Παραίτηση - έκπληξη Μάτση από Ελληνική

Παραίτηση – έκπληξη υπέβαλε ο CEO της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews. Ο Ιωάννης Μάτσης ανέλαβε καθήκοντα CEO στην Ελληνική το 2017, σε μια περίοδο όπου οι τράπεζες βρίσκονταν αντιμέτωπες με τον μεγάλο όγκο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων καθώς και τις τεράστιες προκλήσεις που είχε ενώπιον του ο τραπεζικός τομέας.

Ο Γιάννης Μάτσης αναλαμβάνοντας τα ηνία της Ελληνικής επωμίστηκε την μεγάλη πρόκληση ώστε ο τραπεζικός όμιλος να καταστεί βιώσιμος μέσω μιας μεγάλης εξαγοράς. Ο στόχος αυτός στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 2019 με την πλήρη ενσωμάτωση της πρώην Συνεργατικής με την Ελληνική, διαδικασία που ολοκληρώθηκε εντός των χρονοδιαγραμμάτων και του προϋπολογισμού που είχαν τεθεί, ενώ αποτέλεσε ένα άκρως απαιτητικό έργο και μια μεγάλη πρόκληση.
 
Για την επίτευξη του deal, o Γιάννης Μάτσης μαζί με την πολύ ικανή ομάδα του για πάνω από ένα χρόνο εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την εξαγορά του καλού κομματιού του Συνεργατισμού, πετυχαίνοντας έτσι εξαιρετικό deal για την Ελληνική Τράπεζα, καθιστώντας την σήμερα ως την μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου στον τομέα της λιανικής τραπεζικής. Παράλληλα, ενδυναμώθηκε το επιχειρηματικό μοντέλο της Ελληνικής, θέτοντας την σε στέρεες βάσεις και σε τροχιά συνεχόμενης κερδοφορίας για το μέλλον.

Δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον Γιάννη Μάτση που συνδέθηκε με το deal Ελληνικής - Συνεργατισμός αποτέλεσε και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ύψους €150 εκατ. που ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2019.

Τα έβαλε με το κατεστημένο
Πρόκληση- στοίχημα για τον ceo της Ελληνικής που επέλεξε να επωμιστεί ο ίδιος αφορά την εσωτερική οργάνωση της Ελληνικής Τράπεζας. Δηλαδή, να επενδύσει στην τεχνολογία και να μετατρέψει την Ελληνική Τράπεζα σε ένα μοντέρνο οργανισμό.

Προς το σκοπό αυτό δεν δίστασε να τα βάλει με το κατεστημένο του συνδικαλισμού επιδιώκοντας όπως η αμοιβή του προσωπικού να είναι πιο δίκαιη και να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία στην καταβολή προσαυξήσεων στη βάση της παραγωγικότητας και αξιοκρατίας.

Βιογραφικό
Ο Ιωάννης Μάτσης γεννήθηκε το 1969. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή στη Λευκωσία και σπούδασε Χημική Μηχανική (B.A., M.Eng.) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Μεταξύ του 2008 και Απριλίου 2017 διετέλεσε Συνεταίρος της Point Nine Ltd, την οποία συν-ίδρυσε το 2008. Η Point Nine Ltd προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες και χρηματοοικονομικά λογισμικά προγράμματα σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
 
Μεταξύ του 1994 και 2008, εργάστηκε στο Λονδίνο. Ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Ομάδα Δομημένων Συναλλαγών στη Mizuho International plc από το Μάιο 2003 μέχρι το Μάρτιο 2008, όπου δημιούργησε και διεύθυνε την ομάδα για τη δόμηση και τη συναλλαγή πιστωτικών, επιτοκιακών και συναλλαγματικών παραγώγων. Μεταξύ Ιουνίου 1997 και Μαΐου 2003, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Ομάδα Πιστωτικών Παραγώγων στην ING Barings. Μεταξύ Σεπτεμβρίου 1996 και Ιουνίου 1997, ήταν Αντιπρόεδρος, Ομάδα Δομημένων Προϊόντων στην Chase Manhattan. Ξεκίνησε την καριέρα του τον Ιανουάριο 1994 στην ING Barings.
 
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου. Πρόεδρος (προηγουμένως Μέλος) του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και Μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τραπεζών. Είναι επίσης Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της APS Cyprus Ltd.
 
Διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Τράπεζας στις 24 Δεκεμβρίου 2013. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Μέλος της Επιτροπής Διορισμών / Εσωτερικής Διακυβέρνησης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
 
Διορίστηκε Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου στις 24 Απριλίου 2017.

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy