powered by

Ηροδότου: Με νέο κύμα ΜΕΔ, πώς μπορούμε να αναστείλουμε εκποιήσεις;

Η Κύπρος διαθέτει το πλέον γερασμένο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, με το 45% των ΜΕΔ να έχουν πέραν των 5 ετών καθυστερήσεις.
 
Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνο Ηροδότου, υπάρχει κακή κουλτούρα αποπληρωμής στην Κύπρο, προειδοποιώντας ότι αναμένεται ότι θα έρθουν νέες μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις μετά την αναστολή δόσεων το 2021.
 
"Με νέο κύμα ΜΕΔ, πώς μπορούμε να κάνουμε αναστολή εκποιήσεων", διερωτήθηκε ο κ. Ηροδότου.
 
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η στήριξη ευάλωτων ομάδων θα πρέπει να γίνεται μέσω κοινωνικών πολιτικών και όχι μέσω τραπεζών.
 
Διευκρίνισε ακόμα ότι θέση της ΚΤΚ είναι ότι δεν δικαιολογείται η επέκταση της αναστολής δόσεων μετά τον Δεκέμβριο του 2020, τονίζοντας ότι για το 2021 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ στο 5,6%. 
 
Καμπανάκι κινδύνου χτύπησε επίσης ο Διοικητής για €11,3 δισ. δάνεια που αποτελούν το 55% των εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και εντάχθηκαν στο μορατόριουμ δόσεων, εξηγώντας ότι δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια το 2021.
 
Εξάλλου είπε ότι από τα €2.095 δισ. νέων δανείων το πρώτο επτάμηνο του 2021, το 41% του δανεισμού ήταν σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 31% σχετίζονταν με ανέγερση κατοικίας.

Δειτε Επισης

Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο
Ευρωζώνη: Σημάδια αποκλιμάκωσης για τα επιτόκια δανεισμού τον Μάιο-Τι δείχνει η έκθεση της ΕΚΤ
Έρχονται αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών-Τι συζήτησε ο SSM με τα πιστωτικά ιδρύματα
Λαγκάρντ: Σε σωστή τροχιά τα επιτόκια της ΕΚΤ-Απόλυτη προσήλωση στον στόχο για πληθωρισμό 2%
Τίμησε τον Κωνσταντίνο Ηροδότου η ΕΤΥΚ-«Κατά τη θητεία του ως Διοικητής επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα»
Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Νέο σχέδιο για πρόωρη εξόφληση ενήμερων δανείων από ΚΕΔΙΠΕΣ-Τέλος στην επιδότηση τόκων
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
CEO της Aegean Baltic Bank S.A. ο Αριστείδης Βουράκης-Αναλαμβάνει καθήκοντα τον Οκτώβριο