότι ενδεχομένως η κρίση αυτή να αποτελέσει την ευκαιρία για την απαραίτητη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και στην ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών της», σημείωσε σχετικά ο κ. Βάκης.

Αναγνώρισε ακόμα ότι στεκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την οικονομία, την κοινωνία και το επάγγελμα μας γενικότερα. 

«Οι συνθήκες απαιτούν συνεργασία, συλλογικότητα, νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Κανένας δεν περισσεύει. Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί η απασχόληση και να υπάρξει η απαραίτητη ρευστότητα στις επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η συνεργασία μεταξύ του κράτους και των παραγωγικών φορέων της οικονομίας είναι απαραίτητη.

Ο ΣΕΛΚ, επεσήμανε, παραμένει στη διάθεση  όλων «για να προχωρήσουμε στην αναγκαία μεταρρύθμιση του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι του τόπου, περιορίζοντας από τη μια τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα και, από την άλλη, να σχεδιάζοντας και ενεργώντας από τώρα για την επόμενη δεκαετία».


Θα δοκιμαστούν οι εθνικές μας αντοχές
Επισημαίνοντας ότι η εξάπλωση της πανδημίας είναι ασφαλώς μια παγκόσμια πραγματικότητα, γεγονός που έχει άμεση και έντονη επίδραση σε μικρές, ανοιχτές οικονομίες όπως την κυπριακή, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ τόνισε ότι ποτέ άλλοτε μια κρίση σε περίοδο ειρήνης δεν επέφερε μια τόσο μεγάλη κάμψη στη διεθνή οικονομική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα, σχεδόν ταυτόχρονα.
 
«Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, ενώ οι ενδείξεις για την Κύπρο δεικνύουν μείωση στο ΑΕΠ κατά 7% για το τρέχον έτος», είπε σχετικά. 

Αναγνώρισε ακόμα ότι αναντίλεκτα, αναμένονται δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και θα δοκιμαστούν οι εθνικές αντοχές. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και μας προβληματίζουν. Οι κύριοι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας έχουν επηρεαστεί, με την πλήρη ανάκαμψη να μην αναμένεται στο άμεσο μέλλον», εξήγησε ο κ. Βάκης.

Green Deal, ψηφιακός μετασχηματισμός και τεχνολογία
Σημαντικοί στόχοι, όπως είπε, είναι αυτοί που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή ο στόχος της αειφόρου ανάπτυξης μέσω του Green Deal και ο στόχος του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνολογίας.

«Αμφότεροι μπορούν να αποτελέσουν το θεμέλιο για την ανάπτυξη της οικονομίας μας, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, σε πιο στέρεες και μακρόπνοες βάσεις. Εμείς στο ΣΕΛΚ θα δώσουμε όλες τις αναγκαίες μάχες για το καλό του επαγγέλματος, για το καλό της οικονομίας και για το καλό της Κύπρου», διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου.

 

 

Εξάλλου, τόνισε ότι ο ΣΕΛΚ συνεχίζει να συμμετέχει σε όλα όσα τον αφορούν, μέσω της παρουσίας μελών του Συμβουλίου, της διεύθυνσης και των Επιτροπών του σε συναντήσεις, διασκέψεις και επαφές.

Η συμμετοχή του ΣΕΛΚ στη συζήτηση πολλών νομοσχεδίων γίνεται σε συνεχή βάση, ενώ υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με υπουργεία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, άλλες αρχές και κρατικά τμήματα και φορείς της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΛΚ συμμετέχει σε έργα που αφορούν στην εκπόνηση νέας μακροπρόθεσμης στρατηγικής της οικονομίας, στην αναθεώρηση του πλαισίου του Εταιρικού Δικαίου, στην οικονομική διπλωματία, σε φορολογικά θέματα, σε θέματα αφερεγγυότητας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. 

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών