Powered by

Συνεχίζονται οι έρευνες εναντίον του έμπορου τέχνης Yves Bouvier για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων

Νέες εξελίξεις φαίνεται να προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση με τις απάτες σε έργα τέχνης που φέρουν ως βασικό εμπλεκόμενο τον Ελβετό επιχειρηματία, Yves Bouvier. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού Artnet News, ο Yves Bouvier, εκτός από τις κατηγορίες για απάτη, φαίνεται να αντιμετωπίζει τώρα και πιθανές κατηγορίες για φοροδιαφυγή. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, ύστερα από απόφαση ελβετικού ποινικού δικαστηρίου που πάρθηκε στις 3 Αυγούστου και έχει να κάνει με την αποσφράγιση εγγράφων που σχετίζονται με τα οικονομικά του. 

Όπως αναφέρει το Artnet News, τα έγγραφα αυτά αποκαλύπτουν υπολογισμούς από την Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση της Ελβετίας, στους οποίους διαφαίνεται πως ο Bouvier οφείλει έως και 360 εκατομμύρια δολάρια σε μη καταβληθέντες φόρους, με βάση τα κέρδη που φέρεται να αποκόμισε εις βάρος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Dmitry Rybolovlev. 

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των δύο, βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015, μία διεθνής δικαστική μάχη, καθώς ο Rybolovlev κατηγορεί τον Ελβετό επιχειρηματία για απάτη, κατάχρηση εμπιστοσύνης και ξέπλυμα χρήματος εις βάρος της οικογένειας του. Μάλιστα, ο Bouvier είχε συλληφθεί στο Μονακό, ως ύποπτος για χειραγώγηση τιμών κατά την πώληση έργων τέχνης, καθώς φέρεται να πούλησε δεκάδες έργα των Πικάσο, Μοντιλιάνι, Γκωγκέν, Ντεγκά και Λεονάρντο ντα Βίντσι σε υπερτιμημένες τιμές ή μέσω πλαστών εγγράφων. 

Από πλευράς της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Διοίκησης της Ελβετίας, η πρώτες έρευνες για τον Bouvier άρχισαν τον Μάρτιο του 2017, υπό την κατηγορία ότι δεν δήλωσε το σύνολο των εσόδων του μεταξύ του 2007 και του 2015. Ο ισχυρισμός αυτός επεκτάθηκε και σε δύο από τις εταιρείες του, οι οποίες είναι υπεράκτιες. Σύμφωνα με έκθεση στην εφημερίδα Le Temps, οι φορολογικές Αρχές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η «αποτελεσματική διοίκησή» τους, πραγματοποιείτο στην Ελβετία και ως εκ τούτου, είναι φορολογητέες.

Την ίδια ώρα, το έντυπο The Art Newspaper (ΤΑΝ), αναφέρει πως οι ελβετικές Αρχές εκτιμούν ότι ο Bouvier χρωστούσε 180 εκατομμύρια δολάρια σε μη καταβληθέντες φόρους κατά την έναρξη της έρευνας. Όπως εξηγεί, ο αριθμός αυτός φέρεται να έχει διπλασιαστεί. 

Η TAN αναφέρει επίσης, ότι η διαμάχη επικεντρώνεται στο κατά πόσον οι πωλήσεις έργων τέχνης πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία ή στη Σιγκαπούρη, όπου ο Bouvier ισχυρίζεται ότι μετακόμισε το 2009, και ως εκ τούτου δεν θα ήταν υπόχρεος για την καταβολή ελβετικών φόρων εκείνη τη χρονική περίοδο. Επιπρόσθετα, οι φορολογικές αρχές υποστηρίζουν ότι η κατοικία του στη Σιγκαπούρη δεν είναι έγκυρη και πως οι συμφωνίες πραγματοποιήθηκαν στη Γενεύη.

Το δημοσίευμα της ΤΑΝ, επικαλούμενο πληροφορίες, αποκαλύπτει ακόμη, ότι η Φορολογική Διοίκηση κατάσχεσε «αγνώστου ταυτότητας» περιουσία του Ελβετού επιχειρηματία, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει 4,9 εκατομμύρια δολάρια και φέρει την περιγραφή «ενέχυρο».
Για την πολύκροτη υπόθεση, η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια, με τον Rybolovlev να ζητά δικαιοσύνη για τη πολυδάπανη απάτη που υπέστη και τις διαδικασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αμερική, Λονδίνο, Παρίσι και Γενεύη.

Πηγή: artnet.com/art-world/yves-bouvier-

Δειτε Επισης

Scope: Βελτιώνονται οι μακροπρόθεσμες πιστωτικές προοπτικές της Τουρκίας-Τι προειδοποιεί ο γερμανικός οίκος
Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε της Ισπανίας για πρώτη φορά από το 2006
Σε υψηλό 12 ετών το ασήμι-Νέο ιστορικό ρεκόρ για χρυσό
Κυρώσεις στον Ρώσο Σεργκέι Σεργκέγιεβιτς Ιβανόφ και στην εταιρεία κρυπτονομισμάτων Cryptex από ΗΠΑ
Καμπανάκι από ING-Κολλημένη σε στασιμότητα η γερμανική οικονομία
Το Κογκρέσο απέτρεψε προεκλογικό «shutdown» στις ΗΠΑ
Άνω των 100 εταιρειών υπέγραψαν Σύμφωνο της Ε.Ε. για ΤΝ-Mεταξύ αυτών και διεθνείς κολοσσοί
Η Google προσέφυγε κατά της Microsoft ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής-Γιατί την κατηγορεί
Σουηδία: Μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης η Κεντρική Τράπεζα της χώρας
Επιχείρηση Σιμσέκ στη Νέα Υόρκη να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών-Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας