Nescafe: Ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο
10:41 - 23 Ιουλίου 2020

Tο Nescafé της Nestlé βρίσκεται στην κυπριακή αγορά από το 1949 με ηγετική θέση. Ένα brand που ξεκίνησε ως μια ιδέα, η οποία θα έλυνε το πρόβλημα της αξιοποίησης του καφέ που έμενε απούλητος, γιορτάζει την 80η επέτειό του και τη θέση του ως ενός από τα αγαπημένα ροφήματα στον κόσμο.
Σήμερα καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο περισσότερες από 5.500 κούπες στιγμιαίου καφέ Nescafé, με διαφορετικές παραλλαγές που ανταποκρίνονται στα διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις ανά τον κόσμο.
Καινοτομία από την αρχή
Το 1929 ο Louis Dapples, τότε Πρόεδρος της Nestlé, ήρθε αντιμέτωπος με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση από τον πρώην εργοδότη του και συγκεκριμένα την Banque Française et Italienne pour l’Amérique du Sud.
Μετά το κραχ της Wall Street και την κατάρρευση της τιμής του καφέ, η Τράπεζα είχε μείνει με μεγάλα αποθέματα απούλητου καφέ στις αποθήκες της Βραζιλίας. Η Nestlé τότε ρωτήθηκε αν αυτό το στοκ θα μπορούσε να μετατραπεί σε «διαλυτό κύβο καφέ», για να πουληθεί στους καταναλωτές.
Ένας επιστήμονας, ο Dr. Max Morgenthaler, προστέθηκε στο δυναμικό της εταιρείας με στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν μια λύση. Έπειτα από τρία χρόνια έρευνας ανακάλυψαν πως όταν ο café au lait - καφές αναμεμειγμένος με γάλα και ζάχαρη - μετατρεπόταν σε σκόνη, διατηρούσε τη γεύση του για μεγαλύτερο διάστημα. Αλλά αυτή η σκόνη δεν διαλυόταν εύκολα, ενώ το γάλα και η ζάχαρη προκαλούσαν δυσκολίες στην παραγωγή.
Γεννιέται ο Nescafé
Παρόλα αυτά, ο Dr. Morgenthaler ανακάλυψε ότι η γεύση και το άρωμα του καφέ διατηρούνταν καλύτερα σε γλυκό καφέ με γάλα παρά σε σκέτο. Βρήκε επίσης ότι ο καφές διατηρείτο περισσότερο, αφού είχε εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση.
Ο Dr. Morgenthaler συμπέρανε λοιπόν ότι το μυστικό για να διατηρήσει κανείς το άρωμα του καφέ έγκειται στη δημιουργία ενός διαλυτού καφέ με αρκετούς υδατάνθρακες. Αυτό ήταν καινοτόμο και «εναντιωνόταν» στην αρχική πεποίθηση.
Μετά από ένα χρόνο χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη τεχνική για να δημιουργήσει μια σκόνη που το έκανε αυτό και την παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Nestlé και στους τεχνικούς διευθυντές ως δείγματα πόσιμου διαλυτού καφέ.
Δυο χρόνια αργότερα, την 1η Απριλίου του 1938, το προϊόν διαλυτού καφέ, που ονομάστηκε Nescafé, λανσαρίστηκε στην Ελβετία. Η Nestlé έθεσε σε λειτουργία μια μεγάλης κλίμακας γραμμή παραγωγής εκχύλισης καφέ και «στεγνώματος με ψεκασμό» των κόκκων καφέ, για να παραγάγει Nescafé στο εργοστάσιό της στην ελβετική πόλη Orbe.
Η μάρκα κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δυο μήνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1939.
Μέχρι τον Απρίλιο του 1940 ο Nescafé ήταν πλέον διαθέσιμος σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο Nescafé κατά τη διάρκεια του πολέμου
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής Nescafé καταναλώνονταν στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Η διάρκεια ζωής του στο ράφι - μεγαλύτερη από αυτή του φρέσκου καφέ - βοήθησε στην αύξηση της δημοτικότητάς του και ο όγκος των πωλήσεων διπλασιάστηκε. Ο κύριος όγκος παραγωγής του Nescafé παρεχόταν ως προμήθεια στα αμερικανικά στρατεύματα.
Μέχρι το 1943 τέθηκαν σε λειτουργία δύο εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Σπουδαιότερα ορόσημα
Το 1952 το εργοστάσιο του Nescafé στο St Menet της Γαλλίας δημιούργησε μια ακόμα καινοτομία - ένα προϊόν που δεν χρειαζόταν πρόσθετους υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 το προϊόν επαναλανσαρίστηκε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία σε γυάλινα δοχεία, που θα βοηθούσαν στη διατήρηση της φρεσκάδας του καφέ.
Το 1965 η μάρκα αποκάλυψε μια ακόμα καινοτομία - τον στιγμιαίο καφέ Nescafé Gold Blend, που είχε υποστεί «ψυχρό στέγνωμα».
Στο πέρασμα των δεκαετιών ο Nescafé προχώρησε παραπέρα τη συνταγή του στιγμιαίου καφέ, δημιουργώντας και άλλες παραλλαγές - Nescafé χωρίς καφεΐνη (Decaffeinated), Nescafé Gold Espresso, Nescafé Frappé, Nescafé Cappuccino και Nescafé Ready-to-Drink.
Τη δεκαετία του ’90 οι ερευνητές ανέπτυξαν μια αποκλειστική τεχνολογία για τη δημιουργία αφρού, ώστε να βελτιώσουν την υφή της κρέμας από το γάλα, η οποία χρησιμοποιείται τώρα στον Nescafé Cappuccino.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκωσίας 23, 2540, Βιομηχανική Περιοχή Δαλίου | Ταχυδρομικό κιβώτιο: 21085, 1501, Λευκωσία Τηλέφωνο: +35722897300 | Ιστοσελίδα: www.vassoseliades.com | E-mail: Info@vel.com.cy
Σήμερα καταναλώνονται κάθε δευτερόλεπτο περισσότερες από 5.500 κούπες στιγμιαίου καφέ Nescafé, με διαφορετικές παραλλαγές που ανταποκρίνονται στα διαφορετικά γούστα και προτιμήσεις ανά τον κόσμο.
Καινοτομία από την αρχή
Το 1929 ο Louis Dapples, τότε Πρόεδρος της Nestlé, ήρθε αντιμέτωπος με μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση από τον πρώην εργοδότη του και συγκεκριμένα την Banque Française et Italienne pour l’Amérique du Sud.
Μετά το κραχ της Wall Street και την κατάρρευση της τιμής του καφέ, η Τράπεζα είχε μείνει με μεγάλα αποθέματα απούλητου καφέ στις αποθήκες της Βραζιλίας. Η Nestlé τότε ρωτήθηκε αν αυτό το στοκ θα μπορούσε να μετατραπεί σε «διαλυτό κύβο καφέ», για να πουληθεί στους καταναλωτές.
Ένας επιστήμονας, ο Dr. Max Morgenthaler, προστέθηκε στο δυναμικό της εταιρείας με στόχο να βοηθήσει τους ερευνητές να βρουν μια λύση. Έπειτα από τρία χρόνια έρευνας ανακάλυψαν πως όταν ο café au lait - καφές αναμεμειγμένος με γάλα και ζάχαρη - μετατρεπόταν σε σκόνη, διατηρούσε τη γεύση του για μεγαλύτερο διάστημα. Αλλά αυτή η σκόνη δεν διαλυόταν εύκολα, ενώ το γάλα και η ζάχαρη προκαλούσαν δυσκολίες στην παραγωγή.
Γεννιέται ο Nescafé
Παρόλα αυτά, ο Dr. Morgenthaler ανακάλυψε ότι η γεύση και το άρωμα του καφέ διατηρούνταν καλύτερα σε γλυκό καφέ με γάλα παρά σε σκέτο. Βρήκε επίσης ότι ο καφές διατηρείτο περισσότερο, αφού είχε εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία και πίεση.
Ο Dr. Morgenthaler συμπέρανε λοιπόν ότι το μυστικό για να διατηρήσει κανείς το άρωμα του καφέ έγκειται στη δημιουργία ενός διαλυτού καφέ με αρκετούς υδατάνθρακες. Αυτό ήταν καινοτόμο και «εναντιωνόταν» στην αρχική πεποίθηση.
Μετά από ένα χρόνο χρησιμοποίησε μια συγκεκριμένη τεχνική για να δημιουργήσει μια σκόνη που το έκανε αυτό και την παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Nestlé και στους τεχνικούς διευθυντές ως δείγματα πόσιμου διαλυτού καφέ.
Δυο χρόνια αργότερα, την 1η Απριλίου του 1938, το προϊόν διαλυτού καφέ, που ονομάστηκε Nescafé, λανσαρίστηκε στην Ελβετία. Η Nestlé έθεσε σε λειτουργία μια μεγάλης κλίμακας γραμμή παραγωγής εκχύλισης καφέ και «στεγνώματος με ψεκασμό» των κόκκων καφέ, για να παραγάγει Nescafé στο εργοστάσιό της στην ελβετική πόλη Orbe.
Η μάρκα κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δυο μήνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1939.
Μέχρι τον Απρίλιο του 1940 ο Nescafé ήταν πλέον διαθέσιμος σε 30 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο Nescafé κατά τη διάρκεια του πολέμου
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής Nescafé καταναλώνονταν στην Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Η διάρκεια ζωής του στο ράφι - μεγαλύτερη από αυτή του φρέσκου καφέ - βοήθησε στην αύξηση της δημοτικότητάς του και ο όγκος των πωλήσεων διπλασιάστηκε. Ο κύριος όγκος παραγωγής του Nescafé παρεχόταν ως προμήθεια στα αμερικανικά στρατεύματα.
Μέχρι το 1943 τέθηκαν σε λειτουργία δύο εργοστάσια παραγωγής στις ΗΠΑ, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση.
Σπουδαιότερα ορόσημα
Το 1952 το εργοστάσιο του Nescafé στο St Menet της Γαλλίας δημιούργησε μια ακόμα καινοτομία - ένα προϊόν που δεν χρειαζόταν πρόσθετους υδατάνθρακες.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 το προϊόν επαναλανσαρίστηκε στην Ευρώπη και την Ιαπωνία σε γυάλινα δοχεία, που θα βοηθούσαν στη διατήρηση της φρεσκάδας του καφέ.
Το 1965 η μάρκα αποκάλυψε μια ακόμα καινοτομία - τον στιγμιαίο καφέ Nescafé Gold Blend, που είχε υποστεί «ψυχρό στέγνωμα».
Στο πέρασμα των δεκαετιών ο Nescafé προχώρησε παραπέρα τη συνταγή του στιγμιαίου καφέ, δημιουργώντας και άλλες παραλλαγές - Nescafé χωρίς καφεΐνη (Decaffeinated), Nescafé Gold Espresso, Nescafé Frappé, Nescafé Cappuccino και Nescafé Ready-to-Drink.
Τη δεκαετία του ’90 οι ερευνητές ανέπτυξαν μια αποκλειστική τεχνολογία για τη δημιουργία αφρού, ώστε να βελτιώσουν την υφή της κρέμας από το γάλα, η οποία χρησιμοποιείται τώρα στον Nescafé Cappuccino.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Λευκωσίας 23, 2540, Βιομηχανική Περιοχή Δαλίου | Ταχυδρομικό κιβώτιο: 21085, 1501, Λευκωσία Τηλέφωνο: +35722897300 | Ιστοσελίδα: www.vassoseliades.com | E-mail: Info@vel.com.cy