Γιάννης Μάτσης: Απώλεια για την Ελληνική, το Τραπεζικό Σύστημα και την Οικονομία

Η αποχώρηση του Γιάννη Μάτση από το πηδάλιο της Ελληνικής Τράπεζας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στον τραπεζικό τομέα, αλλά και ευρύτερα στην κυπριακή επιχειρηματικότητα. Λογικά τα ερωτηματικά γιατί φεύγει από τη θέση του CEO μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του τόπου. Ποιοι είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν σε αποχώρηση, ή που οδήγησαν τους μέτοχους σε αποδέσμευση;
 
Τα ερωτηματικά είναι ακόμη μεγαλύτερα γιατί μόλις πρόσφατα έγινε η ετήσια γενική συνέλευση της Τράπεζας όπου, εκεί, οι έξι μεγάλοι μέτοχοι (Demetra Investment Public, Wargaming Group Limited, Poppy SARL, Third Point Hellenic Recovery Fund, Ταμείο Προνοίας Υπαλλήλων της Τράπεζας και Senvest) εξέλεξαν τον Γιάννη Μάτση με 100% θετικούς ψήφους και μηδέν εναντίον! Τι έγινε λοιπόν σε διάστημα λίγων εβδομάδων και αποχωρεί;

Διαβάστε ακόμα: Η ανακοίνωση Ελληνικής για την «παραίτηση» Μάτση 

Διαβάστε ακόμα: Παραίτηση - έκπληξη Μάτση από Ελληνική
 
Ο Γιάννης Μάτσης χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους, όχι μόνο του τραπεζικού συστήματος, αλλά και γενικά της κυπριακής επιχειρηματικότητας. Έχει τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν (ή που πρέπει να χαρακτηρίζουν) την νέα γενιά ανώτερων στελεχών μεγάλων οργανισμών: μεγάλη και σε βάθος γνώση του χρηματοοικονομικού / τραπεζικού τομέα, προσήλωση στους στόχους, άτεγκτος σε θέματα επιχειρηματικής ηθικής, αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, έμφαση στην αξιοκρατία, ιδιαίτερη επιμονή στην ορθή εταιρική διακυβέρνηση. Μεγαλύτερο του, όμως, χαρακτηριστικό είναι η εντιμότητα και το ακέραιο του χαρακτήρα του. Γνώριζαν όλοι οι stakeholders της Τράπεζας (μέτοχοι, προσωπικό, πελάτες, πολιτικό σύστημα) ότι το μόνο κριτήριο στις αποφάσεις του είναι το καλό της Τράπεζας και των μετόχων της. 
 
Πρώτος του μεγάλος στόχος ήταν να καταστήσει βιώσιμη την Ελληνική Τράπεζα και αυτό θα γινόταν με ένα και μόνο τρόπο: μια μεγάλη εξαγορά. Αυτό το κατάφερε με την συγχώνευση του υγιούς κομματιού του Συνεργατισμού με την Ελληνική. Ο Γιάννης Μάτσης ηγήθηκε της ομάδας που εργάστηκε για την μεγάλη αυτή εξαγορά και πιστώνεται προσωπικά με αυτή την επιτυχία. Μεγάλο ρόλο διαδραμάτισε επίσης στην προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σαν μέλος και αργότερα σαν Πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών έλαβε μέρος σε πολλές συναντήσεις που είχαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, σημαντικές για την διατήρηση σχέσεων correspondent banks με τις Κυπριακές τράπεζες. 
 
Προερχόμενος από μια καριέρα σε μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του εξωτερικού ο Γιάννης Μάτσης λειτουργούσε πάντα με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων (maximizing shareholder value) και είχε πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό του τους στόχους κερδοφορίας και τον τρόπο που θα έφτανε σε αυτούς τους στόχους. Ήξερε καλά ότι οι κυπριακές τράπεζες είχαν ανάγκη ξένους θεσμικούς επενδυτές ανάμεσα στο μετοχολόγιο τους για πάρα πολλούς λόγους, πέραν των κεφαλαίων που έβαζαν. Ήξερε ότι οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έφερναν και μια κουλτούρα που χρειαζόταν η κυπριακή επιχειρηματικότητα. Μια κουλτούρα αποτελεσματικότητας, επιβράβευσης της καλής προσπάθειας και των καλών στελεχών, αντικειμενικότητας, ξεκάθαρης εταιρικής διακυβέρνησης. Γι’ αυτό είχε και έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών της τράπεζας. 
 
Την απόλυτη εμπιστοσύνη είχε επίσης των ανώτερων στελεχών της τράπεζας. Και είναι γεγονός ότι η Ελληνική, μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις, την εξαγορά του Συνεργατισμού, και την τελευταία ετήσια γενική συνέλευση, μπήκε σε μια καλή πορεία σταθερότητας και ηρεμίας, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου όσο και σε επίπεδο στελεχών. 
 
Το τι έβρισκε παράλογο ο Γιάννης Μάτσης, αλλά και βρίσκουν όλοι οι θεσμικοί επενδυτές που επένδυσαν στις Κυπριακές τράπεζες, είναι οι ανελαστικές εργασιακές σχέσεις και η τεράστια δύναμη που είχε και έχει η συντεχνία των τραπεζικών υπαλλήλων ΕΤΥΚ στον τραπεζικό τομέα. Η ΕΤΥΚ στρεβλώνει και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια αλλαγής του εργασιακού καθεστώτος των τραπεζών και ο Γιάννης Μάτσης έδωσε πολλές μάχες με τη συντεχνία για αλλαγή του καθεστώτος αυτού. Μάλλον δεν ήταν συμπαθής στην συντεχνία, η οποία αποτελεί πλέον ένα από τους έξι μεγάλους μετόχους της τράπεζας. 
 
Στα επιχειρηματικά πηγαδάκια οι φήμες δίνουν και παίρνουν για τη μεγάλη αυτή αποχώρηση. Το τι έγινε στις κλειστές πόρτες του boardroom της Ελληνικής Τράπεζας μεταξύ των έξι μεγαλομετόχων και του Γιάννη Μάτση, για να αποχωρήσει ο τελευταίος, είναι δύσκολο να αποτυπωθεί και να αποκρυπτογραφηθεί. Ποιοι είναι οι μέτοχοι που δεν ήταν ικανοποιημένοι από τον CEO τους και γιατί; Στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» είναι γνωστοί οι μέτοχοι που έπαιξαν ρόλο σε αυτή την αποχώρηση. Ποιος είναι ο ρόλος της συντεχνίας; Σε ποιόν δεν έκανε τα χατίρια (και ποια είναι αυτά) ο επικεφαλής της Τράπεζας; Ποιοι είναι οι συσχετισμοί πλέον στην μετοχική δομή και στο Διοικητικό Συμβούλιο; 
 
Η Ελληνική Τράπεζα είναι μια συστημική τράπεζα με σημαντικό ρόλο στην τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Η ξαφνική αποχώρηση του Γιάννη Μάτση φέρνει ανασφάλεια και προβληματισμό στην οικονομία, στο τραπεζικό σύστημα και την επιχειρηματικότητα, σε μια περίοδο που τα τελευταία χρειάζονται σταθερότητα και ηρεμία. Είμαστε σίγουροι ότι το Συμβούλιο της τράπεζας, εν τη σοφία του, θα επιλέξει ένα (ή μία) κατάλληλο (η) νέο (α) CEO για να ηγηθεί του μεγάλου και σημαντικού, για την κυπριακή οικονομία, οργανισμού. Το τι αναμένουμε να δούμε είναι η στάση των ξένων θεσμικών μετόχων. Τυχόν αποχώρηση από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας θα είναι πισωγύρισμα για την Τράπεζα αλλά και την κυπριακή οικονομία. 

Δειτε Επισης

Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank
Αλλάζει η ατζέντα των διεθνών αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες