Bill Gates Foundation: Σε οπισθοδρόμηση 25 ετών λόγω κορωνοϊού

Ο αντίκτυπος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού σταμάτησε και αντέστρεψε την παγκόσμια πρόοδο στην υγεία, προκαλώντας οπισθοδρόμηση 25 ετών και εκθέτοντας εκατομμύρια ανθρώπους στον κίνδυνο θανατηφόρων ασθενειών και της φτώχειας, προειδοποιεί έκθεση του Bill & Melinda Gates Foundation.
 
Εξαιτίας του COVID-19, το ποσοστό ακραίας φτώχειας αυξήθηκε κατά 7% και η κάλυψη με τακτικά εμβόλια -ένας καλός αντιπροσωπευτικός δείκτης για τον τρόπο λειτουργίας των συστημάτων υγείας- μειώνεται σε επίπεδα που είχαν διαπιστωθεί τελευταία φορά τη δεκαετία του 1990, επισημαίνεται στην έκθεση του ιδρύματος αυτού.
 
«Πρόκειται για μια τεράστια οπισθοδρόμηση», δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα πορίσματα της έκθεσης ο Μπιλ Γκέιτς, συμπρόεδρος του ιδρύματος αυτού και ένας από τους εξέχοντες φιλανθρώπους που χρηματοδοτούν την παγκόσμια υγεία και ανάπτυξη.
 
Η έκθεση αυτή, η οποία ιχνηλατεί την πρόοδο που συντελείται όσον αφορά τους Στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs) για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας, συμπεραίνει ότι φέτος, βάσει σχεδόν όλων των δεικτών, ο κόσμος οπισθοδρόμησε.
 
Παράλληλα με την πτώση των ποσοστών τακτικού εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με την έκθεση, «σε 25 εβδομάδες έφερε τον κόσμο πίσω περίπου 25 χρόνια», τα αυξανόμενα επίπεδα της φτώχειας και της οικονομικής ζημίας από την πανδημία ενισχύουν τις ανισότητες.
 
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η πανδημία είχε δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες, στις κοινότητες φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων και στους ανθρώπους που ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. «Έπειτα από 20 συναπτά έτη μείωσης της ακραίας φτώχειας, τώρα είδαμε μια αναστροφή», δήλωσε ο Μαρκ Σούζμαν, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Γκέιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Είχαμε σχεδόν 40 εκατομμύρια ανθρώπους που εξωθήθηκαν ξανά στην ακραία φτώχεια. Πρόκειται για περισσότερο από ένα εκατομμύριο (ανθρώπους) την εβδομάδα από τότε που ενέσκηψε ο ιός», σημείωσε.
Η έκθεση αυτή επικαλείται προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βάσει των οποίων παρά τα 18 τρισεκ. δολάρια που ήδη δαπανώνται για να τονωθούν οι οικονομίες ανά τον κόσμο, η παγκόσμια οικονομία θα χάσει 12 τρισεκ. δολάρια ή περισσότερα ως το τέλος του 2021- πρόκειται για την μεγαλύτερη παγκόσμια απώλεια ΑΕΠ από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
 
Μολονότι το τοπίο είναι «ζοφερό» αυτήν την στιγμή, ο Γκέιτς τόνισε ότι έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος θα αναδυθεί από την πανδημία και θα ξαναρχίσει να προοδεύει προς τους στόχους του για την βελτίωση της παγκόσμιας υγείας.
 
«Είτε μας πάρει δύο χρόνια είτε ακόμη και τρία, πιστεύουμε όντως ότι αυτό θα το ξεπεράσουμε και θα επανέλθουμε στην πορεία μας», υπογράμμισε.
 
ΠΗΓΗ: .fortunegreece.com

Δειτε Επισης

Τρίζουν τα θεμέλια της εργασιακής ειρήνης στον κατασκευαστικό τομέα της Γερμανίας
Κύρια κινητήρια δύναμη για τις αγορές χρυσού οι Κεντρικές Τράπεζες των αναδυόμενων οικονομιών
Σε ανοδική πορεία οι τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο... Στο κρέας η μεγαλύτερη αύξηση
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι